Mind Express

Mind Express is een gebruiksvriendelijk en flexibel softwarepakket voor het creëren van dynamische vocabulaires, oefeningen en spelletjes voor communicatie en therapie.

Mind Express is geschikt voor zowel symbool- als tekstcommunicatie en bevat alles wat nodig is voor het inrichten van een persoonlijk communicatiehulpmiddel: uitgebreide symbolensets, spraakuitvoer, woord-, zins- en symboolvoorspelling, een grammaticamodule, diverse bedieningsmogelijkheden, etc. Gebruikers kunnen met Mind Express niet alleen direct communiceren, maar ook e-mailen, sms’en, bellen en sociale media gebruiken zoals Facebook en Whatsapp.

Daarnaast heeft Mind Express interessante mogelijkheden voor therapeuten. U kunt de software gebruiken voor het aanleren van basisvaardigheden, zoals het herkennen van kleuren en vormen, lezen en tellen, door middel van op maat gemaakte oefeningen en spelletjes. En u kunt met Mind Express ook papieren kaarten printen voor gebruik in de klas of tijdens activiteiten.

Communiceren met symbolen
Mind Express 5 wordt standaard geleverd met SymbolStix, Bliss en Sclera pictogrammen. Optioneel zijn ook de bibliotheken PCS, Widget, Beta, Picto/Vijfhoek en Picture This verkrijgbaar. Daarnaast kunt u eigen foto’s en plaatjes gebruiken, of vanuit Mind Express zoeken naar afbeeldingen op internet.

Met al deze symbolen en afbeeldingen kunt u snel en eenvoudig persoonlijke communicatiekaarten maken. Op elke ‘knop’ kunt u een tekst en één of meer symbolen plaatsen. Voldoet een symbool niet helemaal aan uw eisen, dan kunt u het met behulp van de ingebouwde eenvoudige symbooleditor bewerken.

De ‘actie’ van een knop bepaalt wat deze doet als de eindgebruiker erop drukt. Er zijn uiteenlopende acties beschikbaar, van het uitspreken van een spraakboodschap of het schrijven van een woord of zin, tot geavanceerde functies voor o.a. e-mailen, omgevingsbediening en het bedienen van de computer. Met een zinsbalk in de communicatiekaart kan de gebruiker symbolen of woorden samenvoegen tot zinnen. De ingebouwde grammaticamodule zorgt daarbij voor een automatische vervoeging van werkwoorden, meervoudsvorming en adjectiefverbuiging. Ook kunt u zelf grammaticale functies koppelen aan een knop, om stapsgewijs te oefenen met onderdelen als trappen van vergelijking of verkleinwoorden.

Mind Express 5 beschikt ook over de mogelijkheid om dynamische lijsten te maken. Met deze functie kunt u een knop creëren waarmee binnen de pagina door de beschikbare vakjes gescrold kan worden. Zo kunt u bijvoorbeeld toch een volledige categorie opnemen in een pagina met een minimaal aantal vakken en ‘bladert’ de gebruiker eenvoudig naar het benodigde vakje, zonder van pagina te wisselen.

Naast een standaard rasterindeling met knoppen, kunt u in Mind Express ook freestyle-pagina’s maken. Hiermee kunt u heel flexibel vakjes vergroten, verkleinen, verplaatsen of zelfs laten overlappen. Freestyle biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld interactieve spelletjes of creatieve vertelplaten te maken.

Communiceren met tekst
Geletterde eindgebruikers kunnen gebruik maken van letter- en/of woordkaarten. Bij de invoer van tekst worden zij geholpen door de ingebouwde woord- en zinsvoorspeller. Ook kunnen deze gebruikers Mind Express gebruiken als toetsenbord om in andere Windowsprogramma’s te typen. Met de meegeleverde template voor Windows-controle beschikt de gebruiker over alle benodigde functies om Windows volledig te kunnen bedienen.

Bediening
Mind Express kan bediend worden met een aanraakscherm, muis, joystick, trackball of hoofdbediening, maar ook met oogbesturing, of scannend met één of twee schakelaars. Daarbij zijn het scanpatroon en de scansnelheid aanpasbaar. Ook auditieve scanning en automatische selectie (dwellselectie) behoren tot de mogelijkheden.

Spraak
Woorden en zinnen kunt u laten uitspreken door een van de geïntegreerde, zeer natuurlijk klinkende, synthetische stemmen. Zowel de stemmen van Nuance (RealSpeak) als de volwassen en kinderstemmen van Acapela zijn standaard inbegrepen. Letterkaarten kunt u ook fonetisch laten uitspreken. Daarnaast is het mogelijk zelf spraakboodschappen op te nemen en aan de knoppen te koppelen.

Gebruiksvriendelijke editor
Mind Express 5 heeft een zeer intuïtieve interface. Met de snelle editor maakt u eenvoudig een gebruikersprofiel aan, waarin u de gewenste stem en bestanden opslaat en communicatiekaarten bewerkt en personaliseert. Het aanpassen van knoppen in de editor, zoals het veranderen van het symbool, de tekst of boodschap, kan in Mind Express 5 gemakkelijk via het aanraakscherm van het communicatiehulpmiddel; daar is dus geen toetsenbord of  muis voor nodig en kan zo nodig direct in de klas, therapieruimte, of zelfs onderweg. De software beschikt bovendien over een aantal handige tools om u te ondersteunen bij het bewerken, en waar mogelijk worden handelingen gevisualiseerd of extra verduidelijkt. Ook kunt u in de software ondersteuning zoeken via de ingebouwde zoekbalk of uw vraag googelen in de interactieve handleiding.

Kant-en-klare vocabulaires
Mind Express 5 is meer dan ooit een totaalpakket. De uitgebreide, kant-en-klare woordenschatten Amego (voor tekstgebruikers), Juno en mini-SCORE (voor symboolgebruikers) zijn inbegrepen in de nieuwste versie, samen met een ruim aanbod aan startdocumenten met apps voor e-mail, sms, cinema, fotoalbum, muziek, agenda, contacten, rekenmachine, Windows-controle, enz. Ook zijn er veel gratis communicatiekaarten en activiteiten te downloaden van de Mind Express website en kunt u Mind Express 4 bestanden in Mind Express 5 importeren.

Daarnaast zijn voor symboolgebruikers de uitgebreide en veelal wetenschappelijk onderzochte vocabulaires SCOREALOHA en PODD optioneel verkrijgbaar.

Voor therapeuten
Speciaal voor therapeuten en instellingen is er de Mind Express 5 EDU licentie. Deze licentie heeft de vorm van een jaarabonnement en geeft (afhankelijk van de licentie) meerdere gebruikers toegang tot alle functies van Mind Express 5.

Mind Express 5 EDU wordt standaard geleverd met SymbolStix, PCS, Bliss en Sclera pictogrammen. Optioneel zijn ook de bibliotheken Widget, Beta, Picto/Vijfhoek en Picture This verkrijgbaar. Voor het uitspreken van woorden en zinnen zijn bij de EDU-licentie standaard de synthetische stemmen van RealSpeak inbegrepen.

U kunt in Mind Express 5 eenvoudig meerdere gebruikersprofielen aanmaken en snel wisselen tussen gebruikers. Voeg aan elk profiel de persoonlijke communicatiepagina’s toe, met bijpassende stem en andere instellingen.

Mind Express 5 biedt ook de mogelijkheid om communicatiekaarten te printen. De software bevat standaard sjablonen voor de statische communicatiehulpmiddelen QuickTalker en SuperTalker, maar u kunt ook eigen sjablonen maken. Daarnaast kunt u materialen maken voor gebruik in de klas of tijdens activiteiten of spelletjes.

Mind Express 5 vs Mind Express 4
Ten opzichte van Mind Express 4 is versie 5 geheel vernieuwd. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • Geheel vernieuwde, gebruiksvriendelijke interface met snelle bewerkingsmogelijkheden.
  • Nieuwe kant-en-klare bestanden: kies voor het meegeleverde Amego, Juno of mini-SCORE of gebruik een van de startdocumenten voor e-mail, sms, cinema, fotoalbum of muziek. Of kies voor de optionele vocabulaires SCORE, PODD of ALOHA.
  • Forse uitbreiding van het aantal standaard beschikbare symbolen: SymbolStix, PCS, Sclera en Bliss zijn uitgebreid en inbegrepen.
  • Verbeterde grammaticale functies: post-grammatica acties waarmee gekozen woorden aangepast kunnen worden naar de gewenste vorm en de mogelijkheid om knoppen automatisch te laten vervoegen.
  • Nóg betere woordvoorspelling voor woorden, zinnen en symbolen. De slimme voorspeller houdt ook rekening met typ- en dyslectische fouten.
  • Uitgebreide opties voor alternatieve bedieningen. Zo is het extern zoomen bij oogbesturing fors verbeterd en kunt u verschillende dwelltijden toewijzen aan vakjes.
  • Zoekfunctie voor de gebruiker binnen de communicatiekaart, deze toont ook het pad naar het gezochte woord vanaf de huidige pagina.
  • Vereenvoudigde dynamische lijsten: dynamische lijsten zijn nu gewoon pagina’s in uw document. Op die manier wordt uw dynamische inhoud heel visueel en worden ook de stijlen van de vakjes behouden. Bovendien is het aanpassen van een dynamische lijst nu heel eenvoudig; u gebruikt dezelfde bewerkmogelijkheden als voor alle andere vakjes.
  • Gestroomlijnde licentiestructuur. Licenties van woordenschatten zijn nu gekoppeld aan uw Mind Express licentie.

Systeemeisen
Windows 10 of hoger
Minimaal 2GB RAM
4 GB vrije schijfruimte

Uitproberen
U kunt van Mind Express 5 een demo downloaden (download start direct). Deze demo biedt u 30 dagen lang de volledige functionaliteit.

 

Mind Express 5 EDU is ook beschikbaar in onze webwinkel.

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag