Automatische herkenning
De ProxPAD maakt gebruik van RFID-technologie (Radio-Frequency Identification), een type chipherkenning dat ook gebruikt wordt in betaalpassen en paspoorten. U bevestigt eenvoudig een RFID-geluidstag aan een voorwerp, symbool of foto en plaatst deze op het oppervlak van de ProxPAD. De geluidstag zorgt ervoor dat het apparaat herkent welke spraakboodschap er moet worden uitgesproken. U kunt eenvoudig zelf de geluidstags programmeren via het apparaat en koppelen aan een gewenste spraakopname. De ProxPAD heeft een capaciteit van 1000 minuten, oftewel 30.000 verschillende geluidstags, maar er kan slechts één boodschap tegelijkertijd worden geactiveerd. Zo blijft de communicatie overzichtelijk en hoeven gebruikers geen keuzes te maken tussen verschillende knoppen.
Taal tastbaar en concreet maken
Het verwerven en functioneel gebruiken van taal is voor veel mensen met een motorische, visuele en/of cognitieve handicap een moeizaam proces. Zij hebben vaak minder mogelijkheden om te spelen en de wereld om hen heen te ontdekken, heel belangrijke aspecten voor de taalverwerving. Door herkenbare voorwerpen aan een communicatieve boodschap te koppelen, maakt de ProxPAD concepten en begrippen tastbaar en concreet en helpt het apparaat gebruikers te begrijpen dat je taal op een functionele manier kunt gebruiken. De eigen drinkbeker kan bijvoorbeeld voorzien worden van een geluidstag met de boodschap ‘Ik wil drinken’, terwijl het plaatsen van de favoriete knuffel op de ProxPAD de boodschap ‘Beer is lief’ laat uitspreken. In een latere fase, wanneer de gebruiker toe is aan een meer abstract taalniveau, kunnen de geluidstags gecombineerd worden met foto’s van eigen objecten of zelfs symbolen. Groeit de taalontwikkeling en kan de gebruiker meer keuzes aan? Overweeg dan over te stappen naar de ProxTalker die gebruikt maakt van dezelfde techniek, maar vijf knoppen bevat in plaats van één.
Aanraking of benadering
De ProxPAD reageert niet alleen op aanraking, maar ook op benadering. In de Aanrakingsmodus dient de hand of de tag contact te maken met het blauwe oppervlak van de ProxPAD. In de Benaderingsmodus is het voldoende om de tag boven het oppervlak te bewegen. Dit is ideaal voor personen die bijv. geen objecten kunnen vastpakken. In de Benaderingsmodus kan de ProxPAD namelijk onder een tafel- of rolstoelblad gemonteerd worden. De afbeeldingen of voorwerpen, voorzien van de juiste tag, kunnen dan eenvoudig over het blad worden geschoven waarna de bijbehorende spraakboodschap wordt afgespeeld. De ProxPAD kan ook aan de muur worden bevestigd, bijv. op een centrale plek in de klas of woonruimte, zodat meerdere gebruikers hun persoonlijke spraakboodschap kunnen activeren met hun eigen concrete voorwerp. Dit stimuleert de communicatieve ontwikkeling binnen de groep en gebruikers leren van elkaar dat de ProxPAD ingezet kan worden voor het overbrengen van een spraakboodschap.
Eenvoudig programmeren en bedienen
Het programmeren van de ProxPAD gaat zeer eenvoudig met behulp van 5 programmeertags. Voor het maken van een spraakopname drukt u de opnametag op het oppervlak van de ProxPAD, gevolgd door de gewenste tag. Vervolgens spreekt u de boodschap in. Bij elke stap van het opnameproces wordt u geholpen door gesproken instructies. Het wissen van een boodschap gaat op vergelijkbare manier met de wistag. Verder kunt u met behulp van de tags het volume wijzigen en het batterijniveau opvragen. Het oppervlak waarop de geluidstags geplaatst of overheen bewogen worden, is groot en loopt op naar boven. Hierdoor kunnen ook personen met een motorische en/of visuele beperking de ProxPAD goed bedienen. Wanneer de taalontwikkeling groeit en de motorische mogelijkheden het toelaten, kan eventueel overgestapt worden naar de ProxTalker, de grote broer van de ProxPAD.