• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
Alternatieve afstandsbediening

Hoe maak je een puber gelukkig?

29-08-2023

Luke is een pientere jongen van 13 jaar en geboren met Cerebrale Parese (CP). Kinderen met CP bouwen vaak veel spanning op in hun lijf en hebben weinig controle over hun bewegingen. Ter ontspanning heeft Luke bij zijn bed een smart-tv om een filmpje te kunnen kijken. Maar door zijn beweeglijkheid kan hij geen normale afstandsbediening gebruiken. Om niet afhankelijk te zijn van anderen is gezocht naar een manier waarop Luke zelf zijn tv kan bedienen.

Onze adviseur Angelo bedacht, samen met Luke en ergotherapeut Rosa van revalidatiecentrum Merem, een simpele, maar heel effectieve oplossing: 5 grote knoppen, stevig gemonteerd op een op maat gemaakt tableau, gekoppeld aan een BigJack, een eenvoudige robuuste afstandsbediening. Want grote knoppen bedienen in bed, dát kan Luke wel.

Twee jaar geleden kreeg Luke zijn eerste tableau, hiermee kon hij 5 functies op zijn smart-tv bedienen: het volume, zappen tussen zenders en aan/uit zetten. Maar Luke staat niet stil in zijn ontwikkeling en net als iedere andere 13-jarige wil ook hij graag steeds meer dingen zelfstandig doen. Vorige week kreeg Luke dus een tweede knoppentableau waarmee hij ook de smartfuncties van zijn tv kan bedienen. Zo kan hij nu ook helemaal zelf een filmpje op YouTube opzoeken en andere apps bedienen zoals Viaplay, NPO en Videoland.

Zijn moeder meldt: “Luke is echt zielsgelukkig met zijn afstandsbedieningen en dat maakt hem natuurlijk een echte zapp-puber. Hij is blij dat hij nu alles zelf kan bedienen, en wij ook!”