ProxTalker

De ProxTalker is een plaatjesgebaseerd communicatiehulpmiddel voor gebruikers die nog niet klaar zijn voor een dynamisch hulpmiddel, maar de mogelijkheden van een plaatjessysteem met vaste knoppen zijn ontgroeid.

Het fundamentele verschil tussen een traditioneel plaatjessysteem en de ProxTalker is het feit dat de spraakboodschappen geen vaste plaats op het hulpmiddel hebben, maar verplaatsbaar zijn door de gebruiker zelf. Spraakboodschappen zijn gekoppeld aan losse kaartjes die vrij op de 5 knoppen van het apparaat geplaatst kunnen worden. De boodschap onder de knop is de boodschap behorend bij het geplaatste kaartje. Elk kaartje heeft een unieke radiofrequente identificatiecode, waaraan de ProxTalker het kaartje herkent.

De gebruiker kiest dus zelf de kaartjes en plaatst die op de knoppen. Zo is het voor de gebruiker mogelijk zinnen te vormen. Een boodschap wordt pas hoorbaar gemaakt wanneer de knop wordt ingedrukt. De gebruiker kan een zin dus eerst voorbereiden alvorens deze als geheel te laten uitspreken. Een zin of reeks uitingen laten uitspreken, kan niet alleen door de knoppen een voor een in te drukken, maar ook met behulp van een speciaal groen kaartje. Wanneer dit groene kaartje op een knop geplakt en ingedrukt wordt, worden alle geplaatste kaartjes achter elkaar uitgesproken.

De ProxTalker wordt geleverd in een draagtas waarin ook een vilten boekje is bevestigd. In dat boekje kunnen de symboolkaartjes gecategoriseerd worden. De kaartjes hebben klittenband aan de achterzijde waarmee ze op de knoppen en in het boekje geplakt worden.

Met de ProxTalker worden 80 voorgeprogrammeerde kaartjes meegeleverd met Widgetsymbolen en Nederlandse spraak (jongens- en meisjesstem). Daarnaast worden 100 lege kaartjes meegeleverd, waarop u zelf pictogrammen of andere afbeeldingen kunt plakken. Extra lege kaartjes zijn optioneel leverbaar.

Eenvoudig programmeren
Het programmeren van de ProxTalker gaat zeer eenvoudig met behulp van 5 programmeersleutels. Voor het maken van een spraakopname drukt u de opnamesleutel op een knop, gevolgd door het gewenste kaartje. Vervolgens spreekt u de boodschap in. Bij elke stap van het opnameproces wordt u geholpen door gesproken instructies. Het wissen van een boodschap gaat op vergelijkbare manier met de wissleutel. Verder kunt u met behulp van de sleutels het volume wijzigen en het batterijniveau opvragen.

De ProxTalker heeft een ingebouwde microfoon en speaker en een goede geluidskwaliteit. In totaal kan ongeveer 1000 minuten aan spraak worden opgenomen, maximaal 8 sec. per kaartje.

PECS
De ProxTalker is gebaseerd op PECS (Picture Exchange Communication System), waarbij plaatjes worden gebruikt om een zin te vormen of een boodschap over te brengen, en zo communicatie en interactie op gang te brengen, het kind initiatief te leren nemen, en spraak te stimuleren. PECS is specifiek ontworpen voor autistische kinderen met een achterstand in de spraakontwikkeling. In het ontwerp van de ProxTalker is goed gekeken naar het PECS-boek, met het verschil dat de ProxTalker de boodschappen kan uitspreken.

Overige toepassingen
Behalve voor communicatie kan de ProxTalker een goed hulpmiddel zijn in de klas, voor het aanleren van grammaticale zinsstructuren, voor het leren maken van onderscheid tussen objecten en concepten, of voor het leren herkennen van woordbeelden.

De ProxTalker kan ook een geschikt hulpmiddel zijn voor kinderen met een gecombineerde verstandelijke en visuele beperking, door de kaartjes te beplakken met voelbare symbolen of braille.

Voor gebruikers die (nog) niet in staat zijn om keuzes te maken tussen meerdere knoppen, kan de ProxPAD een goed alternatief zijn. Dit is een eenvoudig communicatieapparaat voor het produceren van één spraakboodschap en maakt gebruik van dezelfde RFID-technologie.

Technische gegevens
De ProxTalker is zeer robuust en werkt op 4 type C batterijen die maandenlang meegaan. De Proxtalker is verkrijgbaar in de kleuren blauw, grijs en roze.

Afmetingen excl. tas: 28,5 x 17 x 4 cm
Afmetingen incl. tas: 30,5 x 17,8 x 7,6 cm
Gewicht excl. tas: 1150 gram
Gewicht incl. tas: 1850 gram
Spraakcapaciteit: 1000 minuten
Voeding: 4 type C batterijen

 

De ProxTalker is ook beschikbaar in onze webwinkel.

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag