• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
CARY Base medicijnen

Jasper en de CARY Base

12-02-2024

Jasper en zijn mantelzorger probeerden de CARY Base uit en schreven voor ons een uitgebreide review:

“Jasper vertelt regelmatig hoe fijn hij het vindt dat hij niet alleen de tijd kan zien en welke dag het is, maar ook welk dagdeel.”

“Naast mijn werk in de zorg ben ik mantelzorger voor mijn dierbare vriend Jasper*. Vanuit mijn werk heb ik regelmatig contact met rdgKompagne. Toen we onlangs bij toeval kwamen te spreken over Jasper, kwam de CARY Base ter sprake en kreeg ik het aanbod deze handige klok uit te proberen. En nou de proefperiode er bijna op zit, moeten we constateren dat we niet meer zonder kunnen.

Jasper is een 48-jarige man die al sinds zijn studietijd kampt met forse psychische klachten. Hij heeft altijd moeite met zijn dag-nachtritme en raakt vaak het overzicht kwijt. Vorig jaar kreeg hij daar nog een hersenbloeding bovenop. Hoewel hij daar relatief goed vanaf is gekomen, heeft hij nu nog meer moeite met zijn ritme en tijdsbesef en is ook zijn geheugen achteruit gegaan.

De CARY Base staat nu op een prominente plek in zijn huis. Jasper vertelt regelmatig hoe fijn hij het vindt dat hij niet alleen de tijd kan zien en welke dag het is, maar ook welk dagdeel. Dat geeft hem rust. “Soms word ik wakker en heb ik geen idee van de tijd en dan kijk ik op de klok en zie ik ‘vroege ochtend’. Dan denk ik ‘o, dan kan ik dus nog even doorslapen’.” Gek genoeg kan Jasper prima een digitale klok lezen, maar kennelijk is het 24-uurs principe niet meer voldoende om het dagdeel uit af te leiden.

We hebben wel een beetje moeten zoeken hoe de CARY Base voor Jasper het fijnste werkt. Zo had hij er in het begin veel moeite mee dat op de CARY Base om 0:00 uur de volgende dag ingaat, maar voor nachtmens Jasper en zijn tv-gids nog niet. De datum en de dag van de week waren daardoor ’s nachts verwarrend. Soms neemt Jasper pas na 0:00 uur zijn medicijnen en dan klopt de dag op de CARY Base niet met zijn medicijndoos. Dat was jammer, want vooral de dag van de week geeft overdag veel steun, dus we wilden die niet uitschakelen. Gelukkig is hij er nu gewend aan geraakt en weet hij dat na 0:00 uur de dag even ‘niet klopt’. De datum en de analoge klok hebben we wel uitgezet, zodat de informatie overzichtelijk is.

In het begin maakten we ook nog geen gebruik van de kalender voor afspraken, omdat Jasper onrustig werd als hij zag wat er stond te gebeuren. Ik heb toen het overzicht uitgeschakeld, maar wel enkele eenvoudige herinneringen toegevoegd, zoals een dagelijkse herinnering voor het innemen van de medicijnen. Die verschijnt dan groot op het scherm op het ingestelde tijdstip. Dat werkt goed, Jasper checkt dan altijd even of hij zijn medicijnen al ingenomen heeft.

Na verloop van tijd heb ik ook het overzicht weer aan kunnen zetten. Hoewel hij dat nog steeds niet altijd prettig vindt, geeft het hem wel de kans zich mentaal voor te bereiden op afspraken en bijvoorbeeld op tijd te gaan slapen.

Voor mij is het fijn dat ik afspraken vanaf mijn eigen telefoon of computer in de CARY Base kan zetten. Dat werkt erg makkelijk.

Het was wel even wennen dat je op de CARY Base maar één tijd kan instellen, namelijk de tijd dat een afspraak begint. Ik ben van mijn eigen agenda’s gewend dat je ook meerdere herinneringen kan instellen. In het begin zette ik afspraken dan maar op een eerder tijdstip, zodat de herinnering niet pas op het scherm verscheen als hij al in de tandartsstoel had moeten liggen, bij wijze van spreken. Maar het nadeel daarvan is dat je dat tijdstip dan ook in de kalender ziet en dat is natuurlijk verwarrend.

Maar adviseur Maria van rdgKompagne heeft uitgelegd hoe ik dat kon oplossen: ik stel nu herinneringen in door gewoon een extra afspraak toe te voegen. Je kan met een vinkje aangeven dat deze afspraken niet in de kalender moeten verschijnen, maar wel een melding moeten geven. Dus als Jasper om half 10 naar de tandarts moet, stel ik in:
8:30 Opstaan – niet zichtbaar in kalender, wel melding
9:15 Naar de tandarts – niet zichtbaar in kalender, wel melding
9:30 Tandarts – wel zichtbaar in kalender, geen melding

Bij die meldingen kan je de ingevoerde tekst trouwens ook laten uitspreken, of je kan er zelf een boodschap bij inspreken. Ik voeg bij de herinnering ‘Opstaan’ vaak toe waarom hij moet opstaan. Dat hoort hij dan als hij in bed ligt.

Eerlijk gezegd vind ik de CARY Base wel prijzig. Maar de functies waar Jasper de meeste steun aan heeft, heb ik niet kunnen vinden op vergelijkbare klokken. Bovendien vinden wij het heel prettig dat voor de CARY Base geen abonnement nodig is.”

De mantelzorger van Jasper

 

Reactie rdgKompagne:
De CARY Base is inderdaad hoger geprijsd dan andere kalenderklokken. Dat heeft meerdere redenen. De belangrijkste is dat de CARY Base speciaal voor zijn doel is ontwikkeld en niet gebaseerd is op een standaard Android-tablet. Dat maakt de CARY Base extra veilig en betrouwbaar. Het hulpmiddel is CE-gecertificeerd volgens de Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen (MDR). Ook zijn op de CARY Base veel verschillende talen en stemmen te kiezen, waardoor het hulpmiddel ook geschikt is voor cliënten met een migratieachtergrond die geen Nederlands (meer) spreken. En zoals al opgemerkt is een abonnement niet nodig, de producent geeft de garantie dat de CARY Base minimaal 5 jaar ondersteund wordt. Dit alles maakt de CARY Base bij uitstek geschikt voor instellingen, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra en ziekenhuizen.

*Op verzoek van de betrokkenen is de naam in deze review gefingeerd.

 

Lees meer over cognitieve ondersteuning en ervaringen met onze hulpmiddelen op rdgkompagne.nl/cognitieve-ondersteuning.