• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
SHX time-outruimte

Van time-out naar chill-out

07-06-2023

Cliënten met gedragsproblemen door een verstandelijke beperking, autisme, neurologische of psychiatrische stoornis, raken soms zo overprikkeld of verward dat zij niet meer zelfstandig tot rust kunnen komen. Hulpverleners kunnen zich dan genoodzaakt voelen hun toevlucht te nemen tot een prikkelarme time-outruimte, waar cliënten weer tot zichzelf kunnen komen.

Straf?

Het is belangrijk dat zo’n time-outruimte niet alleen vrij is van prikkels, maar ook van objecten waaraan mensen zich kunnen bezeren, wanneer zij hun emoties niet de baas kunnen. Daarom zijn deze ruimtes doorgaans vrijwel volledig leeg en kaal. Hoewel hiermee fixatie kan worden voorkomen, kan zo’n kale ruimte voor de cliënt aanvoelen als een isoleercel en/of een strafmaatregel.

Geen straf!

Met snoezelmaterialen kunt u uw time-outruimte op een veilige manier vriendelijker en comfortabeler inrichten, bijvoorbeeld door de wanden te voorzien van een zachte bekleding.

Met SHX gaat u echter nog een stap verder: rust de ruimte uit met een wandgrote projectie, gekleurd licht voor chromotherapie en passende muziek of rustgevende (natuur)geluiden, en maak de ontspanning compleet met een vibrerende poef of zitzak. Koppel al deze elementen aaneen voor een onderdompelende ervaring.

En helemaal veilig

Natuurlijk wordt voor een time-outruimte alle technologie helemaal veilig en hoog weggewerkt. Muren, deuren en hoeken worden bekleed met zacht wit materiaal, waarop de kleur van de verlichting goed tot zijn recht komt. Op de vloer plaatsen we een op maat gemaakte mat, die eventuele vallen of stoten kan opvangen, maar ook stabiel genoeg is om op te lopen. Stevige zachte meubels, zoals een zitzak die ook is om te vormen tot matras, maken de ruimte compleet.

De centrale computer met de aansturing komt in een aangrenzende ruimte of kast, waar u ook uw monitoringssysteem en eventuele regelingen voor temperatuur en zonwering kunt plaatsen.

Eigen regie, eigen beleving

Via een tablet kunt u eenvoudig de gewenste SHX-beleving voor uw cliënt inschakelen. Maar met zachte draadloze bedieningen, zoals een grote zachte dobbelsteen, kunt u cliënten ook zelf de regie geven over de beelden, kleuren en muziek, zodat uw cliënt zélf de ervaring kan kiezen waarbij hij of zij zich op dat moment het prettigst voelt.

Iedereen blij

Zo maakt u van uw time-outruimte een ultieme chillruimte, die geen straf is maar een ‘uitje’ waar iedereen rustig en blij van wordt.