• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

Ervaringen met cognitieve hulpmiddelen

De timers en planners van Abilia worden al jaren zeer succesvol ingezet in Zweden. In 2021 haalde rdgKompagne deze middelen naar Nederland en ook hier zijn de ervaringen positief!

Eind 2021 gingen we van start met de introductie van de MEMO Timers. Leden van oudervereniging Balans kregen de mogelijkheid de MEMO Timers voor ons te testen. Dat leverde mooie, ontroerende en soms komische ervaringen op.

In 2023 zijn we gestart met het uitzetten van pilots bij zorginstellingen. Daarmee raakten therapeuten, begeleiders en management in korte tijd overtuigd van de werking van deze hulpmiddelen, men is enthousiast over de mogelijkheden en ziet bovendien snel aanvullende toepassingen.

Op deze pagina leest u de ervaringen die gebruikers uit Nederland en Zweden met ons en Abilia deelden.

Wilt u deze hulpmiddelen ook uitproberen? Dat kan!
MEMOplanner

Ervaringen met de MEMO Planner

 

Johanna en de MEMOplanner:

“Na 2,5 maand zijn de voordelen voor Johanna heel groot”

Johanna had behoefte aan meer ritme in haar dagen en reminders over belangrijke dagelijkse activiteiten, zoals eten en medicatie inname. Na het bespreken van de wensen en het vergelijken van diverse hulpmiddelen, bleek MEMOplanner de meest passende oplossing.

“In het begin vond Johanna het spannend” vertellen Loes en Nathalie van LOEK-HAL van Esdégé-Reigersdaal. “Johanna was in afwachting van de meldingen die de MEMOplanner haar zouden geven. We zien dat de inzet van de MEMOplanner in combinatie met onze ondersteuning Johanna aanzet tot beweging. Johanna gaat nu elke dag naar haar werk en heeft meer ritme in haar dag. Ze ervaart de MEMOplanner als een houvast in haar dag. Op een app op haar telefoon of tablet is het erg makkelijke om een melding weg te klikken, maar bij de MEMO planner raak je niet afgeleid door andere apps”. Loes en Nathalie zijn gestart met het inrichten van de ochtendactiviteiten omdat hier het grootste doel lag. Inmiddels hebben zij dit stapsgewijs uitgebreid met meer activiteiten. “Bij het aanleren van de MEMOplanner is onze ondersteuning nodig, zoals leren de activiteit uit te voeren en vervolgens pas af te vinken”.

“Na 2,5 maand zijn de voordelen voor Johanna heel groot: zij heeft een beter ritme en meer structuur in haar dagen. Onlangs was er een melding per ongeluk uit (de hond uitlaten) en toen is Johanna dit vergeten te doen. De MEMOplanner helpt haar als wij er niet zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat de MEMOplanner bij andere cliënten ook kan leiden tot efficiëntere zorg, en minder fysieke ondersteuning van ons”, aldus Loes en Nathalie.

“Een nadeel is dat wij de activiteiten samen met Johanna invoeren of veranderen als wij aanwezig zijn. Dit kan ook op afstand, maar Johanna wacht tot wij er fysiek zijn. Hierdoor gaan meldingen soms dagen door, en dit kan (zeker in het begin) voor wat spanning zorgen. Maar we denken dat veel cliënten (en clusters) hier baat bij zouden kunnen hebben!”

 

Meer informatie over de MEMOplanner

 

Verzorgingshuis van Eken en de MEMOplanner:

“Bewoners, familieleden en medewerkers zijn zeer positief over MEMOplanner”

Deze review is afkomstig uit Zweden.

In de Zweedse zorggroep Järfälla wordt gebruik gemaakt van welzijnstechnologie. Hierdoor is vooral voor de oudere bewoners de participatie, veiligheid en onafhankelijkheid toegenomen. Dit geldt ook voor hun familieleden en het personeel.

Het verzorgingshuis van Eken binnen Järfälla maakt gebruik van het cognitieve hulpmiddel MEMOplanner, dat een duidelijk overzicht geeft van de activiteiten van die dag, én van de daaropvolgende dagen. De planner laat ook zien welke personeelsleden dienst hebben en hoe ze heten. Dit geeft een gevoel van veiligheid voor zowel de bewoners als hun familieleden.

Elisabeth Helgöstam, projectmanager welzijnstechnologie van Järfälla, gelooft dat welzijnstechnologie zich moet richten op mensen en niet op de apparatuur zelf. Bewoners, familieleden en medewerkers zijn zeer positief over MEMOplanner, omdat iedereen een duidelijk overzicht krijgt van de dagelijkse bezigheden. Dit creëert een gevoel van veiligheid voor de bewoners en hun familieleden, omdat ze gemakkelijk kunnen zien wat er die dag gaat gebeuren, maar ook wat er gedurende de dag is gebeurd, als ze op bezoek komen.

De activiteiten worden zowel in beeld als in tekst weergegeven en voordat een activiteit begint, klinkt er een signaal als herinnering dat er iets gaat gebeuren. De bewoners kunnen op het plaatje op het scherm drukken om de informatie voor te laten lezen, bijvoorbeeld welk eten er tijdens de lunch wordt geserveerd. Dit is een grote hulp voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen.

Het personeel beheert de informatie die zichtbaar is op de MEMOplanner vanaf een computer of tablet in de personeelskamer. De informatie wordt opgeslagen in de webservice myAbilia en synchroniseert direct met MEMOplanner, die zowel op de dementieafdeling als op de zorgafdeling aan de muur is bevestigd.

Voordat ze MEMOplanner gebruikten, informeerden de medewerkers van Eken de bewoners en familieleden over deze informatie met behulp van notitieborden. Dankzij de MEMOplanner hoeft het personeel nu niet meer steeds de snel verouderde informatie te wijzigen, maar hebben ze een veiligere en snellere manier om de informatie te delen.

Elisabeth Helgöstam vindt de MEMOplanner een eenvoudig, flexibel en transparant hulpmiddel. “Maar het is vooral aan de inzet van het personeel te danken dat het nieuw systeem voor de bewoners van Eken zo’n succes is.”

MEMOplanner

 

Meer informatie over de MEMOplanner

Ervaringen met de MEMOplanner en de CARY Base

 

CARY Base en MEMOplanner brengen groot geluk bij Klein Geluk

Bij Klein Geluk in Apeldoorn wordt persoonlijke en kleinschalige zorg gegeven aan de ouder wordende medemens. Hierbij staat eigen regie en kracht hoog in het vaandel. Er is bewust gekozen voor gezondheidszorg met een positieve kijk op de oude dag en respect voor wat de oudere nog wel kan in plaats van niet.

In de locatie Sainte Marie van Klein Geluk, waar zorg geboden wordt aan dementerende ouderen, nemen ze deze visie heel serieus. Locatiemanager Paul Beks is daarom een pilot gestart met cognitieve hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen kunnen de bewoners ondersteunen op het gebied van tijdsbesef, structuur en zelfredzaamheid. Verzorgende in opleiding Linda Koelewijn is met de bewoners aan de slag gegaan met de CARY Base.

“Met de CARY Base had mevrouw weer meer regie over haar eigen leven en dat vond ze erg fijn.”

De CARY Base is een kalenderklok voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het bijhouden van tijd, en hun afspraken of gebeurtenissen. Linda is heel enthousiast: “We hebben de CARY Base met drie bewoners uitgeprobeerd en onze ervaring was erg positief! De eerste bewoner was dementerend. We hebben de klok ingesteld op de dag, datum en tijd. Daarna heb ik samen met de familie de afspraken van mevrouw erin gezet. Op deze manier had mevrouw weer meer regie over haar eigen leven en dat vond ze erg fijn.” Ook de tweede bewoner vond het prettig om de klok te kunnen gebruiken: “Zij werd vooral al heel blij van alleen de dag en datum, zodat ze meer besef kreeg van welke dag het was.” De derde bewoner had wat tijd nodig om aan de klok te wennen. “In het begin had zij er meer hinder van dan gemak”, vertelt Linda, “maar we hebben de klok laten staan in de hoop dat het zou wennen. Uiteindelijk is dat ook gebeurd en nu is ook zij er echt mee geholpen.”

In de tussentijd is er op de locatie Sainte Marie ook nog een ander cognitief hulpmiddel uitgeprobeerd: de MEMOplanner. De MEMOplanner is een digitale kalender voor mensen die uitgebreidere ondersteuning nodig hebben op het gebied van tijdmanagement, structuur en planning. Maar de MEMOplanner is ook heel goed in te zetten voor medewerkers.

“Als er veranderingen in de planning plaatsvinden, kan ik deze heel makkelijk aanpassen in de MEMOplanner, zonder dat het slordig wordt.”

Tot die conclusie kwam ook regieverpleegkundige Colinda Klein Kalvenhaar, die verantwoordelijk is voor de roosters en dagplanning van de medewerkers: “We hadden de dagplanning altijd gewoon op papier staan. Maar er verandert nogal eens wat in de planning, dus dan werd erin gestreept en dan werd het slordig. John van rdgKompagne vertelde ons over de MEMOplanner, die ook voor dit soort doeleinden heel geschikt kan zijn.” Ze kregen de MEMOplanner in bruikleen om uit te proberen of dit voor hen ook zou werken. Colinda vervolgt: “De dagplanning wordt nu ingevuld op de MEMOplanner. Hierin staat wie er dag-, avond- en nachtdienst heeft en op welke afdeling diegene moet werken. Als er veranderingen in de planning plaatsvinden, kan ik deze heel makkelijk aanpassen, zonder dat het slordig wordt.” Colinda is erg te spreken over het gebruik van de MEMOplanner: “Ik kan de planner invullen via de computer. Ik hoef daarvoor niet in de buurt van de MEMOplanner te zijn, dus ik kan dit bijvoorbeeld thuis doen, waardoor ik ook vanuit huis kan werken.”

Colinda en haar collega’s hebben zich de MEMOplanner helemaal eigen gemaakt: “Het opladen van de planner wordt gedaan door de nachtdienst. Op deze manier is de planner overdag altijd beschikbaar. Tijdens de overdracht wordt de planner op tafel gelegd, zodat iedereen in de planning kan kijken. Medewerkers kunnen ook zelf hun afspraken in de planner zetten. Collega’s zijn dan op de hoogte wanneer een medewerker op een dag bijvoorbeeld een opname of een gesprek heeft. Ze kunnen ook diensten aanpassen. Onze collega’s van Welzijn zetten de geplande activiteiten erin, zodat wij weten wat er die dag gedaan wordt en hoe laat de bewoners klaar moeten staan. Het werken met de MEMOplanner bevalt ons allemaal heel goed!” Daar is collega Linda Kramer, verpleegkundige en centraal werkbegeleider bij Sainte Marie, het van harte mee eens: “De MEMOplanner werkt super! Iedereen kan precies zien op welke afdeling hij die dag staat en welke pauze hij heeft. Je kunt je eigen afspraken erin zetten zodat je collega’s weten waar ze aan toe zijn. Het werkt supermakkelijk!”

Paul Beks poseert op de foto met de oude en de nieuwe manier van plannen. “Wat mij betreft gaan we de MEMOplanner inzetten voor onze hele planning.”

De andere Linda, Linda Koelewijn, werkt inmiddels op een andere locatie binnen Klein Geluk. Linda Kramer heeft nu het CARY Base project van haar overgenomen.

“Het mooie is dat de CARY Base de afspraken ook uitspreekt. Ook het plaatjessysteem is super, dit is duidelijk voor zowel cliënt als familie!”

Deze Linda is al even enthousiast: “Voor zowel cliënten als familie is het echt geweldig! Cliënten weten wat voor dag, datum en tijd het is maar ook kan familie er allerlei afspraken inzetten. Het mooie is dat de klok de afspraken ook uitspreekt zodat het nog duidelijker is. Ook het plaatjessysteem is super, dit is duidelijk voor zowel cliënt als familie!” Inmiddels is de CARY Base een vanzelfsprekend hulpmiddel geworden binnen Sainte Marie en Linda hoopt dat ze het straks kunnen inzetten bij alle cliënten die bij hen komen wonen. “Ik merk dat dit echt werkt bij cliënten die het verschil niet meer weten tussen dag en nacht. Maar vooral ook voor mensen met dementie die geen afspraak of activiteit kunnen onthouden werkt het super. Bovendien is het superduidelijk qua uitleg en installatie!”

Linda Koelewijn is de pilot met de CARY Base ook nog niet vergeten: “Ik vind het een fantastische klok en ik denk dat we er nog heel veel mensen blij mee gaan maken. Op mijn nieuwe locatie binnen de organisatie willen ze de klok ook gaan uitproberen, om te zien of mensen er hier ook zo blij van worden.” Linda Kramer: “Ik heb nog steeds nauw contact met Linda wat betreft de CARY Base, dit is toch beetje haar kindje!”

