• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

Muisbesturing

Voor mensen die moeite hebben met het bedienen van een standaard computermuis, kunnen gebruik maken van een muisvervanger. Muisvervangers zijn te gebruiken op de pc, maar ook op dynamische communicatiehulpmiddelen met een USB-aansluiting. Ze kunnen dus ook een oplossing zijn voor mensen die het aanraakscherm van hun communicatieapparaat niet kunnen bedienen.

Muisvervangers die geen extra voeding en driver nodig hebben, kunnen bovendien gebruikt worden op tablets met een USB-aansluiting (of -adapter) en Windows, Android of iOS (vanaf 13.1) besturingssysteem.

Lees verder

 

Toegankelijkheidsinstellingen

Soms is het voldoende uw muisinstellingen te wijzigen om goed met de muis te kunnen werken. Via de configuratieschermen van Windows en Mac OS zijn verschillende instellingen beschikbaar, waarmee de reactie van de muis gewijzigd kan worden. Zo kan het zinvol zijn de snelheid en versnelling van de muiscursor aan te passen. Met de functie Klikvergrendeling kunt u de muisknop ‘vastzetten’ door deze wat langer in te drukken. U kunt dan de sleepfunctie gebruiken zonder de muistoets ingedrukt te houden. Ook is het mogelijk de muiscursor te besturen met behulp van uw toetsenbord. Hiertoe schakelt u de functie Muistoetsen in. De beschikbare instellingen zijn afhankelijk van de geïnstalleerde muisdriver. Drivers die veel instellingen bieden, zijn gratis te downloaden.

Ergonomische muizen

Ergonomische muizen zijn klassieke muizen, die zorgen voor een optimale houding van de hand en pols. Deze muizen zijn doorgaans leverbaar in verschillende formaten, om optimaal aan te sluiten bij de hand van de gebruiker. Ergonomische muizen kunt u vinden in onze webshop.

Touchpads

Een touchpad is een aanraakplateau, zoals dat ook te vinden is op de meeste laptops. De muispijl wordt bestuurd door de vinger met minimale kracht over het aanraakvlak te bewegen.

Aanraakschermen

Een aanraakscherm is een van de meest directe bedieningsvormen. De gebruiker drukt direct op de objecten op het scherm om deze te activeren. Aanraakschermen zijn dan ook zeer geschikt voor gebruikers met oog-hand-coördinatieproblemen of cognitieve beperkingen. Ook kan een aanraakscherm gebruikt worden voor communicatietraining, als opstap naar een persoonlijk communicatiehulpmiddel. Deze toepassingsmogelijkheden maken aanraakschermen bij uitstek geschikt voor centra met verstandelijk en/of motorisch gehandicapte bewoners of bezoekers.

Trackballs

Het voordeel van een trackball is dat het apparaat zelf niet hoeft te worden bewogen, waardoor maar beperkte armbewegingen nodig zijn. Voor de bediening is bovendien geen grip nodig. Door de bal in verschillende richtingen te rollen, wordt de muispijl bewogen over het scherm. Om de muisknoppen in te drukken, moet de hand of vinger van de bal gehaald worden. Hierdoor wordt de muispijl niet weer per ongeluk verplaatst bij het klikken. Een trackball is ook ideaal voor mensen met een klein werkblad, bijv. op een rolstoel. Trackballs zijn er met grotere en kleinere, zwaardere en lichtere ballen, en met verschillende aantallen knoppen. Behalve knoppen voor linker- en rechtermuisklik kunnen er knoppen zijn voor dubbelklik, slepen en neerzetten en scrollen. De grotere trackballs zijn speciaal geschikt voor gebruikers met een beperkte coördinatie, maar ook voor bediening met de voeten. Bij een zeer beperkte coördinatie kan een afdekplaat een oplossing zijn. De knoppen komen dan verzonken te liggen, zodat de gebruiker zijn hand op de behuizing kan laten rusten, zonder per ongeluk een knop in te drukken. Op een aantal trackballs kunnen bovendien twee externe schakelaars worden aangesloten, voor als de ingebouwde knoppen te klein, te zwaar, of te dicht bij elkaar geplaatst zijn.

Joysticks

Heeft de gebruiker een zeer beperkte coördinatie, maar een trackball voldoet niet, dan kan een grove joystick een oplossing zijn. Ook mensen met een tremor kunnen baat hebben bij een joystick. Het voordeel van een joystick is dat de muispijl over het scherm blijft bewegen, zolang de joystick in een richting wordt vastgehouden. Er zijn joysticks die zich gedragen als een gewone muis, waarbij de muispijl in alle richtingen over het scherm kan worden bewogen, en digitale joysticks die slechts vier of acht richtingen toelaten. Het laatste type is extra ongevoelig voor bijvoorbeeld tremoren. Net als bij de trackballs zijn er joysticks met verschillende aantallen knoppen, en met en zonder afdekplaat. Er zijn ook kleinere, lichter bedienbare joysticks die juist geschikt zijn voor mensen met een beperkt bereik, beperkte kracht en een ongestoorde fijne motoriek. Sommige van deze joysticks zijn ook geschikt om met bijv. de mond of kin bestuurd te worden. Gamejoysticks kunnen niet als muis gebruikt worden.

Vijffunctieschakelaars, knoppenmuizen, interfacekastjes

Wanneer ook een joystick niet voldoet, kan het voor mensen met een zeer beperkte coördinatie een optie zijn de muispijl te besturen met behulp van knoppen of schakelaars. Een vijffunctieschakelaar integreert vijf knoppen in één apparaat. Met de eerste vier knoppen wordt de muispijl in vier richtingen over het scherm bewogen, met de vijfde knop wordt de muisklik uitgevoerd. Een knoppenmuis heeft meer knoppen en kan daarmee de muispijl in acht richtingen bewegen en ook de functies rechtsklik, dubbelklik en slepen uitvoeren. Interfacekastjes zijn kastjes waarop losse schakelaars aangesloten kunnen worden. Met de verschillende schakelaars kan de muis dan in vier richtingen bewogen worden en kunnen verschillende klikfuncties uitgevoerd worden. Meestal is de functie van elke schakelaar instelbaar.

Hoofdmuizen

Hoofdmuizen maken het mogelijk de muiscursor met het hoofd te besturen. Op het voorhoofd of brilmontuur van de gebruiker wordt een klein reflecterend stickertje aangebracht. Een speciale camera die op het beeldscherm wordt geplaatst, detecteert het stickertje en daarmee de hoofdbewegingen. Deze worden vertaald naar bewegingen van de muispijl op het scherm. Hoofdmuizen gedragen zich zoals elke andere muis. Om de muispijl te bewegen is slechts een minimale hoofdbeweging nodig. Omdat er geen vaste draadverbinding met de computer nodig is, kan de gebruiker zich verder vrij bewegen. Ter vervanging van de muisknoppen kunnen schakelaars en/of kliksoftware worden gebruikt.

Kliksoftware

Mensen die wel een muisvervanger kunnen gebruiken om de muispijl te besturen, maar niet de muisknoppen kunnen bedienen, kunnen gebruik maken van kliksoftware. Met behulp van kliksoftware kunnen alle muisfuncties uitgevoerd worden met één muisknop of schakelaar. Voor mensen die ook niet in staat zijn een muisknop of schakelaar te bedienen, is dwellselectie of autoklik een optie. Hierbij wordt automatisch een muisklik uitgevoerd wanneer de muiscursor een bepaalde tijd stil gehouden wordt. Deze methode wordt vaak toegepast bij mensen die de computer bedienen met het hoofd of met de ogen. Het gebied waarbinnen de muispijl moet worden stilgehouden, is instelbaar.