Starters

Onder starters verstaan wij eenvoudige spraakcomputers voor beginnende communicatie. Deze apparaten hebben slechts een of enkele knoppen, waaronder spraakboodschappen kunnen worden opgenomen. Wanneer de gebruiker op de knop drukt, wordt de boodschap ten gehore gebracht. Voor het maken van de spraakopnames hebben Starters een ingebouwde microfoon.

Starters zijn doorgaans groot van formaat en kleurig uitgevoerd. Soms hebben de apparaten een doorzichtig kapje, waaronder een afbeelding kan worden geplaatst. Ook zijn er starters met een klein plateau, waarop een voorwerp kan worden geplaatst. Dit kan voor de gebruiker iets duidelijk maken over de spraakboodschap op het apparaat.

Lees meer

Sommige starters zijn koppelbaar, zodat ze samengevoegd kunnen worden tot één systeem met meerdere knoppen, en zo mee kunnen groeien met het niveau van de gebruiker.

Stap-voor-stapfunctieHeeft de starter een stap-voor-stapfunctie, dan kunnen meerdere spraakboodschappen achter elkaar opgenomen worden. Bij elke activering van de schakelaar wordt de volgende boodschap afgespeeld. Deze functie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de gebruiker een verhaal te laten voorlezen terwijl de leerkracht de plaatjes toont, voor het voeren van een eenvoudig gesprek, of voor het geven van de opeenvolgende instructies voor een taak.

NiveausHeeft het apparaat meerdere niveaus, dan kunnen op elk niveau verschillende spraakboodschappen opgenomen worden. Door een begeleider is het apparaat dan snel aan te passen aan de situatie, door eenvoudig een ander niveau in te stellen.

Alternatieve bedieningOp sommige starters kan voor elke knop ook een externe schakelaar aangesloten worden. Zo kan de starter door gebruikers met onvoldoende handfunctie op een alternatieve manier bediend worden, bijvoorbeeld door de schakelaar bij het hoofd te plaatsen.

AansluitmogelijkhedenOok kan de starter een aansluitmogelijkheid hebben voor aangepast speelgoed op batterijen. Dit speelgoed kan dan met behulp van een mini-jackkabeltje op de starter aangesloten worden. De gebruiker kan het speelgoed nu met zijn starter bedienen, waarbij eventueel gelijktijdig een spraakboodschap (of liedje) klinkt.

GebruikStarters helpen op een speelse manier de communicatie op gang te brengen, door de gebruiker te stimuleren om actief deel te nemen aan activiteiten en communicatievoorwaarden te trainen, zoals beurt wisselen, actie-reactie en initiatief nemen (zie ook het “leercurve-concept“).

Starters kunnen ook heel goed gebruikt worden voor het opzetten van groepsactiviteiten, bijvoorbeeld in de klas.

Daarnaast kunnen starters ingezet worden om de gebruiker te kalmeren, bijvoorbeeld met een boodschap van moeder, of met een ingezongen liedje.

Onderlinge verschillenDe starters verschillen onderling van elkaar in:

  • Aantal knoppen
  • Grootte van de knop(pen)
  • Aantal niveaus
  • Aantal spraakboodschappen per niveau
  • Opnamecapaciteit
  • Bedieningsmogelijkheden
  • Aansluitmogelijkheden

BIGmack

Eén grote schakelaar met spraakuitvoer.

LITTLE Step-by-Step

Eén kleine schakelaar met drie niveaus en meerdere spraakboodschappen per niveau.

ProxPAD

Gebruik fysieke objecten of afbeeldingen om een spraakboodschap te activeren.

Italk4 met levels

Vier gekoppelde schakelaars met spraakuitvoer.

LITTLEmack

Eén kleine schakelaar met spraakuitvoer.

BIG Step-by-Step

Eén grote schakelaar met drie niveaus en meerdere spraakboodschappen per niveau.

Italk2 met levels

Twee gekoppelde schakelaars met spraakuitvoer.

Doorkijkraam rdgKompagne

Communiceren met behulp van een doorzichtig kader waarop boodschappen zijn aangebracht.