Gaze Viewer

Gaze Viewer is assessment software die door het volgen en vastleggen van oogbewegingen meer inzicht kan geven in de vermogens van personen die deze voorheen niet aan de buitenwereld konden laten zien. Denk bijvoorbeeld aan personen met een laag ontwikkelingsniveau, dementie, autisme of afasie. Gaze Viewer is speciaal ontwikkeld voor alle therapeuten, leerkrachten, adviseurs, begeleiders en andere hulpverleners die meer inzicht willen krijgen in het cognitieve en communicatieve niveau van hun cliënten.

Gaze Viewer registreert oogbewegingen en legt deze vast, zodat u het scherm kunt zien door de ogen van uw cliënt. Gaze Viewer draait over elke andere software heen en neemt oogbewegingen op, samen met de bijbehorende schermbeelden en het geluid. Zo kunt u vaststellen naar welke afbeeldingen of gebieden de gebruiker heeft gekeken, hoe lang en in welke volgorde. Niet alleen het computergeluid, maar ook het omgevingsgeluid wordt opgenomen. Daardoor wordt de volledige context van de oogbewegingen zicht- en hoorbaar, inclusief bijvoorbeeld de vragen of opdrachten van de therapeut, adviseur of begeleider, zodat ook is vast te stellen hoe een cliënt reageert op wat wordt gezegd.

Gaze Viewer werkt zeer eenvoudig. Het programma draait op de achtergrond. Intussen kan elke willekeurige andere software gebruikt worden. Dat kan een foto zijn, een video, een webpagina, een communicatiekaart, een spelletje, een e-boek of welke applicatie dan ook. Een opname wordt gestart door middel van een druk op een sneltoets. Hier hoeft de cliënt niets van te merken. Met een tweede sneltoets wordt de opname beëindigd.

Na de opname verschijnt op het scherm een video van de oogbewegingen, geprojecteerd over het bijbehorende beeld en geluid. Het kijkpatroon wordt weergegeven in de vorm van een heatmap en/of een lijndiagram. Aan de grootte en kleur van de vlekken in de heatmap is te zien naar welke objecten de cliënt langere tijd heeft gekeken. Nummers in de lijndiagram geven de volgorde van de kijkbewegingen weer. Zo krijgt u niet alleen inzicht in het eindresultaat van een actie, maar ook in het denkproces of de zoekstrategie. Het resultaat kan opgeslagen worden als afbeeldingen of als video.

Behalve het opnemen van oogbewegingen is het ook mogelijk om de oogbewegingen van de gebruiker “live” weer te geven terwijl men naar het scherm kijkt, zodat het gesprek of de vragen daarop kunnen worden afgestemd.

Doordat Gaze Viewer gecombineerd kan worden met elke andere software, kunnen assessments gedaan worden met bijvoorbeeld een favoriet Youtube filmpje of spelletje, in plaats van met stimuli die oninteressant zijn voor de cliënt. Door zorgvuldig te kiezen wat er op het scherm getoond wordt, kunnen uiteenlopende zaken getest worden, zoals het begrip van symbolen, herkenning van personen, voorkeuren, of men met oogbesturing kan omgaan, kan zien, begrijpt wat u zegt, kan categoriseren, of bepaalde leesvaardigheden bezit. Zonder enige voorafgaande instructie of uitleg wordt duidelijk waarnaar de cliënt heeft gekeken. Op deze manier kunnen personen zeer snel en eenvoudig onderzocht worden, zonder dat zij ook maar in de gaten hoeven te hebben dat zij getest worden en zonder dat er motorische handelingen nodig zijn.

Systeemeisen
Tobii oogbesturingsmodule, bijv. Tobii PCEye Plus
Minimaal aanbevolen voor een goede werking:
Windows 7, 8, 8.1 of 10
1,5 GHz multicore processor
2 GB RAM
60 GB Video RAM
Pixel shader 2.0 of hoger
100 MB vrije opslagruimte voor installatie van de software
Opnames vereisen 500 MB opslagruimte, plus extra ruimte voor het opslaan van video’s. De gebruikte opslagruimte hangt af van uw systeem, schermresolutie, opnamelengte en of u alleen beeld of beeld en geluid opneemt. Een opname van 1 minuut vereist ongeveer 140 MB voor alleen beeld en 165 MB voor beeld en geluid, bij een schermresolutie van 1920×1200 pixels. Gaze Viewer zal de gebruikte schijfruimte automatisch weer vrij maken wanneer een project wordt afgesloten.

 

Gaze Viewer is ook beschikbaar in onze webwinkel.

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag