Mind Express

Mind Express is een gebruiksvriendelijk en flexibel softwarepakket dat gebruikt kan worden voor het creëren van vocabulaires, oefeningen en spelletjes voor communicatie en therapie. De Mind Express software bevat alles wat nodig is voor de inrichting van een persoonlijke communicatiehulpmiddel: uitgebreide symbolensets, spraakuitvoer, woord-, zins- en symboolvoorspelling, een grammaticamodule, diverse bedieningsmogelijkheden, etc. Daarnaast kan Mind Express gebruikt worden voor het aanleren van basisvaardigheden zoals het herkennen van kleuren en vormen, lezen en tellen, door middel van op maat gemaakte oefeningen en spelletjes. Mind Express kan ook gebruikt worden voor het maken van papieren communicatiekaarten.

Mind Express wordt standaard geleverd met SymbolStix en Sclera pictogrammen, bij elkaar zo’n 21.000 symbolen. Optioneel zijn ook de blibliotheken PCS, Widget, Beta, Vijfhoek en Picture This verkrijgbaar. Daarnaast kunnen eigen foto’s en plaatjes gebruikt worden.

Met deze symbolen kunnen eenvoudig communicatiekaarten gemaakt worden. Op elke “knop” kan een tekst en één of meer afbeeldingen geplaatst worden. Voldoet een symbool niet helemaal aan de eisen, dan kan het met behulp van de ingebouwde eenvoudige editor bewerkt worden. De “actie” van een knop bepaalt wat deze doet als de eindgebruiker erop drukt. Er zijn uiteenlopende acties beschikbaar, van het uitspreken van een spraakboodschap of het schrijven van een woord of zin, tot geavanceerde functies voor o.a. e-mailen, omgevingsbediening en het bedienen van de pc. Met een zinsbalk in de communicatiekaart kan de gebruiker symbolen of woorden samenvoegen tot zinnen. De ingebouwde grammaticamodule zorgt daarbij voor een automatische vervoeging van werkwoorden, meervoudsvorming en adjectiefverbuiging.

Geletterde gebruikers kunnen gebruik maken van letter- en/of woordkaarten. Bij de invoer van tekst wordt de gebruiker geholpen door de ingebouwde woord- en zinsvoorspeller. Ook kunnen deze gebruikers Mind Express gebruiken als toetsenbord om in andere Windowsprogramma’s te typen.

Woorden en zinnen kunnen worden uitgesproken door de geïntegreerde, zeer natuurlijk klinkende synthetische stem (naar keuze RealSpeak of Acapela). Letterkaarten kunnen ook fonetisch uitgesproken worden. Daarnaast is het mogelijk zelf spraakboodschappen op te nemen en aan de knoppen te koppelen.

Mind Express kan bediend worden met een muis, joystick, trackball of aanraakscherm, maar ook met oogbesturing, of scannend met één of twee schakelaars. Daarbij zijn het scanpatroon en de scansnelheid aanpasbaar. Ook auditieve scanning en automatische selectie (“dwellselectie”) behoren tot de mogelijkheden.

Een belangrijke nieuwe functie in Mind Express 4 is de mogelijkheid dynamische lijsten te maken. Een dynamische lijst beslaat een beperkt aantal (bijv. 5) vakken van het vocabulaire, waarbinnen een volledige categorie kan worden weergegeven. Met de knop Volgende kan de gebruiker scrollen naar de volgende (5) symbolen van de betreffende lijst of categorie. De rest van de pagina blijft daarbij gewoon staan. Op die manier kan een uitgebreid vocabulaire gemaakt worden, op slechts een beperkt aantal pagina’s.

Andere mogelijkheden van Mind Express 4 op een rij:

 • Bij het maken van kaarten zijn naast vaste roosters ook vrije indelingen mogelijk: plaats knoppen op elke gewenste plaats op het scherm. Daarnaast biedt Mind Express uitgebreide mogelijkheden voor kleurgebruik, stijlen en knopvormen.
 • Met behulp van de vertaalfunctie vertaalt u alle symbolen van een vocabulaire naar een andere symbolenbibliotheek, en vertaalt u tekst met behulp van Google Translate.
 • Naast woorden en zinnen kan Mind Express ook symbolen voorspellen bij het maken van zinnen.
 • De inhoud van de zinsbalk is gemakkelijk op te slaan en weer op te roepen door middel van een knop. Op de knop is de opgeslagen inhoud te zien.
 • Speel muziek en video’s af binnen de Mind Express omgeving.
 • Modules voor telefonie, sms, e-mail en webcam zijn standaard geïntegreerd.
 • Geïntegreerde browser: ga het internet op binnen Mind Express, zonder over te schakelen naar Windows.
 • Ingebouwd adresboek, dat gebruikt kan worden binnen verschillende modules, zoals e-mail en sms.
 • Ingebouwde agenda, in te vullen door de gebruiker of begeleider.
 • Windowscontrole: via Mind Express is volledige aansturing van o.a. Word, Outlook en Explorer mogelijk.
 • Uitgebreide scaninstellingen, o.a. vertraging en achterwaarts scannen mogelijk.
 • Wisselen tussen gebruikers is ook voor de gebruikers zelf toegankelijk.

Mind Express 4 wordt geleverd met een grote hoeveelheid voorbeeldkaarten. Daarnaast zijn communicatiekaarten en activiteiten te downloaden van de Mind Express website. Mind Express 3 bestanden kunnen in Mind Express 4 geïmporteerd worden.

Kant-en-klare vocabulaires
In plaats van zelf vocabulaires te maken in Mind Express, kunt u ook kant-en-klare vocabulaires gebruiken.

Voor symboolgebruikers is er het zeer uitgebreide symboolvocabulaire SCORE. SCORE geeft beginnende en gevorderde symboolgebruikers niet alleen de mogelijkheid te communiceren, maar ook zich verder te ontwikkelen. De opbouw van SCORE is zeer goed doordacht en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. SCORE heeft een vaste structuur, die bestaat uit een kernwoordenschat en een randwoordenschat. Daardoor zal de gebruiker na verloop van tijd steeds meer woorden kunnen vinden op basis van motorisch geheugen en steeds minder hoeven te zoeken. Ook is het eenvoudig persoonlijke uitingen toe te voegen, zonder de kracht van de systematische indeling te verliezen.

Daarnaast zijn voor symboolgebruikers ALOHA en ook PODD als Mind Express vocabulaire beschikbaar.

Gebruikers die communiceren met tekst kunnen gebruik maken van Amego.

Systeemeisen
Windows XP of hoger
256 MB RAM of meer
1 GB vrije schijfruimte
Dvd-station

Uitproberen
U kunt van Mind Express 4 een demo downloaden. Deze demo biedt u 60 dagen lang de volledige functionaliteit.

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag