• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

Kojo: alles-in-één computer met oogbesturing

  • Geeft gebruikers met ernstige meervoudige beperkingen de mogelijkheid spelenderwijs een ontwikkeling door te maken, die u voorheen wellicht niet voor mogelijk had gehouden
  • Biedt uitdagende, zelfstandige dagbesteding voor uw ernstig meervoudig beperkte cliënten Stimuleert de taal- en spelontwikkeling, communicatieve vaardigheden en interactie
  • Helpt u uit te zoeken of uw niet-sprekende cliënten via oogbesturing kunnen communiceren
  • Helpt u aan te tonen dat uw cliënten mogelijk op een hoger cognitief niveau functioneren dan zij door hun beperking aan de buitenwereld kunnen laten zien

 

Neem contact met ons op

Vraag een offerte aan       

Kojo

Oogbesturing: ook voor mensen met EMB!

Voor kinderen en volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen is het niet gemakkelijk om zinvolle activiteiten te vinden voor dagbesteding en therapie. De mogelijkheden zijn beperkt en vaak passief van aard, waardoor cliënten achterblijven in hun cognitieve, emotionele, sociale en communicatieve ontwikkeling.

Als expert op het gebied van oogbesturing ontdekte rdgKompagne dat ook mensen met ernstige meervoudige beperkingen vaak verrassend goed met oogbesturing kunnen omgaan, zelfs al op zeer jonge leeftijd. Hoe wij dit ontdekten? Door uit te gaan van competenties, niet van beperkingen! We laten onze EMB-cliënten gewoon proberen of oogbesturing hen verder kan helpen, ook als er twijfels zijn of ze dit zouden kunnen. Met veel geduld, expertise en een breed scala aan software, weten we onverwacht vaak via oogbesturing de wereld te openen voor deze gebruikers, jong én oud. Zo kunnen deze cliënten eindelijk laten zien dat zij meer in hun mars hebben dan vaak wordt vermoed, en een ontwikkeling doormaken die ouders, therapeuten en begeleiders voorheen niet voor mogelijk hadden gehouden.

 

Wie of wat is Kojo?

Oogbesturing bij mensen met EMB, die meestal wonen of begeleid worden in een instelling, vraagt wel iets van de apparatuur die ervoor nodig is. Op basis van onze kennis ontwikkelden wij daarom de Kojo, een krachtige en compacte alles-in-een computer met een groot scherm en ingebouwde oogbesturingsmodule. Bij de ontwikkeling zijn we uitgegaan van de specifieke behoeften van kinderen en volwassenen met ernstige motorische of meervoudige beperkingen, én hun begeleiders.

 

Zo kozen we voor een groot scherm, waarop het makkelijker is om te leren fixeren op doelen, te navigeren met de ogen en het overzicht te bewaren. Hierdoor wordt het aanleren van deze basisvaardigheden, die nodig zijn voor oogbesturing, gemakkelijker voor mensen met EMB. Het scherm is bovendien een aanraakscherm en dus ook met de hand te bedienen, door uzelf of door medecliënten die motorisch vaardiger zijn. Zo kunnen oogbesturingsgebruikers ook samen met u of medegebruikers een activiteit uitvoeren én kunt u makkelijk even de helpende hand bieden als het allemaal nog niet zo lukt.

Doordat de Kojo in hoogte verstelbaar, verrijdbaar én kantelbaar is, kunt u hem in elke gewenste positie voor uw cliënt plaatsen. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor cliënten die rechtop in hun stoel zitten, maar ook voor hen die een beetje scheef zitten, of vaak van houding verwisselen, of achterover gekanteld zitten, of nog maar heel klein zijn, of voor… ja, voor wie eigenlijk niet?

Om op de Kojo te spelen of oefenen, hoeft uw cliënt alleen maar naar het scherm te kijken om direct iets te laten gebeuren. Kalibreren is hierbij niet nodig en het maken van fouten onmogelijk. Plaats eenvoudig de Kojo voor uw cliënt en zijn of haar oogbewegingen worden direct vertaald naar effecten op het scherm. Zo leert uw cliënt spelenderwijs het effect van zijn of haar oogbewegingen.

De Kojo is erg gebruiksvriendelijk: u hoeft niet steeds componenten opnieuw aan te sluiten, alle apparatuur zit netjes weggewerkt in een gesloten, neutrale behuizing. Dit heeft ook als voordeel dat cliënten niet worden afgeleid door snoeren, knopjes of kleurtjes. Bovendien kunnen ze niet per ongeluk onderdelen lostrekken of -stoten. Ook heeft u geen technische kennis nodig om Kojo in te zetten. Er zit slechts één stekker aan, dus: aansluiten en beginnen maar!

Zóveel mogelijkheden

Op de Kojo kan een breed softwareaanbod geïnstalleerd worden, van spelpakketten tot communicatiesoftware. U kiest eenvoudig datgene waar behoefte aan is voor uw doelgroep. Zo stelt u Kojo samen naar de behoeften en mogelijkheden van úw cliënten. Het is altijd mogelijk aanvullende software aan te schaffen of bestaande versies te upgraden. Zo spreidt u de kosten én heeft u steeds iets nieuws te bieden aan uw cliënten. Op deze manier blijft Kojo leuk en uitdagend.

Kojo is geschikt voor het bieden van dagbesteding en als alternatief voor spel, maar ook voor therapeutische doelstellingen, zoals het stimuleren van de taalontwikkeling en communicatieve vaardigheden. U kunt er bovendien assessments mee doen, om een goed beeld krijgen van de cognitieve vermogens van uw cliënten. Kojo kan worden ingezet voor groepsactiviteiten of voor individuele cliënten en is ideaal om oogbesturing met meerdere cliënten uit te proberen en te oefenen. Doordat de Kojo op een verrijdbaar statief geplaatst is en voorzien is van een stevig handvat, is hij makkelijk mee te nemen naar andere therapieruimtes, dagbestedingsgroepen of klaslokalen.

Lees meer over het doen van assessments, het gebruik tijdens therapie of het bieden van dagbesteding op de desbetreffende pagina’s en laat u verrassen door de veelzijdigheid van Kojo!

 

Voor meer informatie of een demonstratie, neem contact op met Team UP.

Neem contact met ons op

Vraag een offerte aan       

Kojo in beeld