Quintet

Een muziekinstrument voor schakelaargebruikers
De Quintet is een spannend elektronisch muziekinstrument voor schakelaargebruikers. Het kan bespeeld worden als solo-instrument, maar is vooral ook geschikt voor gebruik in een groep.

Op de Quintet kunnen vijf schakelaars aangesloten worden. Zodoende kunnen vijf personen tegelijk het instrument bespelen, waarbij iedere deelnemer zijn eigen taak binnen een muziekstuk krijgt. Door hun schakelaars te activeren kunnen de spelers door de noten van een lied stappen, een tempo tikken, akkoorden van een melodie spelen, of complete regels of fragmenten van een lied spelen.

De Quintet bevat maar liefst 128 verschillende instrumenten. Elke speler kan een ander instrument toegewezen krijgen, om op die manier een heel orkest of band te vormen. De Quintet is voorzien van een aantal voorgeprogrammeerde muziekstukken, maar het is ook mogelijk eigen muziekactiviteiten te programmeren.

Voor onderwijs en therapie
De Quintet is speciaal gemaakt voor leerkrachten, therapeuten, begeleiders en ouders die muziek willen inzetten als activiteit voor kinderen of volwassenen.

De Quintet is geschikt als spelmateriaal of groepsactiviteit in de klas, maar ook als therapeutisch hulpmiddel bij ergo-, logo-, muziek- en fysiotherapie. Zo is de Quintet bijvoorbeeld te gebruiken om op een leuke en motiverende manier een kind te laten kennismaken met het gebruik van schakelaars. Ook is het een stimulerend hulpmiddel gebleken voor het trainen van het gebruik van een aangedane hand.

Muziek maken met schakelaars is laagdrempelig. Zelfs voor deelnemers met de meest ernstige motorische beperkingen is wel een geschikte schakelaar te vinden. Het is bovendien simpel en overzichtelijk en daardoor een mooie manier om met muziek in aanraking te komen. Deze manier van muziek maken is ook geschikt voor mensen met een laag cognitief niveau en kan al vanaf zeer jonge leeftijd.

De Quintet wordt geleverd met een werkboek met tal van leuke activiteiten.

Eenvoudig in gebruik
De Quintet is een eenvoudig apparaat, ook voor de begeleiders. Het is een “standalone” muziekinstrument, dat niet aangesloten hoeft te worden op een computer of iets dergelijks. Het instrument heeft een ingebouwde speaker en werkt op een accu. U neemt hem dus makkelijk onder de arm mee naar verschillende therapieruimtes of klaslokalen.

Vervolgens is het een kwestie van aanzetten en spelen. Bovenop de Quintet bevinden zich twee draaiknoppen en vijf genummerde toetsen. Voor elk van deze toetsen kan aan de voorzijde een schakelaar aangesloten worden. Met de linker draaiknop regelt u het volume en zet u het apparaat aan en uit. Met de rechter draaiknop kiest u een lied of oefening.

In de basismodus kunt u direct beginnen met spelen. Kies een van de 10 voorgeprogrammeerde nummers en u kunt beginnen. In de bijgeleverde instructies kunt u lezen hoe de nummers zijn opgebouwd, maar u kunt natuurlijk ook gewoon de vijf toetsen activeren om te zien wat er gebeurt.

Mogelijkheden
De schakelaars kunnen muziek op verschillende manieren afspelen:
Noten: met een druk op de schakelaar wordt de eerste noot van een lied gespeeld, een tweede druk op de knop speelt de tweede noot, etc.
Akkoorden: met een druk op de knop wordt het eerste akkoord gespeeld, etc.
Regels: met een druk op de knop wordt de eerste regel van een lied gespeeld, etc.
Cyclus: in dit geval start en stopt u met de schakelaar een muziekcyclus, bijv. het drumritme voor een lied of een herhaalde reeks akkoorden.

De Quintet bevat 128 instrumenten om uit te kiezen. Daarnaast kunnen het tempo en de maatsoort gewijzigd worden. Voor de begeleider kan een keyboard aangesloten worden.

Dankzij het slimme ontwerp kan de Quintet niet alleen ingezet worden om eenvoudig samen muziek te maken, maar ook voor ingewikkeldere oefeningen, bijvoorbeeld om timing te oefenen.

