• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
Computer Control

Nieuwe computerbediening op I-13 en I-16

27-11-2019

Computer Control

De nieuwe I-13 en I-16 van Tobii Dynavox zijn voorzien van een geheel nieuwe manier van computerbediening. Met “Computer Control” kunnen gebruikers nog gemakkelijk navigeren door de Windows omgeving, surfen op internet, e-mails versturen, contact maken via sociale media en alle andere computerfuncties gebruiken.

Nieuw menu

In Computer Control is de taakbalk aan de zijkant van het scherm vervangen door een eenvoudig nieuw menu met klikfuncties, dat verschijnt wanneer u enige tijd kijkt naar een icoon of plek op het scherm. U hoeft dus niet meer eerst naar een functie in de taakbalk te kijken, maar hebt direct interactie met de gewenste objecten. Dat maakt de interactie niet alleen sneller, maar ook intuïtiever.

Hoe het werkt

U selecteert een gebied op het scherm, bijvoorbeeld de adresbalk in uw browser, door er korte tijd naar te kijken. In het midden van het scherm verschijnt dan een menu. Centraal in dat menu ziet u een ingezoomde momentopname van het doelgebied. Daaromheen staan als ronde knoppen de beschikbare functies: linksklik, rechtsklik, dubbelklik, slepen, scrollen, toetsenbord en doel aanpassen. U kijkt eenvoudig naar de gewenste knop om de bijbehorende actie uit te voeren.

De functie “doel aanpassen” zorgt ervoor dat u niet heel precies naar een object hoeft te kijken om het te selecteren. In de vergrote weergave kunt u uw doel gemakkelijk bijstellen.

Typen met SwiftKey voorspelling

Na het openen van het toetsenbord kunt u gewoon typen door naar de letters te kijken. Voor het selecteren van letters is dus geen extra menu-actie nodig. Het Computer Control toetsenbord is voorzien van de Swiftkey woordvoorspeller, die bekend is van tablets en smartphones. Dankzij deze intelligente voorspeller vormt u woorden en zinnen met veel minder inspanning.

Extra functies

Wanneer u onder uw scherm naar het midden van de eyetracker kijkt, dan verschijnt het “off-screen menu” in beeld. Dit menu geeft toegang tot de instellingen, snelle kalibratie, pauze, linker muisklik vergrendelen en de functies kopiëren, knippen en plakken.

Minder vermoeiend

De nieuwe Computer Control interface is nauwkeuriger, voelt natuurlijker en vermindert de benodigde oogbewegingen. De bediening is dan ook minder vermoeiend dan het besturen van de muiscursor of werken met een vaste taakbalk. De muiscursor is voor Computer Control niet nodig en ook niet zichtbaar.

Exclusief voor I-13 en I-16

Computer Control is exclusief beschikbaar op de I-13 en I-16 en is in te schakelen via de communicatiesoftware Communicator 5 of Snap, of via het off-screen menu.