• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

SHX Interactief snoezelen voor EMB

Bij mensen met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) wordt snoezelen vaak gebruikt ter ontspanning en als dagbesteding. Maar ook zij hebben de potentie om te leren van hun omgeving door de zintuigen te activeren en te stimuleren. Het interactieve aspect van SHX zorgt ervoor dat snoezelen voor mensen met EMB een heel nieuwe dimensie krijgt, dat prikkels onder controle blijven én dat u andersoortige doelstellingen aan het snoezelen kunt koppelen. Hierdoor staan cliënten misschien net iets meer open voor contact, tonen net iets meer eigen initiatief of ervaren net iets meer zelfbeschikking over de activiteit. Ook mensen met EMB kunnen door SHX kleine, maar waardevolle stappen zetten in hun ontwikkeling.

SHX voor EMB

Neem contact met ons opVraag een offerte aan       

Ontdek de wereld

Voor mensen met EMB kan het lastig zijn de wereld om hen heen te begrijpen. Abstracte begrippen of beelden buiten het hier en nu hebben vaak weinig of geen betekenis. Het gebruik van herkenbare fysieke voorwerpen kan hen helpen kennis te maken met de wereld om hen heen en het begrip ervan te vergroten. De SHX Proximity biedt hiervoor unieke mogelijkheden.

De werking is eenvoudig: kies een fysiek voorwerp, een foto of een afbeelding. Bevestig hieraan een speciaal chipkaartje en breng het voorwerp in de buurt van de SHX Proximity. De bijbehorende reactie van de elementen in de ruimte, zoals licht, geluid, muziek of vibraties, zal automatisch starten.

Door fysieke voorwerpen of herkenbare afbeeldingen te combineren met een logische reactie in de ruimte kunt u op allerlei manieren de wereld van de cliënt verduidelijken. Laat hen kennismaken met oorzaak en gevolg of leg verbanden tussen de voorwerpen en hun bijbehorende pictogrammen. Verduidelijk de functionaliteit van voorwerpen door ze te koppelen aan beeldende filmpjes. Of vergroot aandacht en concentratie door cliënten te laten raden welk lichtelement zal reageren als het chipkaartje op de SHX Proximity wordt gelegd. Door de chipkaartjes aan het eigen lichaam van de cliënt te bevestigen vergroot u het zelfbewustzijn. Bij benadering van de SHX Proximity, worden de lichaamsdelen benoemd, klinkt de eigen naam of verschijnt de eigen foto.

SHX Proximity maakt de wereld concreet en tastbaar voor uw cliënten.

Eigen regie: écht samen

In een SHX snoezelruimte kunt u cliënten zelf de regie geven. Zij kunnen daardoor volwaardig deelnemen aan de activiteit, samen met u of andere cliënten. Door een breed aanbod aan bedieningsvormen is het ook voor mensen met zeer ernstige beperkingen mogelijk om lampen in hun favoriete kleur te laten veranderen, de bubbelbuis te laten borrelen of een muziekje aan of uit te zetten. Zélf actief deel kunnen nemen aan een gezamenlijke activiteit vergroot het gevoel van eigenwaarde, stimuleert initiatiefname en biedt mogelijkheden tot het aangaan van interactie. Bovendien reguleren de cliënten zelf de hoeveelheid prikkels die ze op dat moment prettig vinden.

De juiste bedieningsvorm bij de juiste doelstelling

Een weloverwogen bedieningsvorm kan bovendien bijdragen aan doelstellingen op het gebied van motoriek, coördinatie, keuzes maken en zelfbewustzijn.

Kies bijvoorbeeld voor een grote robuuste schakelaar en plaats deze bij het hoofd of de voet van de gebruiker. Plaats hem net iets verder weg om de cliënt te stimuleren om verder te reiken of zich uit te strekken. Kunnen cliënten zelf keuzes maken of wilt u dit stimuleren? Gebruik dan meerdere schakelaars of een knoppentableau met zes knoppen en stimuleer hen te kiezen tussen activiteiten.

Een drukgevoelige knoppenmat op de vloer kan cliënten uitdagen tot grotere bewegingen. Rollen, drukken of stappen op de mat activeert de volgende activiteit. Of laat cliënten rollen met een zachte reuzendobbelsteen en bevorder zo beweging en coördinatie.

En heeft u cliënten die vaardig zijn met oogbesturing of dit zouden kunnen leren? Dan kunt u ook deze bedieningsvorm gebruiken om hun vaardigheden verder te stimuleren of uit te breiden.

SHX: de ontbrekende schakel tussen snoezelen en therapie

De SHX software bevat veel kant-en-klaar materiaal, van eenvoudige activiteiten voor actie-reactie tot materialen die gebruikt kunnen worden voor therapeutisch doelstellingen zoals het oefenen met logische reeksen of het vergroten van de woordenschat. Daarnaast kunt u gebruikmaken van het pakket Connect the Dots, dat uitermate geschikt is voor gebruikers met EMB. Deze collectie is ontwikkeld door experts en richt zich op de het stimuleren van de vroege ontwikkelingsfasen met logisch opgebouwde, eenvoudige activiteiten.

Maar u kunt ook eigen foto’s, afbeeldingen, geluiden of muziek gebruiken en daarmee nauw aansluiten bij de belevingswereld en interesses van uw cliënten. Zij zullen eerder in beweging komen op hun favoriete muziek van bijvoorbeeld Nick en Simon en wederkerige interactie zal eerder ontstaan als u samen kijkt naar foto’s van hun eigen favoriete bezigheden. Bovendien kunt u activiteiten creëren rondom actuele thema’s zoals de seizoenen, feestdagen of boodschappen doen. Of materialen toepassen die ook door de fysiotherapeut, logopedist of groepsleiding gebruikt worden.

Met SHX is het mogelijk om met zinvolle activiteiten aan élke fase van de ontwikkeling te werken. De relatie tussen de verschillende bouwstenen van dit ontwikkelingsproces, van de sensorische systemen tot aan de cognitieve intelligentie, wordt helder weergegeven in de leerpiramide. Deze leerpiramide wordt al vele jaren wereldwijd gebruikt bij de begeleiding van cliënten met complexe, meervoudige problematiek. Bekijk de leerpiramide ter inspiratie en creëer aansprekende activiteiten om uw cliënten in de verschillende ontwikkelingsfases te stimuleren. Óf kies uit het kant-en-klare aanbod een passende activiteit!

Een ruimte die is ingericht met interactieve SHX elementen biedt de vele voordelen van snoezelen, het stimuleren en activeren van de zintuigen, maar stelt u ook in staat aandacht te besteden aan therapeutisch en educatieve doelstellingen. De activiteiten zijn veelzijdig, voor ieder niveau en de cliënt kan deze zelf beïnvloeden.

 

Voor meer informatie of een demonstratie, neem contact op met Team UP.

Neem contact met ons opVraag een offerte aan