Fluency Stemdigitalisering

Fluency TTS is software die tekst op de computer omzet in kunstmatige spraak. Deze techniek wordt gebruikt door mensen met een visuele beperking of dyslexie om teksten op de computer te laten voorlezen, maar ook in communicatiehulpmiddelen door mensen die niet (meer) kunnen spreken.

Voor die laatste groep kan het vervreemdend werken om te moeten communiceren met de stem van een ander. Hoewel voor Fluency TTS meer standaard stemmen beschikbaar zijn dan voor andere spraaksynthesizers, kunnen deze voor communicatiedoeleinden toch tekort schieten.

Communiceren met de eigen stem
De spraaktechnologie van Fluency maakt het mogelijk om met behulp van een aantal vooraf opgenomen woorden en zinnen een nieuwe stem te genereren, die een treffende gelijkenis vertoont met de stem van degene die het materiaal heeft ingesproken.

De spreker spreekt een vaststaand tekstbestand in, dat bestaat uit 387 woorden en 387 zinnen (in totaal 774 items). De stem wordt met behulp van een speciaal programma opgenomen. De opgenomen spraakbestanden worden vervolgens door Fluency verwerkt tot een spraakdatabase. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen die dreigen hun stem te verliezen, bijv. als gevolg van ALS of een laryngectomie.

Door opnames van de stem te maken wanneer dat nog kan, kan men in een later stadium de eigen stem in een communicatiehulpmiddel gebruiken. Dit blijft natuurlijk een computerstem, maar u kunt duidelijk horen dat het uw stem is.

Voorbeelden
Voor diverse personen met ALS is inmiddels een “stem op maat” gemaakt. Bij enkele van deze sprekers was de articulatie al niet meer optimaal. Toch is het steeds gelukt om een goed bruikbare computerstem af te leiden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van de opnames die door deze personen zijn gemaakt, en zinnen die met hun computerstem zijn gegenereerd.

Gemaakte opname: "Gastvrouw"
YH AW TvP JKB GH WvU PV PvdB AvE GvdB LH HB MR
Gemaakte opname: "Onze gastvrouw raakt er duidelijk van in de war."
YH AW TvP JKB GH WvU PV PvdB AvE GvdB LH HB MR
Computerstem: "Ik kan zelf niet meer spreken, dus praat ik via deze computer."
YH AW TvP JKB GH WvU PV PvdB AvE GvdB LH HB MR
Computerstem: “Ik heb honger. Mag ik een boterham met pindakaas?”
YH AW TvP JKB GH WvU PV PvdB AvE GvdB LH HB MR

Voor meer informatie over stemdigitalisering verwijzen wij u graag naar de website van Fluency. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en om te bekijken of stemdigitalisering voor u vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag