• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

Cosmo: kom in beweging met de iPad

Spelen, leren, bewegen en vooral plezier maken met lichtgevende ‘knoppen’ en een iPad. Dat is Cosmo!

Cosmo is een set slimme schakelaars, Cosmoids genaamd, die je combineert met speciale activiteiten op de iPad. Afhankelijk van het spel dat je speelt, veranderen de Cosmoids dynamisch van kleur en maken zo duidelijk welke Cosmoid je wanneer moet aanraken. Zet Cosmo aan en niemand kan zich inhouden om meteen te gaan spelen.

De Cosmoids zijn robuust en uiterst licht bedienbaar; druk is nagenoeg niet nodig, een aanraking is voldoende.

 

Bestel Cosmo in onze webwinkel

Cosmo

Spelen met lampjes

De Cosmo app bevat 18 spellen, die de Cosmoids in verschillende kleuren en volgordes laten oplichten. Zo geven de spellen aan welke Cosmoids de speler moet aanraken. Sommige spellen geven gerichte opdrachten, andere spellen geven de ruimte om zelf te improviseren. In weer andere spellen krijgen de Cosmoids steeds een andere kleur, waardoor spelers voortdurend uitgedaagd worden om in actie te komen.

Speel Cosmo samen of alleen. Maak muziek, vertel een verhaal, probeer reeksen van kleuren te onthouden, of probeer zo snel mogelijk de Cosmoids van één kleur te raken.

Tegelijk ook leren en bewegen

De Cosmo schakelaars maken draadloos verbinding met de iPad, zodat u ze kunt plaatsen waar u maar wilt. Plaats de Cosmoids bij elkaar op tafel, of verspreid ze door de ruimte, op de grond of aan de muur, zodat spelers moeten rondrennen of reiken om de juiste knoppen te raken.

Doordat de Cosmoids robuust en aanraakgevoelig zijn, zijn ze niet alleen te activeren met de hand, maar ook bijvoorbeeld met een voet of bal.

De activiteiten van Cosmo zijn ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten, ergotherapeuten en muziektherapeuten uit het speciaal onderwijs, revalidatiecentra en universiteiten. De verschillende activiteiten stimuleren motorische, cognitieve, communicatieve en sociale vaardigheden, zoals visueel en auditief waarnemen en onderscheiden, visueel-motorische integratie, ruimtelijke oriëntatie, concentratie, gedeelde aandacht, samenwerken, muzikale zelfexpressie, improviseren, actie-reactie, beurt wisselen, wachten, reeksen maken, sequentieel geheugen, stemvorming, verbale communicatie en grove motoriek.

Hierdoor is Cosmo breed inzetbaar: in therapiesituaties (fysiotherapie, ergotherapie, logopedie), in het onderwijs en voor dagbesteding. Activiteiten zijn eenvoudig aan te passen aan het niveau van de cliënt. In verschillende activiteiten kunnen eigen muzieknummers, geluiden of video’s worden toegevoegd vanuit iTunes, Spotify of YouTube.

De activiteiten

Ontdekkingstocht is een actie-reactie-spel waarbij één Cosmoid gebruikt wordt. Wanneer de gebruiker de Cosmoid aanraakt, gaat een zelf gekozen muzieknummer spelen, totdat hij de knop weer los laat. Om de oefening een extra dimensie te geven, kunt u effecten inschakelen. De gebruiker kan dan het geluid veranderen door de Cosmoid harder in te drukken.

Vuurwerk is een eenvoudig actie-reactie-spel, waarbij één Cosmoid gebruikt wordt. Wanneer de gebruiker de Cosmoid aanraakt, wordt hij beloond met vuurwerk op het scherm. Dit is een goede activiteit voor het ontwikkelen van communicatieve intenties.

In de activiteit Improvisatie kan de gebruiker op een creatieve manier bezig zijn met muziek. Elke Cosmoid geeft een andere toon en zo kan de gebruiker erop los improviseren, of proberen mee te spelen met zijn favoriete muziek. Improvisatie is gericht op het ontwikkelen van auditieve en visuele discriminatie, motorische coördinatie en ruimtelijk bewustzijn.

Orkestleidergeef een concert met de Cosmoids. Elke Cosmoid breidt het orkest verder uit. Voeg drums, gitaren, piano en andere instrumenten toe om het orkest compleet te maken, of laat de instrumenten juist weer weg. Speel alleen of met een groep.

Met Mijn stem kan de gebruiker door een druk op een knop zijn eigen stem of ander geluid opnemen. Vervolgens kan hij het opgenomen geluid vervormen en veranderen door harder of zachter op de Cosmoid te drukken. Deze activiteit moedigt de gebruiker aan zijn stem en fantasie te gebruiken.

In Beurt nemen spelen gebruikers samen hun favoriete muzieknummer. Elke gebruiker heeft een Cosmoid en elke Cosmoid speelt een gedeelte van het nummer. De Cosmoids lichten een voor een op, zodat gebruikers kunnen zien welke Cosmoid aan de beurt is. Om het nummer goed te laten klinken moeten de Cosmoids op het juiste moment en in het juiste ritme worden aangeraakt. Dit is een goede activiteit voor het ontwikkelen van beurtgedrag, leren wachten en samenwerking.

Kleuren matchenvind de Cosmoids van dezelfde kleur en probeer deze tegelijk aan te raken. Speel het spel met zijn tweeën om het nog spannender te maken. Gebruikers oefenen met hun kleurenkennis en het delen van de aandacht.

Allemaal hetzelfde is een spannende activiteit waarin de deelnemers reeksen moeten maken en problemen oplossen. Elke keer als een Cosmoid wordt ingedrukt, verandert deze van kleur. Je moet als team samenwerken om de Cosmoids allemaal dezelfde kleur te geven.

Doe mij na: kijk in welke volgorde de Cosmoids oplichten en probeer ze daarna in dezelfde volgorde aan te raken. Begin eenvoudig en kijk hoeveel reeksen je in de juiste volgorde kunt herhalen. Dit is een uitdagende activiteit voor het versterken van het geheugen, herkennen van patronen en het trainen van de visueel-motorische vaardigheden.

Vertel een verhaal door Cosmoids aan te raken in Verhalen vertellen. Elke Cosmoid laat een gedeelte horen van een vooraf gekozen verhaal. De Cosmoids lichten een voor een op, zodat de gebruiker kan zien welke Cosmoid aan de beurt is. Raak de knoppen in de juiste volgorde aan om het hele verhaal te vertellen. Deze activiteit is gericht op het stimuleren van communicatie, gedeelde aandacht en beurtgedrag.

In Videoverhalen kan een video worden afgespeeld door de Cosmoids aan te raken. Elke Cosmoid start het volgende gedeelte van de video en licht alleen op als de gebruiker aan de beurt is om een stukje af te spelen. Kies voor een vooraf geïnstalleerde video of zoek een eigen filmpje op YouTube. Deze activiteit is gericht op het trainen van motorische vaardigheden, beurtgedrag en aandacht.

Kom in actie: probeer binnen een minuut zoveel mogelijk oplichtende Cosmoids aan te raken. Hoe verder u de Cosmoids uit elkaar plaatst, hoe meer en sneller de spelers moeten bewegen. Kom in actie doet een beroep op aandacht, coördinatie en ruimtelijk inzicht.

Wedstrijd is een wedstrijdactiviteit met een hoog tempo voor 2 tot 6 spelers. Het ene team moet de groene knoppen aanraken en het andere team de oranje. De knoppen veranderen hierbij steeds van kleur. Wie kan er het meeste knoppen van zijn kleur raken voordat de tijd om is?

Flappy Astronout vliegt over het scherm en moet proberen obstakels te ontwijken. Hoe harder de gebruiker op de knop drukt, hoe hoger Flappy vliegt. Kijk hoe hoog je kunt komen en breng Flappy veilig aan de overkant. Dit spel is gericht op het oefenen van fijnmotorische vaardigheden.

Toggle is een melodieuze activiteit die gericht is op het ontwikkelen van aandachts- en luistervaardigheden en bewustwording van oorzaak en gevolg. Er hoeft alleen maar op de Cosmoid gedrukt te worden om hem van kleur te laten veranderen en de muziek te starten of te pauzeren.

In Allemaal verschillend moeten gebruikers reeksen maken en problemen oplossen, alleen of met een team. Door op de Cosmoids te drukken moeten ze ervoor zorgen dat er nooit twee knoppen met dezelfde kleur zijn. Dat lijkt makkelijk met 2 of 3 Cosmoids maar wordt steeds moeilijker als er meer bij komen.

In de activiteit Als het lampje brandt moet de gebruiker op de groene Cosmoid drukken voordat hij rood wordt om een punt te scoren. Bij het moeilijke niveau wordt er een punt afgetrokken als er verkeerd op de knop wordt gedrukt. Deze activiteit is gericht op het trainen van het reactievermogen, grofmotorische vaardigheden en het richten van de aandacht.

Tik ‘m snel is een computerspel voor het trainen van aandacht, motorische vaardigheden en (bij 2 of meer spelers) samenwerking. De gebruiker moet op de Cosmoid drukken met dezelfde kleur als het blok dat naar beneden valt op het scherm. Het spel wordt steeds moeilijker als de blokken sneller vallen.

 

Bestel Cosmo in onze webwinkel

Specificaties:

Cosmo werkt met iPad, iPad Mini en iPad Pro met iOS 13.0 of nieuwer.

Cosmoids:
Afmetingen: Ø98 x 34 mm
Draadloze verbinding: Bluetooth LE
Voeding: oplaadbare batterijen met lange levensduur, met de bijgeleverde lader kunnen alle Cosmoids tegelijk worden opgeladen
Montage: velcro pads + universele montagepunten aan onderzijde

Leveromvang:
Cosmo Excel pakket: 6 Cosmoids, lader, 6 kabels, 18 velcro pads, Cosmo app met 18 activiteiten
Cosmo Explore pakket: 3 Cosmoids, lader, 3 kabels, 9 velcro pads, Cosmo app met 18 activiteiten