• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
Ivalu

Ondersteuning bij assessments met oogbesturing

22-05-2018

Ivalu is een nieuwe applicatie die ondersteunt bij het gebruik van de assessment software Gaze Viewer, met kant-en-klare activiteiten in een eenvoudige testomgeving.

Gaze Viewer

Gaze Viewer is een therapeutische tool voor het doen van assessments bij cliënten met ernstige motorische of cognitieve beperkingen. Door het volgen en vastleggen van oogbewegingen kan Gaze Viewer meer inzicht geven in de vermogens van personen die deze niet op een andere manier kunnen laten zien.

Gaze Viewer laat u in feite het scherm zien door de ogen van uw cliënt. De software draait over elke andere software heen en neemt oogbewegingen op, samen met de bijbehorende schermbeelden en het geluid. Zo kunt u vaststellen naar welke afbeeldingen of gebieden de gebruiker heeft gekeken, hoe lang en in welke volgorde. Niet alleen het computergeluid, maar ook het omgevingsgeluid wordt daarbij opgenomen. Daardoor wordt de volledige context van de oogbewegingen zicht- en hoorbaar, inclusief bijvoorbeeld de vragen of opdrachten van de therapeut of begeleider, zodat ook is vast te stellen hoe een cliënt reageert op wat er wordt gezegd.

Gaze Viewer draait op de achtergrond, terwijl u een willekeurige afbeelding, video, communicatiekaart, spelletje, of welke applicatie dan ook opstart. Na een opname verschijnt op het scherm een video van de oogbewegingen, geprojecteerd over het bijbehorende beeld en geluid.

Waarom Ivalu

In de praktijk bleek dat therapeuten en groepsleiders het lastig vinden om Gaze Viewer in de praktijk in te zetten. Enerzijds bleek er behoefte te zijn aan kant-en-klaar materiaal voor het doen van assessments, anderzijds aan een eenvoudige interface die dat materiaal en de Gaze Viewer software integreert, zodat een sessie snel en gemakkelijk kan worden opgestart.

Hoe werkt Ivalu

Ivalu werkt in een opstelling met twee schermen. De cliënt ziet op de oogbesturingscomputer alleen de activiteiten. Het starten van de activiteiten en het starten en stoppen van de oogopnames doet u via een tweede scherm. Dat kan een willekeurige pc, laptop of tablet zijn. Zo wordt de cliënt niet gestoord door afleidende software of handelingen, en bent u voor de voorbereiding van een sessie en voor de uiteindelijke analyse niet op de oogbesturingscomputer aangewezen.

Binnen de Ivalu applicatie kunt u activiteiten beheren, activiteiten opstarten op de cliëntcomputer, cliënten en sessies beheren, en sessies analyseren. Tijdens een sessie kunt u binnen de applicatie aantekeningen maken en na afloop de Gaze Viewer opnames erbij opslaan. Zo kunt u voor al uw cliënten een dossier opbouwen en hun voortgang monitoren.

Activiteiten

Momenteel wordt er voor Ivalu een basisset aan activiteiten en richtlijnen ontwikkeld voor jonge kinderen met ernstige motorische beperkingen waarvan het cognitieve niveau moeilijk is in te schatten. Met deze activiteiten kunt u de cognitieve ontwikkeling van een cliënt inzichtelijk maken en specifieke cognitieve vaardigheden oefenen.

Bij de ontwikkeling van deze activiteiten is een groot aantal therapeuten betrokken.

 

De Ivalu activiteiten zijn nog volop in ontwikkeling, maar een preview is al te zien op Support 2018!