• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
Gazeviewer

Roessingh onderzoekt oogbesturing als diagnose-instrument

20-08-2015

Roessingh Revalidatiecentrum, Roessingh Research and Development en rdgKompagne starten gezamenlijk een onderzoek naar de inzet van Gaze Viewer voor de diagnose en behandeling van Neglect.

Neglect is een aandachtstoornis waarbij één lichaamshelft en/of de omgeving aan die kant van het lichaam stelselmatig wordt verwaarloosd. De aandoening wordt veroorzaakt door hersenletsel. Iemand met neglect kan alles normaal zien en voelen. De aandacht wordt echter onbewust onvoldoende gericht op één zijde van het eigen lichaam of de omgeving.

Gaze Viewer helpt mogelijk bij de diagnose doordat de software oogbewegingen kan vastleggen. Zo kan bijvoorbeeld worden gemeten waar iemand op een beeldscherm naar kijkt en hoe het oogbewegingspatroon is. Dit zou meer inzicht kunnen geven in de manier waarop de omgeving wordt waargenomen. Het onderzoeksteam verwacht dat Neglect daardoor nauwkeuriger kan worden vastgesteld en herstel beter kan worden gevolgd. Bovendien kan het zijn dat Gaze Viewer mogelijkheden biedt bij de behandeling.

Het project zal worden uitgevoerd door psychologen van de sector Neurologie van Roessingh, onderzoekers van Roessingh Research and Development en technici van rdgKompagne.

Gisteren verschenen artikelen over dit project op de websites van onder andere Tubantia en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Vanmiddag om 12:15 uur was rdgKompagne-directeur Peter Ossenkoppele te horen in het radioprogramma “Luchtig lunchen” van TV Enschede FM. Het interview is hier terug te beluisteren.

Meer informatie over Gaze Viewer…