GroovTube

De GroovTube is een uniek middel om op een leuke, motiverende manier ademhaling en mondmotoriek te oefenen. De GroovTube bestaat uit een blaas-zuig-apparaat en een aantal speciaal ontwikkelde apps voor de iPad, die de ademhaling op een speelse manier in beeld brengen. Het gebruik is simpel: adem in of uit in het mondstuk van de GroovTube en de luchtstroom wordt direct geregistreerd en omgezet in beeldeffecten in de app.

Voor wie
Het apparaat is geschikt voor ademhalings- en mondmotoriektraining en kan zowel in een therapeutische setting als thuis gebruikt worden. Binnen de revalidatie kan de GroovTube ingezet worden bij ademhalingstherapie, logopedie, ergotherapie en fysiotherapie.

Het gebruik van de GroovTube maakt de revalidant bewust van zijn ademhaling. Hierdoor is krachttraining mogelijk om goed te kunnen doorhoesten en de conditie van de longen te onderhouden. Dit is vooral van belang bij cliënten met een progressieve aandoening.

De hardware
De GroovTube hardware bestaat uit een draadloos invoerapparaat. Daarnaast zijn er verschillende mondstukken verkrijgbaar. U kunt de GroovTube zelf vasthouden, maar het is ook mogelijk het apparaat op een statief te plaatsen.

Het invoerapparaat wordt via een draadloze Bluetooth Smart verbinding aangesloten op de iPad. Dit is een intelligente en energiezuinige versie van de Bluetooth-technologie. Het Bluetooth Smart protocol vereist geen “pairing”; de hardware koppelt automatisch aan de bijbehorende app.

Het mondstuk van de GroovTube is verwisselbaar. Afhankelijk van het doel kunt u hier nog een extra opzetmondstuk op plaatsen met een kleinere of platte opening, om het blazen en zuigen te verzwaren. Ook door het dopje van het standaard mondstuk te verwijderen kan de zwaarte worden aangepast.

Hygiëne
Omdat de interface van de GroovTube met de mond aangestuurd wordt, is hygiëne natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. De mondstukken zijn verwisselbaar, zodat iedere gebruiker zijn eigen mondstuk kan gebruiken.

De apps
Er zijn verschillende apps voor verschillende doelen en doelgroepen. Deze zijn kosteloos beschikbaar in de App Store. De apps geven diverse mogelijkheden en niveaus om ademtechnieken te trainen, waaronder:

  • het bewust maken van het in- en uitademen
  • het in beeld brengen van de intensiteit van in- en uitademen
  • het aanleren van een ritme in het in- of uitademen

Het uitgangspunt voor alle apps is het spelelement, waarbij de beloning altijd direct volgt op de inspanning. Dit verhoogt de inzet en motivatie van de revalidant. De directe visuele feedback op de ademhaling maakt het trainingselement groot. De spellen kennen bovendien diverse niveaus en trainingsmogelijkheden.

Er zijn op dit moment zeven apps beschikbaar:
GroovTube: Door in- of uitademen vervormt de app een zelfgekozen afbeelding. Instelbaar zijn: de foto, het effect dat op de foto wordt toegepast, inademen of uitblazen, en het niveau (zwaarte).
Fairhammer: Deze app is gebaseerd op het spel “Kop van Jut”. De kracht van het in- of uitademen bepaald de score op de meter. Instelbaar zijn: inademen of uitblazen en niveau (zwaarte). Scores van gebruikers worden bijgehouden.
Billiard Breath: De gebruiker moet door een combinatie van ademkracht en behendigheid biljartballen verplaatsen. Deze oefening bevordert ademhalingsbewustheid (biofeedback). Instelbaar zijn: modus, inademen of uitblazen, en niveau (zwaarte). De app kent drie modi. In de Sequence modus moet de gebruiker steeds kort na elkaar inademen of uitblazen om steeds een bal omhoog te verplaatsen. Deze modus kan bijv. gebruikt worden om ritmisch ademen te trainen. In de Power modus wordt kracht getraind. In deze modus moeten alle ballen in één keer omhoog. In de Duration modus wordt duur geoefend. De ballen verspringen één voor één omhoog, zolang de gebruiker blijft inademen of uitblazen. Scores van gebruikers worden bijgehouden.
Breath Trainer: de gebruiker moet door een combinatie van ademkracht en -duur een fietser laten rijden. Instelbaar zijn: modus, aantal herhalingen, inademen of uitblazen, en niveau (zwaarte). De app kent drie modi. In de Endurance modus wordt duur geoefend en moet de fietser een bepaalde afstand afleggen. In de Strength modus wordt kracht geoefend en moet de fietser een helling op rijden. De Endurance&Strength modus is een combinatie van deze twee.
Breath Music heeft een aantal verschillende modi waarin plezier, muziek en ademhalingsoefeningen samen komen. Scale: Selecteer een schaal en een instrument, adem vervolgens in of uit in de GroovTube om een eigen melodie te maken. Tap: Adem uit om de snelheid te verhogen en adem in om de muziek te vertragen. Song: Kies zelf de muziek die je wil gebruiken en speel deze op de GroovTube. Leer hoe je in een ritme adem moet halen en doe je ultieme test: heb je genoeg adem om de track volledig af te maken?
BreathScore: Verbeter het ademritme met behulp van muziek. De gebruiker kan zelf een liedje kiezen. Elke keer dat hij of zij blaast of zuigt, is een noot van het liedje te horen. Instelbaar zijn: inademen of uitblazen, en het niveau (zwaarte).
Groovy the Dragon: Laat door blazen of zuigen een draakje over obstakels vliegen. Het spel heeft een vijf levels. Instelbaar zijn: inademen of uitblazen, niveau (zwaarte) en zwaartekracht aan/uit (om het spel uitdagender te maken voor ervaren gebruikers).

 

De GroovTube app:

De Fairhammer app:

De Billiard Breath app:

De Groovy the Dragon app:

Leveromvang
De GroovTube wordt standaard geleverd met afneembaar handvat, 8 mondstukken met filter, 20 bewaarbakjes voor de mondstukken, netstroomadapter, handleiding en stevige bewaarkoffer.

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag