9 kinderstemmen!

20-02-2019

Kies je eigen stem
Eind vorig jaar werden de kinderstemmen van Acapela behalve voor Proloquo2Go ook beschikbaar voor Mind Express, Snap en Communicator. Wij konden toen ook de komst van 7 nieuwe kinderstemmen van Fluency aankondigen. Die Fluency stemmen zijn nu ook klaar. Daarmee zijn er nu in totaal 9 kinderstemmen beschikbaar, waardoor kinderen wat te kiezen hebben!

Dankzij verschillen in leeftijd, accent en klankkleur krijgen kinderen nu de vrijheid een stem te kiezen waarmee zij zich beter kunnen identificeren. Maar meer variatie is ook handig voor groepen of klassen waarin meerdere kinderen een spraakcomputer gebruiken. Want verschillend stemgeluid is voor leraren en begeleiders natuurlijk gemakkelijker te herkennen.

Het maakproces
Voor het maken van nieuwe stemmen maken zowel Acapela als Fluency gebruik van stemopnames, waarbij een groot aantal zinnen wordt ingesproken. Deze zinnen zijn zo uitgezocht dat ze zoveel mogelijk Nederlandse klanken en klankcombinaties bevatten. Door vervolgens de opnames in stukjes te knippen, de klanken slim te combineren en het geheel intensief na te bewerken, wordt een nieuwe synthetische stem gevormd, die elke tekst kan uitspreken. Hoe uitgebreider het oorspronkelijke script, hoe meer woorden uiteindelijk goed en natuurlijk zullen klinken. Voor jonge kinderen is het inspreken van een uitgebreid script echter erg intensief.

Merel en Thijs
Om die reden zijn de stemmen van Acapela (Merel en Thijs) opgenomen door jonge stemacteurs, die in staat waren zoveel tekst voor te lezen. Zij zijn speciaal geselecteerd op hun jong klinkende stem. Dat heeft geresulteerd in twee synthetische stemmen van hoge kwaliteit. Voor een extra persoonlijke toon zijn van een aantal veelgebruikte uitdrukkingen en stemgeluiden aparte spraakopnames gemaakt, zodat deze precies de juiste intonatie hebben.

Niels, Matz, Sem, Ivan, Julia, Nika en Ida
Voor het maken van de Fluency stemmen (Niels, Matz, Sem, Ivan, Julia, Nika en Ida) is niet gekozen voor acteurs die jong klinken, maar voor kinderen die echt nog jong zijn. Dat geeft natuurlijkere stemmen, maar heeft ook nadelen. Omdat voor deze kinderen een uitgebreid script te intensief zou zijn, is gebruik gemaakt van een aangepast verkort script. Over het algemeen is de consequentie van een korter script dat klankovergangen soms minder vloeiend klinken. Maar dankzij een speciaal samengesteld kinderscript, gebaseerd op de kinderwoordenlijsten van Mind Express, kunnen deze stemmen juist typisch kindertaalgebruik erg goed uitspreken.

Voor de Fluency kinderstemmen is speciaal gezocht naar jongens en meisjes met verschillende regionale accenten. Daarnaast had Fluency al langer 3 tienerstemmen, waardoor kinderen ook op een natuurlijke manier kunnen doorgroeien naar een volwassen stem. Alle kinder-, tiener- en volwassen stemmen maken standaard deel uit van het Fluency pakket.

Voorbeelden
Welke stem u en uw kind of cliënt uiteindelijk het mooiste vinden, is natuurlijk heel persoonlijk. Juist daarom zijn wij blij dat wij nu meer keuze kunnen bieden. Wij laten u hieronder van alle stemmen een aantal voorbeelden horen, op basis van uitingen uit het ALOHA vocabulaire.

 

  Jongens: Meisjes:
  Niels
9 jaar
Matz
8 jaar
Sem
10 jaar
Ivan
12 jaar
Thijs Julia
10 jaar
Nika
9 jaar
Ida
12 jaar
Merel
Oké
Nog een keer
Kijk eens
Mag ik spelen?
Ik snap het niet
Wacht even
Dankjewel
Dat is leuk
Ik heb een idee
Gefeliciteerd
Ik wil het zelf doen
Wil jij helpen?
Sorry
Wat stom
Wie is dat?
Wil jij afspreken?
Beterschap
Ik moet naar de wc
Welterusten

 

Terug naar het nieuwsoverzicht