• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

omiVista voor dementie

Een van de bekendste kenmerken van dementie is een afnemend geheugen. Ook taalproblemen, een gebrek aan initiatief en het terugtrekken uit sociale situaties zijn veelvoorkomende problemen bij mensen met dementie. Door het gebruik van een (tafel)projectiesysteem kan op een laagdrempelige en stimulerende manier aan al deze aspecten aandacht worden besteed. De interactie met herkenbare foto’s en aangename muziek vormen bovendien een zinvolle aanvulling op uw activiteitenaanbod. Het kan mensen uit hun isolement halen en aanleiding geven tot een gesprek.

Neem contact met ons op

Vraag een offerte aan       

omiVista

Gebruik van eigen foto’s

De standaardactiviteiten in de omiVista bevatten aansprekende, heldere afbeeldingen en lokken al snel een reactie uit. Maar wanneer u ook nog gebruik maakt van eigen foto’s of herkenbare liedjes, wordt het geheugen geprikkeld en komen de mooiste herinneringen bovendrijven. U kunt makkelijker een gesprekje aanknopen wanneer meneer Janssen zijn oude woning of beroep terugziet, of als mevrouw Jasperse plaatsen langs ziet komen waar zij graag kwam of herinnerd wordt aan vroegere hobby’s.

Zowel dementie als somatiek

De flexibele omiVista is breed inzetbaar: voor mensen met beginnende tot vergevorderde dementie, maar ook voor ouderen met somatische problematiek. Mensen worden gestimuleerd tot grote of kleine bewegingen, met ballen te rollen of met pittenzakjes op een doel te mikken. Gebruik ook eens accessoires zoals vegertjes, trommelstokjes of een vliegenmepper. Mensen met dementie vinden het vaak prettig een concreet voorwerp in de hand te houden en daarmee de projectie in beweging te zetten. Bovendien spreken deze bekende voorwerpen het geheugen voor de bijbehorende geautomatiseerde bewegingen aan en worden mensen als vanzelf actiever. Stimuleer ouderen met somatische problemen om uit hun stoel te komen, misschien willen ze zelfs nog wel een dansje wagen als de vloer wordt omgetoverd tot dansvloer!

Beweging, interactie, ontspanning en cognitieve stimulans

De meeste activiteiten hebben geen vast begin of eind en er hoeven geen doelen bereikt te worden. Bij mensen met (ver)gevorderde dementie voorkomt dit veel stress en onrust. U start eenvoudig met een applicatie en kijkt tot welke reactie mensen in staat zijn. Soms is dat bewegen, soms komt een herinnering bovendrijven, soms wordt er gelachen of komt een gesprekje op gang. De mogelijkheid om video’s te laten verdwijnen of muziek te stoppen zodra gebruikers ophouden met bewegen, houdt hen actief en betrokken. Andere activiteiten hebben een ontspannend of kalmerend effect zoals de illusie van water op tafel of het inkleuren van afbeeldingen bij rustgevende muziek. Bij mensen met beginnende dementie kunt u met behulp van een quiz cognitieve vaardigheden stimuleren: bedenk vragen rondom het nieuws, gebeurtenissen uit het verleden of help mensen bij het behoud van dagelijkse handelingen met vragen over de juiste handelingsvolgorde.

Plezier voor iedereen: van groep tot individu

De mobiele versie van de omiVista is niet alleen verrijdbaar maar ook aanpasbaar aan de grootte van het oppervlak waarop geprojecteerd wordt. Dit maakt hem bruikbaar in iedere situatie: zit u met meerdere mensen aan een grote tafel, dan maakt u het beeld wat groter, maar ook een kleine, persoonlijke projectie op een rolstoelblad of op schoot is mogelijk. En komen de kleinkinderen op bezoek of gaat u aan de slag met somatische cliënten dan laat u het apparaat groots op de vloer projecteren. Voor ieder wat wils en plezier en interactie gegarandeerd!

Kiest u liever voor de installatieversie in het plafond? Dan heeft u altijd een vertrouwde vaste plek in huis waar uw cliënten samen de projectie op verschillende manieren kunnen beleven. Plaats eenvoudig een tafel onder de projectie of rijdt cliënten met de rolstoel in het projectieveld zodat zij de activiteiten op tafel, rolstoelblad of schoot kunnen doen. Óf schuif tafels en stoelen juist aan de kant en maak er met de vloerprojectie een feestje van!

 

Voor meer informatie of een demonstratie, neem contact op met Team UP.

Neem contact met ons op

Vraag een offerte aan       

omiVista in Wooncentrum Savant Alphonsus in Helmond

In Woonzorgcentrum Savant Alphonsus in Helmond is de omiVista een groot succes. Speciaal voor dit centrum hebben wij de projectie ingericht met foto’s van het Helmond van vroeger. In het filmpje ziet u heel mooi hoe bij deze oude beelden hele verhalen loskomen. De mogelijkheid om persoonlijke activiteiten te maken is uniek voor de omiVista en kan vooral voor dementerende ouderen bijzonder waardevol zijn.