• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

Over ons

rdgKompagne is de grootste leverancier in Nederland op het gebied van communicatiehulpmiddelen (of spraakcomputers), aangepaste bedieningen en omgevingsbediening voor mensen met een handicap. Daarnaast hebben we een breed productaanbod voor Interactief Snoezelen: unieke materialen voor spel, ontwikkeling en therapie.

De droom van rdgKompagne

Onze visie luidt: ‘Met innovatieve hulpmiddelen en diensten wil rdgKompagne bereiken dat geen enkele beperking nog een belemmering hoeft te vormen voor volwaardige communicatie, toegankelijkheid, spel en participatie.’

Eén van de speerpunten die hierbij hoort, is het bereiken van mensen die zeer weinig mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen, te leren communiceren, zelf regie te voeren, of überhaupt een interactie te hebben met hun omgeving. Dát doen we met Team UP en onze materialen voor interactief snoezelen.

Neem contact met ons op
Interactief snoezelen Supportbeurs

De geschiedenis van Interactief Snoezelen

Op de Support beurs 2012 introduceerde rdgKompagne voor het eerst de term Interactief Snoezelen, met deze uitleg:

‘Waar de gebruiker bij regulier snoezelen de sensorische ervaringen passief ondergaat, maakt interactief snoezelen het mogelijk de snoezelomgeving zelf te beïnvloeden, met minimale bewegingen of zelfs met alleen de ogen. Dit geeft personen met een zeer laag ontwikkelingsniveau de unieke mogelijkheid een interactie te hebben met hun omgeving.’

In onze stand toonden we de eerste versie van Sensory EyeFX en onze allereerste interactieve vloerprojectie. Collega Tijs van Halteren mocht dit nieuwe concept presenteren in het Support Journaal, waarvoor hij werd geïnterviewd door presentator Marc de Hond.

In de jaren die volgden breidden we ons aanbod voor Interactief Snoezelen verder uit en startten we een nieuw adviesteam, speciaal gericht op zorginstellingen, met unieke materialen voor spel, ontwikkeling en therapie.

Niet alleen bieden deze materialen een zinvolle dagbesteding, maar bovenal zien we cliënten spelenderwijs een ontwikkeling doormaken die voorheen niet voor mogelijk werd gehouden.

Sinds 2023 draagt dit bijzondere adviesteam de naam: Team UP.

rdgKompagne UP

Wat is Team UP?

Team UP bestaat uit de adviseurs Maria, Cathy en Jimi, die vanuit hun jarenlange praktijkervaring met u mee kunnen denken over geschikte producten voor cliënten met EMB, autisme of dementie. Zij kennen uw doelgroep en hun problematiek en weten hoe moeilijk het kan zijn om aansprekende, robuuste en breed inzetbare materialen te vinden voor spel, therapie, ontwikkeling of zelfstandige dagbesteding.

Daarom zijn de adviseurs van Team UP zelf nauw betrokken bij het bepalen van ons productaanbod en worden alle materialen door hen zorgvuldig beoordeeld en getest op gebruiksvriendelijkheid, robuustheid, mate van inzetbaarheid en veiligheid. Zo kunt u er zeker van zijn dat zij u alleen adviseren over producten waar zij zelf volledig achter staan en die zij door en door kennen.

Bovendien denkt Team UP altijd in mogelijkheden, en niet in beperkingen.

Waarom een speciaal team?

Vanuit onze expertise rondom communicatiehulpmiddelen weten we bij rdgKompagne hoe belangrijk het is om te kunnen spelen en de wereld te kunnen ontdekken. Tijdens spel ontdek je woorden, concepten en denkbeelden en verken je de wereld om je heen. Je maakt kennis met je grenzen, je lichaam en emoties. Al deze aspecten dragen niet alleen bij aan je taalontwikkeling maar ook aan een positief zelfbeeld en je algemene ontwikkeling. Interactie met de omgeving is hierbij onmisbaar: als je iets doet, ontdekt of probeert, heb je de reactie vanuit je omgeving nodig om te weten of je op de goede weg bent en stappen te kunnen zetten in je ontwikkeling. Geen ontwikkeling zonder interactie!

Veel van de gebruikers die wij in de loop van de jaren hebben ontmoet, hebben zeer ernstige, meervoudige beperkingen. Zij kunnen niet spelen met gewone, gangbare spelmaterialen en zullen zeer waarschijnlijk ook niet komen tot het gebruik van een geavanceerd communicatiehulpmiddel. De prikkelverwerking bij deze mensen verloopt anders en de vanzelfsprekendheid waarmee andere kinderen de wereld ontdekken, vormt voor hen vaak een lange weg vol obstakels.

Daarnaast kregen we in toenemende mate aanvragen voor passende hulpmiddelen op het gebied van therapie, stimulering en zinvolle dagbesteding voor mensen met andersoortige, ernstig beperkende problematiek zoals autisme en dementie. De overeenkomst tussen deze doelgroepen is dat het enorm belangrijk is om de mogelijkheden die zij wél hebben te zien, en te denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Dit resulteerde in de loop van de jaren in een breed productaanbod onder de noemer ‘interactief snoezelen’.

Het vraagt veel kennis van de problematiek én de eisen waaraan materialen voor deze bijzondere doelgroep moeten voldoen om therapeuten, begeleiders en ouders passend te kunnen adviseren. Daarom hebben wij er enkele jaren geleden voor gekozen deze kennis te bundelen en te verdiepen in een speciaal daarvoor samengesteld team: Team UP. De adviseurs van dit team houden zich binnen rdgKompagne exclusief bezig met interactief snoezelen. Team UP denkt creatief met u mee om deuren te openen en doelen te bereiken, zelfs voor de ‘moeilijkste’ cliënten. Op die manier helpt Team UP u uw cliënten te laten groeien.

Wat kunt u van Team UP verwachten?

Team UP adviseert u over producten die erop gericht zijn om te ontzorgen en bij te dragen tot een volwaardig leven. Op onze locatie in Utrecht beschikken we over een volledig ingerichte snoezelruimte waar u verschillende producten kunt komen bekijken en ervaren, op afspraak of tijdens een van onze inspiratiemiddagen. Maar Team UP komt ook graag naar uw eigen locatie om te bespreken hoe u mogelijkheden voor uw cliënten kunt creëren om tot ontwikkeling te komen.

Ons uitgangspunt is altijd de eigen regie van de cliënt. We zoeken dus naar passende bedieningsvormen voor zelfs de meest beperkte cliënten, zodat iedereen zijn eigen mogelijkheden kan laten zien.

Daarnaast voorziet Team UP in ondersteunende materialen zoals kant-en-klare activiteiten, filmpjes en ideeënboekjes die u helpen onze producten zo optimaal mogelijk in te zetten. Het zintuiglijke prikkelaanbod kan bij al onze producten afgestemd worden op een willekeurige situatie, cliënt, niveau, groep of activiteit. Dit kan door het aanpassen van standaardactiviteiten of het toevoegen van eigen materialen. Leveringen worden uitgevoerd door de teamleden zelf, waarbij zij u niet alleen uitgebreid uitleggen hoe u het product gebruikt maar ook waar u op moet letten bij de implementatie. Zo zorgen zij ervoor dat u het gekozen product zo optimaal mogelijk inzet binnen uw organisatie.

Kortom: Team UP staat voor u en uw cliënten klaar met kennis, advies en een flinke dosis creativiteit!