• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

SHX Interactief snoezelen voor Dementie

Snoezelen wordt vanwege het ontspannende effect op de zintuigen in toenemende mate toegepast bij dementerende ouderen. Wanneer de cognitieve vermogens afnemen, nemen onrust en spanning bij deze mensen toe. Interactief snoezelen met behulp van het SHX systeem kan bij deze cliënten positief bijdragen aan een gevoel van welzijn, maar ook sensorische, motorische, cognitieve en sociale achteruitgang tegengaan. Het geeft mensen bovendien het gevoel nog enige controle uit te kunnen oefenen op de omgeving en kan helpen herinneringen vast te houden.

Neem contact met ons opVraag een offerte aan       

SHX voor Dementie

Activeer het geheugen

Een afnemend geheugen is een van de kenmerken van dementie. Mensen met dementie verliezen niet alleen geleidelijk hun herinneringen aan personen, plaatsen en gebeurtenissen maar krijgen ook moeite zich te herinneren hoe dagelijkse handelingen verlopen.

U heeft met de SHX software de mogelijkheid om foto’s, filmpjes, muziek en geluiden te verwerken in activiteiten om het geheugen van uw cliënten te stimuleren en activeren. U kunt hiervoor zelfs eigen materialen gebruiken. Foto’s van familieleden of bekende plaatsen kunt u bijvoorbeeld simpelweg ter ontspanning als een diavoorstelling voorbij laten komen. Maar u kunt ook geluidsopnames van dierbaren laten horen en samen met de gebruiker proberen te herkennen wie u hoort. Dit kan uiteraard ook met meer algemene geluiden uit het dagelijks leven zoals zingende vogels, kerkklokken of het geluid van de zee. Bijbehorende afbeeldingen helpen uw cliënten om samen herinneringen op te halen.

U kunt bij mensen met beginnende dementie ook het geheugen voor dagelijkse handelingen stimuleren door logische reeksen te vormen van stappen die bijvoorbeeld nodig zijn voor koffiezetten, een salade maken of de was vouwen. Laat de kleuren in de bubbelbuis in een vaste volgorde veranderen waarbij de cliënten proberen te onthouden welke kleur de volgende zal zijn. Of doe een beroep op het langetermijngeheugen door afbeeldingen uit het verleden te gebruiken als basis voor vraag- en antwoordactiviteiten. Welk merk auto hadden zij vroeger, of welke kleur? Welke film vonden ze mooi of welk televisieprogramma keken ze graag?

Gebruik fysieke voorwerpen met diverse structuren, vormen en geuren en combineer deze met de elementen in de SHX ruimte om het geheugen te ondersteunen en de aandacht via de tastzin te prikkelen. Het aanspreken van verschillende zintuigen stimuleert mensen op een basaal niveau, zo zet muziek aan tot bewegen en werkt het luisteren naar ritmes kalmerend.

SHX bevat ook een activiteitenpakket speciaal voor ouderen. Hiermee kunt u het geheugen van de gebruiker activeren en de activiteiten gebruiken als aanknopingspunt voor een gesprek. Zo ziet u bijvoorbeeld foto’s van herkenbare alledaagse voorwerpen zoals een boek en een overhemd. De ruimte verandert van kleur om de sfeer te creëren van de ruimte waarin deze voorwerpen gebruikt worden. In een andere activiteit herkennen gebruikers mogelijk bekende geluiden terwijl ze kijken naar heldere afbeeldingen van datgene wat het geluid maakt. Muziek, filmpjes, kleuren en andere effecten helpen gebruikers bij het hervinden van hun herinneringen!

Eigen initiatief, aandacht en concentratie

Vaak worden ouderen met dementie in toenemende mate apathisch en is het moeilijk hen bij een activiteit te betrekken. De aantrekkelijke materialen die gebruikt kunnen worden bij interactief snoezelen én de mogelijkheid om deze zelf te activeren en te beïnvloeden stimuleren de initiatiefname en vergroten de aandacht en concentratie.

Een bubbelbuis stopt bijvoorbeeld met borrelen na een vastgestelde tijd en moet met een druk op de knop weer geactiveerd worden. U kunt ook de bubbelbuis of kleuren van de lichtsliert laten reageren op stemgeluid, of zelfs op het geluid van de ademhaling. Geef een knoppentableau met 6 knoppen door aan de gebruikers en laat hen allemaal hun eigen favoriete liedje kiezen. Er mag meegezongen worden!

Denk ook eens aan…

Uiteraard kan een SHX ruimte ‘gewoon’ gebruikt worden voor rust en ontspanning. De zachte materialen, mooie kleuren en rustgevende geluiden nemen angsten en onrust weg, bevorderen het humeur en bieden afleiding.

Maar door het kiezen van de juiste activiteiten en bedieningsvormen kunt u bijvoorbeeld ook beweging en coördinatie stimuleren. De bubbelbuis kan zo worden ingesteld dat er steeds één bel tegelijk wordt geactiveerd. Laat de cliënten de bel volgen met de handen waarbij ze zich uit moeten strekken om zo hoog mogelijk te komen. Of maak er een visueel-motorische oefening van door de bubbelbuis automatisch van kleur te laten veranderen en de cliënt opdracht te geven op de knop te drukken om de bubbels te activeren precies op het moment dat de kleur verandert. Laat cliënten in de handen klappen iedere keer dat de lichtsliert rood kleurt en vergroot zo meteen de aandacht en concentratie.

Of leg eenvoudigweg de knop om de verschillende elementen in de ruimte te activeren net buiten het bereik van de cliënt en stimuleer hen om iets verder te reiken. Laat hen de knop bedienen met de voeten, het hoofd of de elleboog, misschien kunt u hen zelfs motiveren om op te staan uit de stoel en over de knoppenmat te lopen om zo de muziek te activeren en een klein dansje te maken!

SHX: Ook voor thuis!

Dementerende ouderen moeten tegenwoordig steeds langer thuis blijven wonen. Het wegnemen van angst en onrust kan voor mantelzorgers een hele uitdaging zijn. SHX biedt ook mogelijkheden om de rustgevende voordelen van interactief snoezelen toe te passen in de vertrouwde omgeving van het eigen huis. Lees alles over de mogelijkheden van Luminea en MyRoom op het tabblad SHX voor Thuis.

 

Voor meer informatie of een demonstratie, neem contact op met Team UP.

Neem contact met ons opVraag een offerte aan