MEMOplanner
Locatiemanager Paul Beks met de oude en de nieuwe manier van plannen: “Wat mij betreft gaan we de MEMOplanner inzetten voor onze hele planning.”

 

Meer informatie over de MEMOplanner

Meer informatie over de CARY Base      

 

Ervaringen met de CARY Base

 

Jasper en de CARY Base

“Jasper vertelt regelmatig hoe fijn hij het vindt dat hij niet alleen de tijd kan zien en welke dag het is, maar ook welk dagdeel.”

“Naast mijn werk in de zorg ben ik mantelzorger voor mijn dierbare vriend Jasper*. Vanuit mijn werk heb ik regelmatig contact met rdgKompagne. Toen we onlangs bij toeval kwamen te spreken over Jasper, kwam de CARY Base ter sprake en kreeg ik het aanbod deze handige klok uit te proberen. En nou de proefperiode er bijna op zit, moeten we constateren dat we niet meer zonder kunnen.

Jasper is een 48-jarige man die al sinds zijn studietijd kampt met forse psychische klachten. Hij heeft altijd moeite met zijn dag-nachtritme en raakt vaak het overzicht kwijt. Vorig jaar kreeg hij daar nog een hersenbloeding bovenop. Hoewel hij daar relatief goed vanaf is gekomen, heeft hij nu nog meer moeite met zijn ritme en tijdsbesef en is ook zijn geheugen achteruit gegaan.

De CARY Base staat nu op een prominente plek in zijn huis. Jasper vertelt regelmatig hoe fijn hij het vindt dat hij niet alleen de tijd kan zien en welke dag het is, maar ook welk dagdeel. Dat geeft hem rust. “Soms word ik wakker en heb ik geen idee van de tijd en dan kijk ik op de klok en zie ik ‘vroege ochtend’. Dan denk ik ‘o, dan kan ik dus nog even doorslapen’.” Gek genoeg kan Jasper prima een digitale klok lezen, maar kennelijk is het 24-uurs principe niet meer voldoende om het dagdeel uit af te leiden.

We hebben wel een beetje moeten zoeken hoe de CARY Base voor Jasper het fijnste werkt. Zo had hij er in het begin veel moeite mee dat op de CARY Base om 0:00 uur de volgende dag ingaat, maar voor nachtmens Jasper en zijn tv-gids nog niet. De datum en de dag van de week waren daardoor ’s nachts verwarrend. Soms neemt Jasper pas na 0:00 uur zijn medicijnen en dan klopt de dag op de CARY Base niet met zijn medicijndoos. Dat was jammer, want vooral de dag van de week geeft overdag veel steun, dus we wilden die niet uitschakelen. Gelukkig is hij er nu gewend aan geraakt en weet hij dat na 0:00 uur de dag even ‘niet klopt’. De datum en de analoge klok hebben we wel uitgezet, zodat de informatie overzichtelijk is.

In het begin maakten we ook nog geen gebruik van de kalender voor afspraken, omdat Jasper onrustig werd als hij zag wat er stond te gebeuren. Ik heb toen het overzicht uitgeschakeld, maar wel enkele eenvoudige herinneringen toegevoegd, zoals een dagelijkse herinnering voor het innemen van de medicijnen. Die verschijnt dan groot op het scherm op het ingestelde tijdstip. Dat werkt goed, Jasper checkt dan altijd even of hij zijn medicijnen al ingenomen heeft.

Na verloop van tijd heb ik ook het overzicht weer aan kunnen zetten. Hoewel hij dat nog steeds niet altijd prettig vindt, geeft het hem wel de kans zich mentaal voor te bereiden op afspraken en bijvoorbeeld op tijd te gaan slapen.

Voor mij is het fijn dat ik afspraken vanaf mijn eigen telefoon of computer in de CARY Base kan zetten. Dat werkt erg makkelijk.

Het was wel even wennen dat je op de CARY Base maar één tijd kan instellen, namelijk de tijd dat een afspraak begint. Ik ben van mijn eigen agenda’s gewend dat je ook meerdere herinneringen kan instellen. In het begin zette ik afspraken dan maar op een eerder tijdstip, zodat de herinnering niet pas op het scherm verscheen als hij al in de tandartsstoel had moeten liggen, bij wijze van spreken. Maar het nadeel daarvan is dat je dat tijdstip dan ook in de kalender ziet en dat is natuurlijk verwarrend.

Maar adviseur Maria van rdgKompagne heeft uitgelegd hoe ik dat kon oplossen: ik stel nu herinneringen in door gewoon een extra afspraak toe te voegen. Je kan met een vinkje aangeven dat deze afspraken niet in de kalender moeten verschijnen, maar wel een melding moeten geven. Dus als Jasper om half 10 naar de tandarts moet, stel ik in:
8:30 Opstaan – niet zichtbaar in kalender, wel melding
9:15 Naar de tandarts – niet zichtbaar in kalender, wel melding
9:30 Tandarts – wel zichtbaar in kalender, geen melding

Bij die meldingen kan je de ingevoerde tekst trouwens ook laten uitspreken, of je kan er zelf een boodschap bij inspreken. Ik voeg bij de herinnering ‘Opstaan’ vaak toe waarom hij moet opstaan. Dat hoort hij dan als hij in bed ligt.

Eerlijk gezegd vind ik de CARY Base wel prijzig. Maar de functies waar Jasper de meeste steun aan heeft, heb ik niet kunnen vinden op vergelijkbare klokken. Bovendien vinden wij het heel prettig dat voor de CARY Base geen abonnement nodig is.”

De mantelzorger van Jasper

Reactie rdgKompagne:
De CARY Base is inderdaad hoger geprijsd dan andere kalenderklokken. Dat heeft meerdere redenen. De belangrijkste is dat de CARY Base speciaal voor zijn doel is ontwikkeld en niet gebaseerd is op een standaard Android-tablet. Dat maakt de CARY Base extra veilig en betrouwbaar. Het hulpmiddel is CE-gecertificeerd volgens de Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen (MDR). Ook zijn op de CARY Base veel verschillende talen en stemmen te kiezen, waardoor het hulpmiddel ook geschikt is voor cliënten met een migratieachtergrond die geen Nederlands (meer) spreken. En zoals al opgemerkt is een abonnement niet nodig, de producent geeft de garantie dat de CARY Base minimaal 5 jaar ondersteund wordt. Dit alles maakt de CARY Base bij uitstek geschikt voor instellingen, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra en ziekenhuizen.

*Op verzoek van de betrokkenen is de naam in deze review gefingeerd.

 

Meer informatie over de CARY Base

Ervaring met het MEMOdayboard

 

Zorgspectrum Het Zand en het MEMOdayboard:

“Het zijn subtiele veranderingen, maar voor haar toch grote stappen! Ze is er blij mee!”

“We hebben het MEMOdayboard ingezet bij een cliënt die kampt met ernstige overprikkeling en desoriëntatie in tijd. Zij had zowel overdag als ’s nachts regelmatig momenten waarop ze geen idee had wat ze moest en hoe lang dat nog zou duren. Dit maakte haar angstig en verward. We hebben al van alles geprobeerd, maar de hoeveelheid aan informatie was al snel teveel, het aflezen van de tijd moeizaam of ze moest handelingen verrichten (activiteiten aanvinken o.i.d.) wat niet goed lukte.

Het MEMOdayboard heeft voor haar gelukkig meer rust gebracht. Het verticaal aflezen van de tijd voelt voor haar logischer. De hoeveelheid informatie op het bord is vrij constant (per dag wordt er hooguit een afspraak bijgezet of weggehaald), wat het overzichtelijker maakt. Ze heeft nu besef van wanneer de dag / nacht in gaat (dankzij de rode en blauwe lampjes). Ze kan activiteiten van de dag beter plaatsen in de tijd en krijgt langzaam aan meer besef van hoe lang iets duurt en hoe laat het is.
Het zijn subtiele veranderingen, maar voor haar toch grote stappen! Ze is er blij mee!”

 

Meer informatie over het MEMOdayboard

Ervaringen met de MEMO Timer

In 2021 deden wij een oproep aan de leden van oudervereniging Balans om de MEMO Timers voor ons te testen en ervaringen met ons te delen. Die actie was een groot succes en leverde veel mooie, ontroerende en ook komische reacties op. Hieronder hebben we de leukste verhalen verzameld:

 

Jara en Mats en de MEMO Timer:

“We praten in huis nu steeds meer in hoeveel lampjes duurt het nog?”

“Met een dochter Jara (11) en zoon Mats (8), beide met een ASS diagnose, waren wij zeer benieuwd naar deze timer. Bij het openmaken van het pakket zijn wij als ouders aangenaam verrast door het ontwerp van de timer. Ook de stevigheid geeft aan dat hij tegen een stootje kan en dat is met 2 onhandige kinderen in huis toch wel een must. Jara vertelt: ‘hij is hard, dat heb ik gevoeld toen ik hem per ongeluk tegen mijn hoofd aan zwaaide’.  De bult was dagen zichtbaar op haar hoofd maar de timer zelf heeft er niets van geleden.

De eerste paar dagen werd de timer er vaak bij gepakt door de kinderen, er werd zelfs ruzie om gemaakt en om alles werd hij erbij gepakt. Opeens zijn de meeste werkjes op tijd af, gaat het scherm vanzelf uit bij het alarm en is op tijd komen naar school een stuk rustiger.

Na 2 weken is het nieuwtje er vanaf maar wordt de timer nog steeds vaak gepakt om de tijd te plannen, dit geeft aan dat de timer wel degelijk helpt bij het plannen en overzicht houden. De lampjes worden geteld om te zien hoeveel tijd er nog is. Mats heeft inmiddels de tafel van 3 onder de knie. We praten in huis nu steeds meer in ‘hoeveel lampjes duurt het nog?’ in plaats van minuten of kwartieren. Dit is veel duidelijker voor beide kinderen.

Al met al een positieve ervaring in de eerste 2 weken.“

Astrid

Astrid, Jara en Mats hebben een superleuk filmpje gemaakt over hun ervaringen met gebruik van de MEMO Timer:

 

Meer informatie over de MEMO Timer

 

Een 20-jarige zoon en de MEMO Timer:

“Geen vragen meer als hoe lang nog…?, moeten we al weg? en geen gehaast gevoel/onrust meer.”

“We worden hier steeds enthousiaster, we hebben de timer bij onze zoon (20jr) neergelegd en gekeken wat hij ermee ging doen. In eerste instantie herkende hij het idee van eerdere ervaringen die we hebben opgedaan met een kookwekker, stoplicht, mobiele telefoon en een horloge en ‘wist’ hij het al wel, zei hij.

We wezen hem erop dat hij de MEMO echt voor van alles kan gebruiken. Hoe lang duurt een uur huiswerk maken, hoelang ‘moet’ ik nog? Hoelang mag een douchebeurt duren en hoe doe je dat als je geen ‘gevoel’ voor tijd hebt. Nog ‘even’ gamen, hoelang duurt dat? Inmiddels gebruikt hij hem spontaan en nam hem vanmorgen zelfs mee naar de ontbijttafel. Het instellen gaat heel simpel maar bedenken welke tijdseenheid hij moet aantikken is nog even iets anders.

Helaas kan hij de MEMO niet resetten mocht hij een foutje hebben gemaakt (ook wel begrijpelijk anders is een uur huiswerk natuurlijk ineens met een kwartier bekeken). Het gebruik is super simpel en het apparaatje voelt stevig, is makkelijk mee te nemen maar geeft vooral RUST. De lampjes die de resterende tijd aangeven geven hem duidelijkheid. Geen vragen meer als ‘hoe lang nog…?’, ‘moeten we al weg?’ en geen gehaast gevoel/onrust meer omdat hij ziet dat hij nog voldoende tijd heeft. Geen reeks van aanwijzingen meer dat hij nu echt zijn spullen moet pakken etc. Ik denk dat ik hem ook ga vragen om timer te gebruiken een uur voor hij naar bed moet/gaat dat scheelt ook een hoop discussie, denk ik.

We merken dat een uur indeling heel duidelijk is, al zou een langere tijdspanne ook welkom zijn, net als een resetknopje ergens 😉”

Anoniem

Deze mensen weten inmiddels dat de MEMO Timer wel degelijk een resetknopje heeft, maar goed verborgen!

 

Meer informatie over de MEMO Timer

 

Patricia en haar dochter en de MEMO Timer:

“Juist omdat de tijd beperkt is, is het voor een kind makkelijker om dit te overzien. “

“De timer is door onze dochter en mij gebruikt. Voor haar ging het om de ‘gametijd’ en tijd voor douchen etc. Dit werkte erg goed. Kwartiertje gamen, even wat drinken en dan weer door. Uiteindelijk zette ze hem ook aan als ik ging douchen want als zij 15 minuten heeft dan moest ik dat ook doen…

Ik gebruikte hem voor taken bij het werk. Na een half uur even de benen strekken en dan weer door. Het doorbrak mijn focus en dat was juist de bedoeling dus dat was heel fijn.”

Na een maand:

De timer is veel gebruikt tijdens deze periode. Juist omdat deze qua “korte” tijdsperiode goed past in de dag-dagelijkse activiteiten.
We konden hem gebruiken als timer (o.a.) bij het/de:
– douchen (8)
– aankleden in de ochtend (8)
– omkleden in de avond (8)
– tas inpakken (6)
– tanden poetsen (2)
– ontbijt klaarmaken (8)
– ‘nadenk- stiltetijd’ (2/4/6/8)
– ademhalingsoefeningen
– teken- schrijf- doespelletjes (na 2 minuten mag de ander raden)
Juist omdat de tijd beperkt is, is het voor een kind makkelijker om dit te overzien. Nadat we deze hadden opgeborgen zagen we direct weer dat er vaker gespeeld werd met de tijd voor een taak of dat de afleiding de overhand nam.

Zeker een aanrader voor kinderen. Het scheelt enorm veel gemopper en frustratie en iedereen weer beter waar ze aan toe zijn of hoeveel tijd ergens maximaal voor nodig is.
Hij is goed beveiligd en stootbestendig, handig als die zonder toezicht mee naar boven gaat!

Daarnaast was het erg leuk om te zien dat het soms een spelletje tegen de klok werd, want als je sneller klaar bent heb je geen last van het “vervelende alarm”

Patricia

 

Meer informatie over de MEMO Timer

 

Mick en Nikki en de MEMO Timer:

“Het werkt, hoe simpel kan het zijn :-). Het geeft zoveel meer rust in huis.”

Wij hebben de MEMO Timer getest met Mick 10 jaar ASS type 2 en Nikki 12 jaar ADHD.

Testdag 1:

“Mick was me net te snel af toen ik uitlegde waar de getallen op de timer voor waren. Ik zei: je krijgt nog 15 min op je computer voordat deze uitgaat, dit apparaatje geeft aan wanneer de tijd voorbij is en gaat dan piepen. ‘Mag ik even kijken’ vraagt hij, en vervolgens drukt hij heel snel op de 60 toets, de boef, en rent lachend weg. Voor mij dus tijd om de gebruiksaanwijzing erbij te pakken om de tijd opnieuw in te stellen ;-). Vervolgens komt Mick erachter dat er ook wel heel leuke piepjes op zitten wanneer je op de knoppen drukt, hij gaat dansend door z’n kamer. Nieuwsgierig komt z’n broer kijken, maar wordt al snel gek van de piepjes die Mick maakt met de timer. Dus dacht Mick, hé dat is handig, hiermee kan ik mijn broer wegjagen en hij richt de timer op Luuk alsof het een afstandsbediening is om Luuk uit te zetten. Het werkt want Luuk vertrekt naar z’n kamer….
Daarna is het weer rustig totdat ik getriggerd wordt door de piepjes. Mick ligt op z’n bed en z’n computer is uit ! Dag 1 geslaagd. Een MEMO timer heeft dus meerdere functies:

  1. je moeder plagen
  2. super dansbeat
  3. grote broer verjager

Daarna nog meerdere malen getest om Mick op tijd achter zijn computer vandaan te krijgen zonder dat hij boos wordt. En het werkt tot nu toe ! Dit geeft een hoop meer rust in huis, geen meerdere waarschuwingen van mij vooraf: ” nog 30 min dan gaat de computer uit, “nog 15 min dan gaat de computer uit etc. en dan vervolgens alsnog een boze Mick. Super!!

Bij Nikki hebben we de timer ook diverse malen getest, maar dan in de ochtend wanneer ze naar school gaat. I.v.m. haar ADHD is het voor haar nogal lastig om op tijd weg te fietsen dus de timer ingezet op 45 min voor vertrektijd. Ze is zo druk met alles om haar heen dat ze de timer eigenlijk helemaal niet ziet. Ze is druk met haar telefoon (die inmiddels pas aan mag als ze helemaal klaar is om haar rooster te checken zodat ze de juiste boeken meeneemt ) en het lijstje te volgen dat zorgt dat ze alles doet/checkt wat ze moet doen voordat ze naar school gaat. Totdat de timer piept, dan wordt ze/worden we getriggerd en maakt haast. Het is tevens voor mij ook een handigheidje omdat ik de tijd nog weleens vergeet omdat het nogal druk is in de ochtend met 3 schoolgaande kinderen, om alles/iedereen op tijd gereed te hebben.

Maar het werkt, hoe simpel kan het zijn :-). Het geeft zoveel meer rust in huis.”

Na een maand:

“We zijn er erg tevreden over. Het werkt goed om tijdsafspraken te maken bij mijn jongste m.b.t. computertijd. Zonder mopperen sloot hij zijn computer af als de tijd voorbij was. Dit lukt me niet als ik het hem zelf moet zeggen, dan krijg ik een weerwoord en hij krijgt woedeaanvallen…

Bij mijn dochter met ADHD werkt het ook super, ze vroeg er laatst zelfs zelf om. Ze moest nl zorgen dat ze op tijd naar school vertrok terwijl ik al naar m’n werk was. Ze was op tijd!

Kortom, ik had het eerlijk gezegd niet verwacht met alle strubbels die ik normaliter met ze heb om duidelijke tijdsafspraken te maken, maar de MEMO timer werkt! Hoe simpel het ook is!”

Danielle

 

Meer informatie over de MEMO Timer

 

Een volwassen man en de MEMO Timer:

“Door de timer in het zicht te zetten was hij meer gefocust op de activiteit zelf.”

“Uiteindelijk heeft nu mijn partner (ADD en ASS) de timer het meest gebruikt (omdat mijn zoontje op dit moment lastig kan wisselen van hulpmiddel i.v.m. teveel veranderingen in de omgeving). Hij heeft hem met name gebruikt om zijn aandacht bij één activiteit te kunnen houden en daar dus ook een afgebakende tijd aan te geven. Dit om niet te vroeg te staken en niet te lang door te gaan; dat werkt positief! Door de timer in het zicht te zetten was hij meer gefocust op de activiteit zelf en alert op het niet starten van nog een andere activiteit/afleiding. Dit is vaak een valkuil van hem waardoor hij binnen de kortste keren met van alles tegelijk bezig is en uiteindelijk niets af komt.

Pluspunt is vooral het formaat, de timer is makkelijk mee te nemen of in je zak te stoppen.
Minpunt is dat er maar 4 mogelijkheden zijn van tijd. Je kan dus niet variëren (Bijvoorbeeld 20 minuten). Handig zou zijn als er op 1 timer wel combinaties te maken zouden zijn, bijvoorbeeld 15 en 5 minuten.”

Anoniem

Deze mensen zijn door ons gewezen op de HandiCalendar.

 

Meer informatie over de MEMO Timer

 

Huize Thomas en de MEMO Timer:

“Veel van onze kinderen hebben moeite met wachten, bijvoorbeeld tijdens het eten.”

“Veel van onze kinderen hebben moeite met wachten, bijvoorbeeld tijdens het eten. Wij gebruiken voor veel kinderen een Timetimer, een soort wekkertje wat de te wachten tijd aangeeft. Voor sommige kinderen is dit te lastig omdat de Timetimer bijvoorbeeld snel stuk gaat, of dat de signalen die het afgeeft te nietszeggend is voor de kinderen. Via rdgKompagne zijn wij geattendeerd op het bestaan van de MEMO Timer, een apparaatje dat robuuster is, en meer signalen afgeeft die aangeven hoe lang het kind moet wachten. Wij mogen dit apparaatje voor een poosje lenen en willen graag de resultaten laten zien. Mogelijk is het functioneel voor andere kinderen. Wij zijn er tot nu toe blij mee.”

 

Meer informatie over de MEMO Timer

Ook uitproberen?

Wil u onze timers en/of planners ook uitproberen? Dat kan! Neem contact met ons op voor een demo, proefperiode of offerte.