Voorbeelden:
1. Iedere speler speelt een regel. Luister naar het ritme zodat elke speler zijn schakelaar op het juiste moment activeert en zo zijn regel op het juiste moment begint.
2. Schakelaar 1 activeert de melodie, bij elke aanraking volgt het volgende fragment. De andere schakelaars activeren geluidseffecten, waarbij iedere speler zijn eigen effect heeft. Spelers moeten op het juiste moment hun schakelaar activeren om een nieuw effect goed binnen het ritme en bij de melodie of andere effecten te voegen.
3. Elke regel is opgesplitst in twee delen en wordt gespeeld met twee verschillende schakelaars. Door om en om schakelaar 1 en 2 te activeren, wordt het hele lied gespeeld. Zo worden spelers gestimuleerd om goed te luisteren en de muziek vloeiend te spelen door op het juiste moment hun schakelaar te activeren.
4. Als een speler zich bekend heeft gemaakt met het ritme van een lied, kan de speler met een schakelaar het hele lied noot voor noot spelen.
5. Met verschillende schakelaars worden dezelfde regels gespeeld. Spelers moeten proberen exact gelijktijdig hun regel te starten.
6. Met een druk op de knop wordt een liedje van begin tot eind gespeeld. Elke schakelaar speelt hetzelfde lied met een ander instrument. Door op het juiste moment in te vallen, spelen spelers samen een canon. Als het lied voor een van de spelers is afgelopen, dient hij de schakelaar op het juiste moment opnieuw te activeren om in het juiste ritme verder te spelen.
7. Ingewikkelder wordt het wanneer een herhalend achtergrondritme of ostinato steeds op het juiste moment voortgezet moet worden, waarbij de maten waarin de schakelaar voor dit ritme geactiveerd moet worden, niet overeenkomen met de maten waarin de andere schakelaars geactiveerd dienen te worden om de volgende regel van de melodie te spelen.
8. Een speler speelt de melodie, 4 spelers spelen elk een afzonderlijke noot van de baslijn, waarbij zij in een bepaalde volgorde om-en-om ritmisch hun schakelaars moeten activeren.
9. Een lied heeft herhalende/terugkerende regels (bijv. 1-2-1-3-4-2-5-3). Spelers moeten op het juiste moment hun eigen regel spelen, op basis van goede kennis van het lied of door goed naar de begeleider te kijken.

Kant-en-klare oefeningen
Optioneel zijn voor de Quintet verschillende resource packs beschikbaar, met elk 10 kant-en-klare liedjes of oefeningen. Deze zijn zo ontworpen dat er spelenderwijs en op een leuke manier muzikale vaardigheden mee geleerd kunnen worden, zoals timing en beurt nemen.

Elk pakket staat op een bijbehorende geheugenkaart. Deze kaart bevat alle muzikale informatie voor de 10 nummers in het pakket. Door de kaart in de kaartlezer aan de achterzijde van de Quintet te steken, kan de muziek overgezet worden op de Quintet. Pakket A is standaard inbegrepen en bij levering al op de Quintet geïnstalleerd. In de pakketinstructies kunt u voor elke oefening lezen welke schakelaar welke functie vervult.

Eigen liedjes en oefeningen
U bent niet beperkt tot de muziek in de resource packs, maar kunt ook uw eigen liedjes of oefeningen maken. U kunt bestaande oefeningen veranderen of geheel eigen oefeningen maken. Met behulp van een MIDI-keyboard neemt u snel uw eigen muziekfragmenten op.

Als u uw eigen liedjes en oefeningen gaat opnemen kunt u hiervan permanente kopieën maken door de muziek in de Quintet op te slaan op een lege geheugenkaart. Deze kaarten zijn apart verkrijgbaar.

Technische specificaties
5x 3,5 mm mono jackaansluiting
9-pins D-connector voor vijffunctieschakelaar
MIDI-aansluiting voor aansluiten van MIDI-keyboard
Stereo audio-uitgang (3,5 mm jack) voor externe actieve luidsprekers
Aansluiting voor koptelefoon (1/4 inch jack)
Geheugenkaartslot (voor specifieke Quintet-kaarten, niet geschikt voor regulier verkrijgbare geheugenkaarten)
Werkt op interne oplaadbare batterijen of vaste stroomvoorziening

Kenmerken
Gemakkelijk in gebruik
Robuust ontwerp
Hoge kwaliteit geluiduitvoer
Interne geluidskaart met 128 instrumenten
Aansluitingen voor 5 schakelaars en een MIDI-keyboard
Resource packs beschikbaar met kant-en-klare oefeningen
Maak uw eigen oefeningen en neem uw eigen liedjes op

 

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag