• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
Message Banking, Tobii Dynavox

‘Stembehoud’ bij ALS

08-07-2021

Als uw stem niet meer vanzelfsprekend is

Als u de diagnose ALS, PSMA of PLS hebt gekregen, komt er veel op u af. U wordt genoodzaakt vooruit te plannen en na te denken over eventuele toekomstige problemen, waar u nog helemaal niet aan wílt denken. Dat kan heel moeilijk zijn. Maar wanneer u nu al nadenkt over bepaalde zaken, kunt u hier later veel voordeel van hebben.

Een van de dingen die u kan overkomen, is dat u onverstaanbaar gaat spreken of dat u uw stem en uw spraak verliest. Om ervoor te zorgen dat u zich kunt blijven uiten, kunt u gebruik maken van een communicatiehulpmiddel, waarin u tekst kunt invoeren en laten uitspreken. De stem van zo’n apparaat is echter een computerstem en niet uw eigen stem. Dat kan vervreemdend werken. Als u nu al weet dat u over enige tijd uw stem en uw spraak kunt verliezen, zijn er twee dingen die u kunt doen om uw eigen stem toch enigszins te behouden: zelf opnames maken en/of uw stem laten digitaliseren.

Uitleg en voorbeeldlijst

In samenwerking met drs. Sandra Offeringa, logopedist en spraak-/taalpatholoog van Amsterdam UMC, hebben wij een flyer opgesteld die meer uitleg geeft over deze mogelijkheden. Hierin is ook een voorbeeldlijst opgenomen, die kan helpen bij het maken van uw eigen opnames. Deze lijst is opgesteld door Sandra Offeringa en komt direct vanuit haar praktijk; zij heeft al veel mensen met deze lijst vooruit geholpen.

Bekijk de flyer…

Voor therapeuten en ALS-centra

Behandelt u ook cliënten met ALS, PSMA of PLS en wilt u gedrukte flyers om aan uw cliënten te overhandigen? Neem dan even contact met ons op, dan sturen wij u een stapeltje toe.