• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

SHX: niet passief, maar interactief snoezelen

  • Gaat verder waar snoezelen ophoudt: voeg interactie toe aan uw snoezelruimte en open de weg naar ontwikkeling, educatie en therapie
  • Geeft de regie aan de gebruiker: met robuuste bedieningen kan iedere cliënt, ook die met beperkte mogelijkheden, zélf invloed uitoefenen op licht, geluid, muziek, objecten, beelden en vibratie
  • Verbetert interactie en sociale vaardigheden, bevordert de cognitieve ontwikkeling, stimuleert de taalontwikkeling en communicatieve vaardigheden, activeert het geheugen, vergroot de concentratie en aandacht, maar biedt ook rust, ontspanning en emotionele balans
  • Past binnen ieder budget: van compact hoekje tot complete totaalbeleving
  • Geschikt voor EMB, dementie, revalidatie, speciaal onderwijs, autisme en meer!

 

Neem contact met ons op

Vraag een offerte aan       

SHX

Snoezelen heeft als doel de zintuigen van gebruikers te stimuleren en te activeren maar is in de praktijk nog vaak een passieve bezigheid. Cliënten ondergaan het snoezelen in plaats van dat zij zélf een actieve bijdrage leveren. Het SHX systeem combineert interactieve elementen met traditionele snoezelmaterialen zoals de bubbelbuis en lichtslierten. Deze combinatie stimuleert interactie tussen gebruikers, begeleiders en hun omgeving. En interactie, hoe minimaal ook, creëert de juiste voorwaarden voor ontwikkeling, educatie en therapie. Hoe? Dat leest u hieronder en op de volgende pagina’s!

De meerwaarde van interactief/therapeutisch snoezelen

Voor sommige cliënten is het bieden van rust en ontspanning al een doel op zich. Bij deze cliënten kunt u SHX altijd gebruiken voor een traditionele snoezelsessie. Maar door de toepassing van interactieve elementen is de stap naar therapeutisch snoezelen gemakkelijk te maken en maakt u uw snoezelruimte geschikt voor nieuwe doelstellingen en een bredere doelgroep.

Therapeuten, activiteitenbegeleiders en leerkrachten kunnen de verschillende elementen in een SHX snoezelruimte, apart of in combinatie met elkaar, gebruiken om te werken aan doelstellingen als het stimuleren van communicatieve en sociale vaardigheden, beurtgedrag, begrip van oorzaak en gevolg, ruimtelijk bewustzijn, vergroten van de aandacht en concentratie en zelfs motorische vaardigheden en coördinatie. Kies hiervoor de juiste activiteiten en elementen en ga aan de slag met de therapeutische en educatieve doelstellingen waaraan u wilt werken.

Laat cliënten bijvoorbeeld zelf de bubbelbuis aan- en uitzetten met een grote schakelaar, of hun favoriete kleur kiezen. Cliënten ontdekken dat hun actie een reactie tot gevolg heeft die ze zelfstandig kunnen herhalen. U kunt ook werken aan het verminderen van apraxie en het verbeteren van motorische planning door hen op uw aanwijzing de bubbelbuis aan of uit te laten zetten. Dit vergt bovendien aandacht en concentratie. Door het kiezen van verschillende kleuren verkennen cliënten de eigen voorkeuren, heeft u aanknopingspunten om een gesprekje te starten en stimuleert u het zelfstandig maken van keuzes. Het is zelfs mogelijk een vooraf ingesteld aantal bubbels te activeren, een mooie teloefening waarbij cliënten hun aandacht erbij moeten houden: er kunnen immers méér bubbels komen!

SHX: eigen regie en eigen materiaal

SHX biedt veel mogelijkheden om de cliënt zélf de regie in handen te geven. Er is een uitgebreid aanbod van robuuste bedieningen die niet zomaar kapotgaan. Kies bijvoorbeeld voor een enkele grote knop, een reuzendobbelsteen of oogbesturing. Er is altijd wel een vorm die past bij uw cliënt. De mogelijkheid om zelf activiteiten in gang te zetten en te stoppen, vergroot de interactie en het zelfbewustzijn en stimuleert de initiatiefname bij cliënten.

Lees meer over de bedieningen

De gebruiksvriendelijke SHX software biedt een groot aantal kant-en-klare activiteiten. Er zijn zelfs activiteitenpakketten voor specifieke doelgroepen. Zo is het pakket Connect the Dots geschikt om vaardigheden te stimuleren bij jonge kinderen in de vroege ontwikkelingsfasen en mensen met zeer ernstige beperkingen. Het ouderenpakket activeert het geheugen van mensen met dementie aan de hand van foto’s, sfeerbeelden en muziek.

Maar daarnaast kunt u ook eigen filmpjes, afbeeldingen, geluiden en muziek gebruiken. Op deze manier kunt u activiteiten beter afstemmen op de belevingswereld, interesses en doelstellingen van uw cliënten en zelfs de meest passieve gebruikers activeren. Sluit aan bij het thema van de week, krijg gebruikers in beweging met hun favoriete muziek of creëer een woordenschatoefening die met alle zintuigen ervaren kan worden.

De relatie tussen de verschillende bouwstenen van het leer- en ontwikkelingsproces, van de sensorische systemen tot aan de cognitieve intelligentie, wordt helder weergegeven in deze leerpiramide. De leerpiramide wordt al vele jaren wereldwijd gebruikt bij de begeleiding van cliënten met uiteenlopende problematiek. Met het veelzijdige SHX systeem kunt u met aansprekende en zinvolle activiteiten aan élk van deze bouwstenen werken. Laat de leerpiramide ook ú inspireren en kies uit het brede aanbod van kant-en-klare activiteiten óf creëer uw eigen materialen!

Lees meer over de software

Innovatieve elementen: Luminea en SHX Proximity

Binnen het SHX-aanbod kunt u kiezen voor verschillende innovatieve elementen. Luminea is een unieke serie snoezellampen die reageren op plaatjes en activiteiten in de speciale Luminea-app. Met deze app, of met een 6-knops controller of losse schakelaar, kan de gebruiker zelf spelen met licht en kleur op wel duizend manieren. U kunt eigen plaatjes of foto’s gebruiken en het licht (automatisch!) laten reageren op de kleuren van dat plaatje. Maar de app bevat ook kant-en-klare doelgerichte activiteiten waarin gebruikers kleuren verkennen, leren tellen, hun woordenschat uitbreiden, oefenen met oorzaak en gevolg, of hun coördinatie en fijne motoriek trainen. U kunt Luminea zelfs inzetten om gebruikers kennis te laten maken met het uiten van gevoelens door bepaalde kleuren te koppelen aan emoties.

Het speciale Lumineahoekje is een veelzijdige starterskit die voor u is samengesteld om alle therapeutische, educatieve en recreatieve mogelijkheden van Luminea maximaal te benutten. En bent u klaar voor een volgende stap? Dan zijn al uw Luminea-elementen gemakkelijk te integreren in een volledig interactieve SHX-snoezelruimte.

Lees meer over Luminea

Een andere unieke optie is de SHX Proximity, een klein plateau waarop fysieke voorwerpen gezet kunnen worden. U koppelt deze voorwerpen aan een speciaal chipkaartje waardoor het SHX systeem het voorwerp herkent en de bijbehorende activiteit opstart. Op deze manier leren cliënten het verband te leggen tussen herkenbare fysieke voorwerpen en beelden, geluiden en sensaties die ze vervolgens in de activiteit waarnemen. Laat hen bijvoorbeeld raden welk voorwerp ze in de hand hebben door eraan te ruiken, te voelen of ernaar te luisteren. Zodra het voorwerp op de Proximity wordt gezet, ontdekken ze of ze het juist hebben geraden. Of stimuleer fantasie en creativiteit bij de deelnemers: verzamel voorwerpen en vertel hiermee een interactief verhaal waarbij ieder voorwerp een nieuwe scène in het verhaal start.

Proximity

De chipkaartjes zijn uiteraard ook te koppelen aan foto’s of afbeeldingen. Hiermee creëert u bijvoorbeeld activiteiten om te oefenen met sorteren, logische reeksen of zinsvolgorde. U kunt de chipkaartjes zelfs bevestigen aan de cliënt zelf. Zodra ze de Proximity benaderen horen ze hun eigen naam, zien ze hun eigen foto, wordt een lichaamsdeel benoemd of start hun favoriete muziek.

De SHX Proximity voegt een compleet nieuwe dimensie toe aan het interactief snoezelen en maakt de wereld tastbaar en concreet.

Lees meer over Proximity

Van hoekje tot snoezelruimte

SHX is een flexibel samen te stellen systeem en is daardoor ook uitstekend geschikt om een kleine ruimte, zoals een slaapkamer of apart hoekje in het klaslokaal, om te toveren tot interactieve snoezelruimte. Met een Android tablet, de gratis Luminea-app en een lichtelement, zoals een bubbelbuis of ledlamp, creëert u al een snoezelplekje voor uw kind, partner of leerling. Een kleine stap verder gaat u met het speciaal samengestelde Lumineahoekje dat bestaat uit meerdere lichtelementen en een comfortabele zitplek, maar gemakkelijk in een kleine ruimte en beperkt budget past.

U kunt voor thuis of in de klas ook kiezen voor de bluetooth uitvoering van de vibro-akoestische kit. Deze set is standalone te gebruiken en laat uw kind, partner of leerling muziek en geluiden niet alleen hóren maar ook vóelen met het hele lijf! Via een bluetooth verbinding met een Android tablet worden alle geluiden en muziek die u op de tablet afspeelt omgezet in een vibro-akoestisch signaal. U combineert de set met een trilelement uit de SHX-serie, zoals de vormbare zitzak of het kussen. Zo zorgt u voor diepe ontspanning met rustige muziek of juist voor activering met meer energieke nummers of geluiden. En heeft u thuis of in de klas ook een of meerdere Luminea-lichtelementen of zelfs een Lumineahoekje? Dan combineert u deze eenvoudig met de bluetooth vibro-akoestische kit voor een complete snoezelervaring met licht, geluid én vibraties. Kijk bij SHX Thuis en het Lumineahoekje voor een uitgebreidere beschrijving van deze kleinschalige toepassingen.

Lees meer over SHX Thuis

Heeft u een grotere ruimte ter beschikking? Dan kan afhankelijk van de grootte en het beschikbare budget gekozen worden uit het volledige aanbod, van losse elementen tot een volledige inrichting, inclusief meubilair. Een dergelijke ruimte wordt in overleg met u naar wens ontworpen. U kunt er zelfs voor kiezen om uw bestaande snoezelruimte uit te breiden met interactieve SHX-elementen!

Heeft u dit jaar nog maar een beperkt budget? Dan kiest u datgene wat nú past en voegt u in volgende jaren meer elementen toe. Zo spreidt u de kosten en blijft de ruimte uitdagend en vernieuwend.

Doelgroepen

De mogelijkheid om te werken aan therapeutische en educatieve doelstellingen maakt SHX geschikt voor een brede doelgroep gebruikers én begeleiders. Naast het bieden van rust en ontspanning kunt u ook werken aan doelstellingen als het vergroten van het zelfbewustzijn, stimuleren van de taalontwikkeling en communicatieve functies, begrip van actie-reactie en oorzaak-gevolg, vergroten van aandacht en concentratie en het stimuleren van het geheugen.

SHX is uitermate geschikt voor mensen met een Ernstig Meervoudige Beperking (EMB), ouderen met dementie, mensen met een stoornis in het autistisch spectrum en op locaties binnen de kinderrevalidatie en het Speciaal Onderwijs. Daarnaast past SHX ook prima in een thuissituatie. Kijk voor meer specifieke informatie bij de doelgroep van uw keuze.

Bekijk de doelgroepen

 

Voor meer informatie of een demonstratie, neem contact op met Team UP.

Neem contact met ons op

Vraag een offerte aan       

SHX in beeld