dyslexiehulpmiddelen

Ervaringen

Onze cognitieve hulpmiddelen worden door steeds meer instellingen en particulieren uitgeprobeerd en/of in gebruik genomen. Wij vinden het leuk en leerzaam als gebruikers hun ervaringen aan ons terugkoppelen. Wil je deze hulpmiddelen ook uitproberen? Dat kan!

Ervaringen met de MEMO Timers

Ervaringen met het MEMOdayboard

Ervaringen met de MEMOplanner

 

 

Ervaringen met de MEMO Timers

In 2021 deden wij een oproep aan de leden van oudervereniging Balans om de MEMO Timers voor ons te testen en ervaringen met ons te delen. Die actie was een groot succes en leverde veel mooie, ontroerende en ook komische reacties op. Hieronder hebben we de leukste verhalen verzameld.

 

“We praten in huis nu steeds meer in ‘hoeveel lampjes duurt het nog?”

Door: Astrid

“Met een dochter Jara (11) en zoon Mats (8), beide met een ASS diagnose, waren wij zeer benieuwd naar deze timer. Bij het openmaken van het pakket zijn wij als ouders aangenaam verrast door het ontwerp van de timer. Ook de stevigheid geeft aan dat hij tegen een stootje kan en dat is met 2 onhandige kinderen in huis toch wel een must. Jara vertelt: ‘hij is hard, dat heb ik gevoeld toen ik hem per ongeluk tegen mijn hoofd aan zwaaide’. De bult was dagen zichtbaar op haar hoofd maar de timer zelf heeft er niets van geleden.

De eerste paar dagen werd de timer er vaak bij gepakt door de kinderen, er werd zelfs ruzie om gemaakt en om alles werd hij erbij gepakt. Opeens zijn de meeste werkjes op tijd af, gaat het scherm vanzelf uit bij het alarm en is op tijd komen naar school een stuk rustiger.

Na 2 weken is het nieuwtje er vanaf maar wordt de timer nog steeds vaak gepakt om de tijd te plannen, dit geeft aan dat de timer wel degelijk helpt bij het plannen en overzicht houden. De lampjes worden geteld om te zien hoeveel tijd er nog is. Mats heeft inmiddels de tafel van 3 onder de knie. We praten in huis nu steeds meer in ‘hoeveel lampjes duurt het nog?’ in plaats van minuten of kwartieren. Dit is veel duidelijker voor beide kinderen.

Al met al een positieve ervaring in de eerste 2 weken.“

Jara, Mats en Astrid hebben een superleuk filmpje gemaakt over hun ervaringen met de MEMO Timer:

 

 

“Geen vragen meer als ‘hoe lang nog…?’, ‘moeten we al weg?’ en geen gehaast gevoel/onrust meer.”

Door: Anoniem

“We worden hier steeds enthousiaster, we hebben de timer bij onze zoon (20jr) neergelegd en gekeken wat hij ermee ging doen. In eerste instantie herkende hij het idee van eerdere ervaringen die we hebben opgedaan met een kookwekker, stoplicht, mobiele telefoon en een horloge en “wist” hij het al wel, zei hij.

We wezen hem erop dat hij de MEMO echt voor van alles kan gebruiken.
Hoe duurt een uur huiswerk maken, hoelang “moet” ik nog? Hoelang mag een douchebeurt duren en hoe doe je dat als je geen ‘gevoel’ voor tijd hebt. Nog ‘even’ gamen, hoelang duurt dat?
Inmiddels gebruikt hij hem spontaan en nam hem vanmorgen zelfs mee naar de ontbijttafel. Het instellen gaat heel simpel maar bedenken welke tijdseenheid hij moet aantikken is nog even iets anders.

Helaas kan hij de MEMO niet resetten mocht hij een foutje hebben gemaakt (ook wel begrijpelijk anders is een uur huiswerk natuurlijk ineens met een kwartier bekeken). Het gebruik is super simpel en het apparaatje voelt stevig, is makkelijk mee te nemen maar geeft vooral RUST. De lampjes die de resterende tijd aangeven geven hem duidelijkheid.
Geen vragen meer als “hoe lang nog…?”, “moeten we al weg?” en geen gehaast gevoel/onrust meer omdat hij ziet dat hij nog voldoende tijd heeft. Geen reeks van aanwijzingen meer dat hij nu echt zijn spullen moet pakken etc. Ik denk dat ik hem ook ga vragen om timer te gebruiken een uur voor hij naar bed moet/gaat dat scheelt ook een hoop discussie, denk ik.

We merken dat een uur indeling heel duidelijk is, al zou een langere tijdspanne ook welkom zijn, net als een reset knopje ergens 😉”

Deze mensen weten inmiddels dat de MEMO Timer wel degelijk een resetknopje heeft, maar dat is goed verborgen!

 

 

“Uiteindelijk zette ze hem ook aan als ik ging douchen want als zij 15 minuten heeft dan moest ik dat ook doen…”

Door: Patricia

“De timer is door onze dochter en mij gebruikt. Voor haar ging het om de “gametijd” en tijd voor douchen etc. Dit werkte erg goed. Kwartiertje gamen, even wat drinken en dan weer door.
Uiteindelijk zette ze hem ook aan als ik ging douchen want als zij 15 minuten heeft dan moest ik dat ook doen…

Ik gebruikte hem voor taken bij het werk. Na een half uur even de benen strekken en dan weer door. Het doorbrak mijn focus en dat was juist de bedoeling dus dat was heel fijn.”

 

 

Na een maand:
De timer is veel gebruikt tijdens deze periode. Juist omdat deze qua “korte” tijdsperiode goed past in de dag-dagelijkse activiteiten.
We konden hem gebruiken als timer (o.a.) bij het/de:
– het douchen (8)
– aankleden in de ochtend (8)
– omkleden in de avond (8)
– tas inpakken (6)
– tanden poetsen (2)
– ontbijt klaarmaken (8)
– “nadenk- stiltetijd” (2/4/6/8)
– ademhalingsoefeningen
– teken- schrijf- doespelletjes (na 2 minuten mag de ander raden)
Juist omdat de tijd beperkt is, is het voor een kind makkelijker om dit te overzien. Nadat we deze hadden opgeborgen zagen we direct weer dat er vaker gespeeld werd met de tijd voor een taak of dat de afleiding de overhand nam.

Zeker een aanrader voor kinderen. Het scheelt enorm veel gemopper en frustratie en iedereen weer beter waar ze aan toe zijn of hoeveel tijd ergens maximaal voor nodig is.
Hij is goed beveiligd en stootbestendig, handig als die zonder toezicht mee naar boven gaat!

Daarnaast was het erg leuk om te zien dat het soms een spelletje tegen de klok werd, want als je sneller klaar bent heb je geen last van het “vervelende alarm”

 

 

“Het werkt, hoe simpel kan het zijn. Het geeft zoveel meer rust in huis.”

Door: Danielle

Getest met Mick 10 jaar ASS type 2 en Nikki 12 jaar ADHD.

Testdag 1:
“Mick was me net te snel af toen ik uitlegde waar de getallen op de timer voor waren. Ik zei: je krijgt nog 15 min op je computer voordat deze uitgaat, dit apparaatje geeft aan wanneer de tijd voorbij is en gaat dan piepen. “Mag ik even kijken” vraagt hij, en vervolgens drukt hij heel snel op de 60 toets, de boef, en rent lachend weg. Voor mij dus tijd om de gebruiksaanwijzing erbij te pakken om de tijd opnieuw in te stellen ;-). Vervolgens komt Mick erachter dat er ook wel heel leuke piepjes op zitten wanneer je op de knoppen drukt, hij gaat dansend door z’n kamer. Nieuwsgierig komt z’n broer kijken, maar wordt al snel gek van de piepjes die Mick maakt met de timer. Dus dacht Mick, hé dat is handig, hiermee kan ik mijn broer wegjagen en hij richt de timer op Luuk alsof het een afstandsbediening is om Luuk uit te zetten. Het werkt want Luuk vertrekt naar z’n kamer….
Daarna is het weer rustig totdat ik getriggerd wordt door de piepjes. Mick ligt op z’n bed en z’n computer is uit ! Dag 1 geslaagd. Een MEMO Timer heeft dus meerdere functies:
1. je moeder plagen
2. super dansbeat
3. grote broer verjager

Daarna nog meerdere malen getest om Mick op tijd achter zijn computer vandaan te krijgen zonder dat hij boos wordt. En het werkt tot nu toe ! Dit geeft een hoop meer rust in huis, geen meerdere waarschuwingen van mij vooraf: ” nog 30 min dan gaat de computer uit, “nog 15 min dan gaat de computer uit etc. en dan vervolgens alsnog een boze Mick. Super !!

Bij Nikki hebben we de timer ook diverse malen getest, maar dan in de ochtend wanneer ze naar school gaat. I.v.m. haar ADHD is het voor haar nogal lastig om op tijd weg te fietsen dus de timer ingezet op 45 min voor vertrektijd. Ze is zo druk met alles om haar heen dat ze de timer eigenlijk helemaal niet ziet. Ze is druk met haar telefoon (die inmiddels pas aan mag als ze helemaal klaar is om haar rooster te checken zodat ze de juiste boeken meeneemt ) en het lijstje te volgen dat zorgt dat ze alles doet/checkt wat ze moet doen voordat ze naar school gaat. Totdat de timer piept, dan wordt ze/worden we getriggerd en maakt haast. Het is tevens voor mij ook een handigheidje omdat ik de tijd nog weleens vergeet omdat het nogal druk is in de ochtend met 3 schoolgaande kinderen, om alles/iedereen op tijd gereed te hebben.

Maar het werkt, hoe simpel kan het zijn :-). Het geeft zoveel meer rust in huis.”

Na een maand:
“We zijn er erg tevreden over. Het werkt goed om tijdsafspraken te maken bij mijn jongste m.b.t. computertijd. Zonder mopperen sloot hij zijn computer af als de tijd voorbij was. Dit lukt me niet als ik het hem zelf moet zeggen, dan krijg ik een weerwoord en hij krijgt woedaanvallen…
Bij mijn dochter met ADHD werkt het ook super, ze vroeg er laatst zelfs zelf om. Ze moest nl zorgen dat ze op tijd naar school vertrok terwijl ik al naar m’n werk was. Ze was op tijd !

Kortom, ik had het eerlijk gezegd niet verwacht met alle strubbels die ik normaliter met ze heb om duidelijke tijdsafspraken te maken, maar de MEMO Timer werkt ! Hoe simpel het ook is!”

 

 

“Door de timer in het zicht te zetten was hij meer gefocust op de activiteit zelf.”

Door: Anoniem

“Uiteindelijk heeft nu mijn partner (ADD en ASS) de timer het meest gebruikt (omdat mijn zoontje op dit moment lastig kan wisselen van hulpmiddel ivm teveel veranderingen in de omgeving). Hij heeft hem met name gebruikt om zijn aandacht bij één activiteit te kunnen houden en daar dus ook een afgebakende tijd aan te geven. Dit om niet te vroeg te staken en niet te lang door te gaan; dat werkt positief!
Door de timer in het zicht te zetten was hij meer gefocust op de activiteit zelf en alert op het niet starten van nog een andere activiteit/ afleiding. Dit is vaak een valkuil van hem waardoor hij binnen de kortste keren met van alles tegelijk bezig is en uiteindelijk niets af komt.

Pluspunt is vooral het formaat, de timer is makkelijk mee te nemen of in je zak te stoppen.
Minpunt is dat er maar 4 mogelijkheden zijn van tijd. Je kan dus niet variëren (Bijvoorbeeld 20 minuten). Handig zou zijn als er op 1 timer wel combinaties te maken zouden zijn, bijvoorbeeld 15 en 5 minuten.”

Deze mensen gaan nu voor ons de HandiCalendar testen.

 

 

“Veel van onze kinderen hebben moeite met wachten, bijvoorbeeld tijdens het eten.”

Door: Huize Thomas

“Veel van onze kinderen hebben moeite met wachten, bijvoorbeeld tijdens het eten. Wij gebruiken voor veel kinderen een Timetimer, een soort wekkertje wat de te wachten tijd aangeeft. Voor sommige kinderen is dit te lastig omdat de Timetimer bijvoorbeeld snel stuk gaat, of dat de signalen die het afgeeft te nietszeggend is voor de kinderen. Via rdgKompagne zijn wij geattendeerd op het bestaan van de MEMO Timer, een apparaatje dat robuuster is, en meer signalen afgeeft die aangeven hoe lang het kind moet wachten. Wij mogen dit apparaatje voor een poosje lenen en willen graag de resultaten laten zien. Mogelijk is het functioneel voor andere kinderen. Wij zijn er tot nu toe blij mee.”

 

 

Ervaringen met het MEMOdayboard

 

“Het verticaal aflezen van de tijd voelt voor haar logischer.”

Door: Zorgspectrum Het Zand

“We hebben het MEMOdayboard ingezet bij een cliënt die kampt met ernstige overprikkeling en desoriëntatie in tijd. Zij had zowel overdag als ’s nachts regelmatig momenten waarop ze geen idee had wat ze moest en hoe lang dat nog zou duren. Dit maakte haar angstig en verward. We hebben al van alles geprobeerd, maar de hoeveelheid aan informatie was al snel teveel, het aflezen van de tijd moeizaam of ze moest handelingen verrichten (activiteiten aanvinken o.i.d.) wat niet goed lukte.

Het MEMOdayboard heeft voor haar gelukkig meer rust gebracht. Het verticaal aflezen van de tijd voelt voor haar logischer. De hoeveelheid informatie op het bord is vrij constant (per dag wordt er hooguit een afspraak bijgezet of weggehaald), wat het overzichtelijker maakt. Ze heeft nu besef van wanneer de dag / nacht in gaat (dankzij de rode en blauwe lampjes). Ze kan activiteiten van de dag beter plaatsen in de tijd en krijgt langzaam aan meer besef van hoe lang iets duurt en hoe laat het is.

Het zijn subtiele veranderingen, maar voor haar toch grote stappen! Ze is er blij mee!”

 

 

Ervaringen met de MEMOplanner

 

“Na 2,5 maand zijn de voordelen voor Johanna heel groot: zij heeft een beter ritme en meer structuur in haar dagen.”

Door: Esdégé-Reigersdaal

“Johanna had behoefte aan meer ritme in haar dagen en reminders over belangrijke dagelijkse activiteiten, zoals eten en medicatie inname. Na het bespreken van de wensen en het vergelijken van diverse hulpmiddelen, bleek MEMOplanner de meest passende oplossing. Dit is een (afgeschermde) tablet waarop alleen de agenda zichtbaar is. Het maakt tijd en activiteiten inzichtelijk; je kunt zien welke dag het is, hoe laat het is en welke activiteiten of taken er op de planning staan (met een foto of pictogram). Ook kun je op afstand de agenda beheren en is het systeem aan te passen aan de behoeftes van de gebruiker.”

“In het begin vond Johanna het spannend” vertellen Loes en Nathalie van LOEK-HAL. “Johanna was in afwachting van de meldingen die de MEMOplanner haar zouden geven. We zien dat de inzet van de MEMO planner in combinatie met onze ondersteuning Johanna aanzet tot beweging. Johanna gaat nu elke dag naar haar werk en heeft meer ritme in haar dag. Ze ervaart de MEMOplanner als een houvast in haar dag. Op een app op haar telefoon of tablet is het erg makkelijke om een melding weg te klikken, maar bij de MEMOplanner raak je niet afgeleid door andere apps”. Loes en Nathalie zijn gestart met het inrichten van de ochtendactiviteiten omdat hier het grootste doel lag. Inmiddels hebben zij dit stapsgewijs uitgebreid met meer activiteiten. “Bij het aanleren van de MEMOplanner is onze ondersteuning nodig, zoals leren de activiteit uit te voeren en vervolgens pas af te vinken.”

“Na 2,5 maand zijn de voordelen voor Johanna heel groot: zij heeft een beter ritme en meer structuur in haar dagen. Onlangs was er een melding per ongeluk uit (de hond uitlaten) en toen is Johanna dit vergeten te doen. De MEMOplanner helpt haar als wij er niet zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat de MEMOplanner bij andere cliënten ook kan leiden tot efficiëntere zorg, en minder fysieke ondersteuning van ons”, aldus Loes en Nathalie.

“Een nadeel is dat wij de activiteiten samen met Johanna invoeren of veranderen als wij aanwezig zijn. Dit kan ook op afstand, maar Johanna wacht tot wij er fysiek zijn. Hierdoor gaan meldingen soms dagen door, en dit kan (zeker in het begin) voor wat spanning zorgen. Maar we denken dat veel cliënten (en clusters) hier baat bij zouden kunnen hebben!”