• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

Therapiematerialen

rdgKompagne heeft diverse materialen die ook zeer geschikt zijn voor de therapeutische praktijk, zoals logopedie, ergotherapie, fysiotherapie en orthopedagogiek. Daarnaast levert rdgKompagne systemen die speciaal zijn ontwikkeld voor motorische therapie, cognitieve therapie, ademhalingstherapie, muziektherapie en communicatietraining.

Lees verder

Fysiotherapie

Interactieve projectiesystemen en snoezelruimtes kunnen behalve voor interactief snoezelen, spelen, en leren communiceren ook ingezet worden voor motorische revalidatie of fysiotherapie. Deze systemen stimuleren beweging, doordat de spellen leuk en uitnodigend zijn. De systemen van rdgKompagne onderscheiden zich van andere systemen door het grote aantal beschikbare oefeningen, die bovendien in hoge mate aanpasbaar zijn, waardoor ze afgestemd kunnen worden op het beoogde doel. Zo maakt u bijvoorbeeld balansoefeningen, of motiveert u uw cliënten om extra grote stappen te zetten of extra ver te reiken met de armen. Oefeningen kunnen ook zittend in een rolstoel of aan een tafel uitgevoerd worden, of zelfs vanuit een bed. De systemen zijn dan ook zeer geschikt voor revalidatiecentra, kdc’s en psychogeriatrische verpleeghuizen.

Logopedie

rdgKompagne heeft een groot aanbod aan communicatiehulpmiddelen, die ingezet kunnen worden voor communicatietraining in de logopedische praktijk. Voor kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperkingen is het leren werken met een communicatiehulpmiddel echter niet zo eenvoudig. Met behulp van interactieve projectiesystemen en snoezelruimtes, zeer eenvoudige spelletjes voor oogbesturing en aangepaste spelmaterialen, krijgen zij toch de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen (zie ook het Leercurveconcept).

Voor de logopediepraktijk hebben wij bovendien een hulpmiddel voor ademhalingstherapie, dat werkt met motiverende spelletjes op de iPad.

Assessment / inzicht in cognitieve vermogens

Toen oogbesturing enkele jaren geleden ook geschikt werd voor mensen met een laag ontwikkelingsniveau, bleek er behoefte te zijn aan een instrument om meer inzicht te krijgen in het cognitieve niveau van deze cliënten. Dat instrument is er nu. Gaze Viewer geeft therapeuten de mogelijkheid om op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in de vermogens van cliënten die deze voorheen niet aan de buitenwereld konden laten zien. Gaze Viewer kan niet alleen inzicht geven in het niveau of kijkpatroon van mensen met een laag ontwikkelingsniveau, maar ook van mensen met bijvoorbeeld autisme, dementie, afasie of neglect.

C-Billt is een taaltest voor kinderen met een ernstige Cerebrale Parese. Bij de ontwikkeling van dit instrument bleek dat niet alle kinderen met CP de vragen op de computer konden beantwoorden. Samen met rdgKompagne is onderzocht met welke alternatieve bedieningsvormen C-Billt kan worden gebruikt, zodat alle kinderen de test kunnen maken. Deze aanpassingen zijn als pakket verkrijgbaar bij rdgKompagne.