• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
MEMOplanner

MEMOplanner en CARY Base brengen groot geluk bij Klein Geluk

13-06-2024

Bij Klein Geluk in Apeldoorn wordt persoonlijke en kleinschalige zorg gegeven aan de ouder wordende medemens. Hierbij staat eigen regie en kracht hoog in het vaandel. Er is bewust gekozen voor gezondheidszorg met een positieve kijk op de oude dag en respect voor wat de oudere nog wel kan in plaats van niet.

In de locatie Sainte Marie van Klein Geluk, waar zorg geboden wordt aan dementerende ouderen, nemen ze deze visie heel serieus. Locatiemanager Paul Beks is daarom een pilot gestart met cognitieve hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen kunnen de bewoners ondersteunen op het gebied van tijdsbesef, structuur en zelfredzaamheid. Verzorgende in opleiding Linda Koelewijn is met de bewoners aan de slag gegaan met de CARY Base.

“Met de CARY Base had mevrouw weer meer regie over haar eigen leven en dat vond ze erg fijn.”

De CARY Base is een kalenderklok voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het bijhouden van tijd, en hun afspraken of gebeurtenissen. Linda is heel enthousiast: “We hebben de CARY Base met drie bewoners uitgeprobeerd en onze ervaring was erg positief! De eerste bewoner was dementerend. We hebben de klok ingesteld op de dag, datum en tijd. Daarna heb ik samen met de familie de afspraken van mevrouw erin gezet. Op deze manier had mevrouw weer meer regie over haar eigen leven en dat vond ze erg fijn.” Ook de tweede bewoner vond het prettig om de klok te kunnen gebruiken: “Zij werd vooral al heel blij van alleen de dag en datum, zodat ze meer besef kreeg van welke dag het was.” De derde bewoner had wat tijd nodig om aan de klok te wennen. “In het begin had zij er meer hinder van dan gemak”, vertelt Linda, “maar we hebben de klok laten staan in de hoop dat het zou wennen. Uiteindelijk is dat ook gebeurd en nu is ook zij er echt mee geholpen.”

Paul Beks is inmiddels overtuigd van het nut van de CARY Base en de locatie heeft er tien aangeschaft. “Wanneer bewoners bij ons in huis komen, is hun woning standaard voorzien van o.a. een hoog/laag bed. Bewoners met een ZZP 5 indicatie [cliënten met een ernstige vorm van dementie, red.] krijgen nu, als ze dit willen, ook standaard een CARY Base aangeboden.”

In de tussentijd is er op de locatie Sainte Marie ook nog een ander cognitief hulpmiddel uitgeprobeerd: de MEMOplanner. De MEMOplanner is een digitale kalender voor mensen die uitgebreidere ondersteuning nodig hebben op het gebied van tijdmanagement, structuur en planning. Maar de MEMOplanner is ook heel goed in te zetten voor medewerkers.

“Als er veranderingen in de planning plaatsvinden, kan ik deze heel makkelijk aanpassen in de MEMOplanner, zonder dat het slordig wordt.”

Tot die conclusie kwam ook regieverpleegkundige Colinda Klein Kalvenhaar, die verantwoordelijk is voor de roosters en dagplanning van de medewerkers: “We hadden de dagplanning altijd gewoon op papier staan. Maar er verandert nogal eens wat in de planning, dus dan werd erin gestreept en dan werd het slordig. John van rdgKompagne vertelde ons over de MEMOplanner, die ook voor dit soort doeleinden heel geschikt kan zijn.” Ze kregen de MEMOplanner in bruikleen om uit te proberen of dit voor hen ook zou werken. Colinda vervolgt: “De dagplanning wordt nu ingevuld op de MEMOplanner. Hierin staat wie er dag-, avond- en nachtdienst heeft en op welke afdeling diegene moet werken. Als er veranderingen in de planning plaatsvinden, kan ik deze heel makkelijk aanpassen, zonder dat het slordig wordt.” Colinda is erg te spreken over het gebruik van de MEMOplanner: “Ik kan de planner invullen via de computer. Ik hoef daarvoor niet in de buurt van de MEMOplanner te zijn, dus ik kan dit bijvoorbeeld thuis doen, waardoor ik ook vanuit huis kan werken.”

Colinda en haar collega’s hebben zich de MEMOplanner helemaal eigen gemaakt: “Het opladen van de planner wordt gedaan door de nachtdienst. Op deze manier is de planner overdag altijd beschikbaar. Tijdens de overdracht wordt de planner op tafel gelegd, zodat iedereen in de planning kan kijken. Medewerkers kunnen ook zelf hun afspraken in de planner zetten. Collega’s zijn dan op de hoogte wanneer een medewerker op een dag bijvoorbeeld een opname of een gesprek heeft. Ze kunnen ook diensten aanpassen. Onze collega’s van Welzijn zetten de geplande activiteiten erin, zodat wij weten wat er die dag gedaan wordt en hoe laat de bewoners klaar moeten staan. Het werken met de MEMOplanner bevalt ons allemaal heel goed!” Daar is collega Linda Kramer, verpleegkundige en centraal werkbegeleider bij Sainte Marie, het van harte mee eens: “De MEMOplanner werkt super! Iedereen kan precies zien op welke afdeling hij die dag staat en welke pauze hij heeft. Je kunt je eigen afspraken erin zetten zodat je collega’s weten waar ze aan toe zijn. Het werkt supermakkelijk!”

Paul Beks poseert op de foto met de oude en de nieuwe manier van plannen. “Wat mij betreft gaan we de MEMOplanner inzetten voor onze hele planning.”

De andere Linda, Linda Koelewijn, werkt inmiddels op een andere locatie binnen Klein Geluk. Linda Kramer heeft nu het CARY Base project van haar overgenomen.

“Het mooie is dat de CARY Base de afspraken ook uitspreekt. Ook het plaatjessysteem is super, dit is duidelijk voor zowel cliënt als familie!”

Deze Linda is al even enthousiast: “Voor zowel cliënten als familie is het echt geweldig! Cliënten weten wat voor dag, datum en tijd het is maar ook kan familie er allerlei afspraken inzetten. Het mooie is dat de klok de afspraken ook uitspreekt zodat het nog duidelijker is. Ook het plaatjessysteem is super, dit is duidelijk voor zowel cliënt als familie!” Inmiddels is de CARY Base een vanzelfsprekend hulpmiddel geworden binnen Sainte Marie en Linda hoopt dat ze het straks kunnen inzetten bij alle cliënten die bij hen komen wonen. “Ik merk dat dit echt werkt bij cliënten die het verschil niet meer weten tussen dag en nacht. Maar vooral ook voor mensen met dementie die geen afspraak of activiteit kunnen onthouden werkt het super. Bovendien is het superduidelijk qua uitleg en installatie!”

Linda Koelewijn is de pilot met de CARY Base ook nog niet vergeten: “Ik vind het een fantastische klok en ik denk dat we er nog heel veel mensen blij mee gaan maken. Op mijn nieuwe locatie binnen de organisatie willen ze de klok ook gaan uitproberen, om te zien of mensen er hier ook zo blij van worden.” Linda Kramer: “Ik heb nog steeds nauw contact met Linda wat betreft de CARY Base, dit is toch beetje haar kindje!”

 

Lees meer over onze cognitieve hulpmiddelen

Meer ervaringen            

Vraag ook een pilot aan