• Communicatie
 • Bediening
 • Zelfstandig leven
 • Ontwikkeling, spel en therapie
 • Adaptatietechniek

Cognitieve ondersteuning

Voor ondersteuning op het gebied van tijd, structuur en zelfredzaamheid levert rdgKompagne de cognitieve hulpmiddelen van Abilia. Het algemene doel van deze middelen is gebruikers overzicht en rust te geven gedurende de dag, en een gevoel van zekerheid en controle bij hun deelname aan de maatschappij.

rdgKompagne is de officiële leverancier van de cognitieve hulpmiddelen van Abilia in Nederland.

 

Neem contact op

MEMOplanner Medium

De waarde van cognitieve hulpmiddelen

In ons dagelijks leven spelen tijd en omgevingsfactoren een grote rol. Gedurende de dag hebben we te maken met verschillende activiteiten, taken en verantwoordelijkheden. Je staat er misschien niet altijd bewust bij stil, maar we maken hierbij veel gebruik van standaardprocedures en routines. Denk bijvoorbeeld aan uw eigen ochtendroutine of vaste eetmomenten.

Voor mensen met een cognitieve, neurologische of psychische beperking kan het deelnemen aan de samenleving en het plannen van het dagelijks leven een flinke uitdaging vormen. Ze zijn hierin vaak afhankelijk van hun omgeving.

MEMOplanner

Het dagelijks leven kan voor hen o.a. vereenvoudigd worden door het creëren van voorspelbaarheid en het vergroten en stimuleren van autonomie en zelfstandigheid. Dit is te bereiken door bijvoorbeeld:

 • Abstracte informatie (zoals tijd) concreet te maken
 • Informatie te visualiseren, bijvoorbeeld door het gebruik van plaatjes en kleuren
 • Geschreven informatie toegankelijk te maken middels spraakondersteuning
 • Informatie en instructies gestructureerd aan te bieden
 • Alleen informatie te laten zien die relevant is
 • Eén taak per keer aan te bieden
 • Eenvoudig taalgebruik

Een cognitief hulpmiddel kan hierbij extra ondersteuning bieden. Denk bijvoorbeeld aan een timer, een planbord, digitale planners of speciale apps.

Structuur is persoonlijk. Een juist hulpmiddel is afgestemd op de behoeftes en het niveau van de gebruiker en geeft antwoord op vragen zoals: Wat moet ik doen? Waarom? Waar moet ik zijn? Wanneer moet ik het doen? Hoe lang? Hoe? Wat komt hierna? Het creëert daarmee voorspelbaarheid, duidelijkheid en structuur. Het stimuleert de zelfstandigheid en zelfredzaamheid en vermindert tevens angst of een gevoel van onveiligheid.

Onderscheidende kenmerken

rdgKompagne levert onder andere de timers en planners van de Zweedse producent Abilia. Dit zijn de MEMO, Handi en CARY producten. Deze hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken, die ze onderscheiden van vergelijkbare hulpmiddelen.

 • Alle middelen zijn voorzien van een CE-markering voor medische hulpmiddelen (MDR) en daarmee ook toegestaan binnen zorginstellingen.
 • De MEMOplanner komt met een licentie van 3 jaar zonder bijkomende abonnementskosten, daarna kunt u de licentie verlengen. Alle overige middelen worden minimaal 5 jaar ondersteund en kennen geen bijkomende abonnementskosten.
CARY Base

 

Voor de middelen met een timerfunctie geldt bovendien:

 • Al deze middelen werken op basis van ‘lineaire tijd’. Dat houdt in dat het verstrijken van de tijd wordt weergegeven in de vorm van lampjes of stippen. Dat maakt het concept ‘tijd’ concreet en visueel inzichtelijk, waardoor het makkelijker is te begrijpen, te berekenen en erover te praten.

Voor de digitale planners geldt bovendien:

 • De middelen zijn geen omgebouwde tablets, maar zijn speciaal voor hun doel ontwikkeld en volledig afgeschermd (geen Android op de achtergrond). Daarmee is de apparatuur extra veilig en betrouwbaar.
 • Afspraken kunnen ingevoerd worden op de apparaten zelf, of op afstand via het eenvoudige cms MyAbilia. MyAbilia is webgebaseerd en dus vanaf elke computer of smartphone bereikbaar. Alle apparaten van een cliënt zijn gemakkelijk in dezelfde omgeving te beheren. Het is bovendien mogelijk meerdere begeleiders en ook mantelzorgers toegang te geven.
 • Met het speciale MyAbilia voor Teams is het bovendien mogelijk de planningen en apparaten van meerdere cliënten te beheren, maar ook gezamenlijke afdelingsactiviteiten in te plannen.

Voor de digitale (kalender)klokken geldt bovendien:

 • Voor zowel schermteksten als spraak zijn niet alleen Nederlands, Engels en Duits te kiezen, maar ook o.a. Turks en Arabisch, waardoor de hulpmiddelen ook geschikt zijn voor cliënten met een migratieachtergrond die geen Nederlands (meer) spreken.

Dit alles maakt de timers en planners van Abilia ook uitermate geschikt voor instellingen, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra en ziekenhuizen.

Doelgroepen

Onze cognitieve hulpmiddelen kunnen geschikt zijn voor kinderen en volwassenen met een stoornis in het autistische spectrum (ASS), leerproblemen, een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), AD(H)D, vroege dementie en psychiatrische aandoeningen.

Sommige hulpmiddelen zijn geschikt voor hele groepen, andere zijn vooral bedoeld voor individueel gebruik. Sommige systemen zijn bedoeld voor een vaste plek in huis of instelling, in een eigen (slaap)kamer of op de groep, andere zijn juist bedoeld om mee te nemen, naar school, werk, dagbesteding, de winkel en andere dagelijkse bezigheden.

MEMO planner

Daarnaast is in de praktijk gebleken dat de grote digitale planner ook dankbaar gebruikt worden door medewerkers en afdelingsmanagement, omdat deze in een oogopslag de planning van alle cliënten laat zien. Zo wordt het niet alleen een tool voor cliënten, maar ook een planningsinstrument voor teams.

Natuurlijk moet elk hulpmiddel passen bij de behoeftes en het niveau van de gebruiker. Onze cognitieve hulpmiddelen gaan van eenvoudige timers, die primair gericht zijn op het leren omgaan met tijd, tot uitgebreide plansystemen, die helpen herinneren aan activiteiten, afspraken, boodschappenlijstjes en andere zaken die men niet wil vergeten.

Ervaringen

De timers en planners van Abilia worden al jaren zeer succesvol ingezet in Zweden. In 2021 haalde rdgKompagne deze middelen naar Nederland en ook hier zijn de ervaringen positief!

Eind 2021 gingen we van start met de introductie van de MEMO Timers. Leden van oudervereniging Balans kregen de mogelijkheid de MEMO Timers voor ons te testen. Dat leverde mooie, ontroerende en soms komische ervaringen op.

In 2023 zijn we gestart met het uitzetten van pilots bij zorginstellingen. Daarmee raakten therapeuten, begeleiders en management in korte tijd overtuigd van de werking van deze hulpmiddelen, men is enthousiast over de mogelijkheden en ziet bovendien snel aanvullende toepassingen.

Lees hier alle ervaringen.

Ook uitproberen?

Wil u onze timers en/of planners ook uitproberen? Dat kan! Neem contact met ons op voor een demo, proefperiode of offerte.

 

Direct bestellen?

Via de verschillende productpagina’s kunt u gemakkelijk een offerte aanvragen. Daarnaast zijn onze cognitieve hulpmiddelen ook verkrijgbaar via onze webshops webshop.rdgkompagne.nl en www.eelkeverschuur.nl.

Producten