omiVista voor EMB

omiVista voor Dementie

omiVista voor Autisme

omiVista in de Revalidatie

omiVista in het Onderwijs

Ervaringen

 

Onderzoek omiVista

 

Onderzoeksbureau Care Research heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik en effect van de omiVista in verzorgingshuizen in Engeland. Het onderzoek werd onafhankelijk uitgevoerd in opdracht van ontwikkelaar OM Interactive. Tussen augustus 2018 en april 2019 voerden de onderzoekers observaties uit in twaalf zorginstellingen. Daarbij maakten zij video-opnames en interviewden zij verzorgend personeel, management en bewoners over hun ervaringen met de omiVista.

 

 

Hieronder staan voor drie kerngebieden kort de bevindingen en een aantal citaten van staf en management.

Fysieke effecten

  • Binnen vijf minuten was een verhoging van fysieke activiteit en ontwikkeling zichtbaar.
  • Het gebruik van de omiVista op zowel de tafel als op de vloer gaf mogelijkheden voor lichaamsbeweging van zowel het boven- als het onderlichaam.
  • Gemiddelde gebruikers gebruikten vijf verschillende vormen van lichaamsbeweging tijdens het gebruik van de omiVista.

Emotioneel welbevinden

  • Meer dan 90% van de gebruikers vertoonden voortdurend tekenen van plezier en geluk tijdens het gebruik van de omiVista.
  • Glimlachen en concentratie waren de meest geziene reacties tijdens het gebruik van de omiVista.
  • Gebruikers met uiteenlopende stadia van dementie waren in staat om actief en positief deel te nemen aan de activiteiten van de omiVista.

Sociale effecten

  • Gedurende het onderzoek was voortdurend intervisie zichtbaar en gebruikers voerden zowel gesprekken in de groep als met zichzelf.
  • Gebruikers die niet of nauwelijks spraken waren tijdens de activiteiten in staat een interactie aan te gaan met medegebruikers.
  • De omiVista liet duidelijk sociale voordelen zien bij zowel één op één gebruik, in kleine groepen of in grotere groepen.

 

Een aantal reacties van staf en management die met de omiVista werken.

“Het vrolijkt de bewoners op en maakt hen aan het lachen.”
“De bewoners vertonen allemaal interactie en betrokkenheid.”
“Ik hoor hard gelach in mijn kantoor en ik weet al wat er aan de hand is… de omiVista staat aan!”
“Het is voor iedereen!”
“Ze zijn allemaal betrokken.”
“Mensen met behoorlijk vergevorderde stadia van dementie reageren er heel goed op en worden vrolijk en levendig, terwijl ze dat daarvoor niet waren.”
“Bewoners houden van de opwinding die het geeft!”
“De staf vindt het heel gemakkelijk te gebruiken”
“De fysiotherapeut gebruikt het voor fysiotherapie sessies om het bereik van de bewoners te ontwikkelen.”
“Dat de bewoners bewegen is goed voor hun mobiliteit.”
“Het is een must voor elk verzorgingshuis. Het is een geweldig apparaat.”
“We gebruiken het elke dag!”
“Zelfs als gebruikers zelf niet aan de tafel zitten kun je zien dat ze toch luisteren, met hun voeten of handen tikken, of zelfs zingen.”“De sprankelende conversaties tussen de bewoners die het teweeg brengt is heel mooi om te zien.”

 


 

Toveren op de vloer

 

Onderstaand artikel is verschenen in Klik, vakblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg.


Plonzen in een bad, ballonnen kapot trappen en basketballen, dat kan allemaal met een systeem dat op de vloer beelden projecteert die reageren op je bewegingen. Een prikkelende activiteit, die bijzonder geschikt is voor mensen die maar weinig mogelijkheden hebben om hun omgeving te verkennen.

OmiVista heet het systeem, dat reageert op bewegingen en ze omzet in geluids- en visuele effecten. De projector die je aan het plafond hangt, of die – in een mobiele versie – in een verrijdbare kast zit, zorgt dat in een gebied van een paar vierkante meter beelden op de vloer verschijnen. De beelden worden via een spiegel op de vloer of op een tafel geprojecteerd. Het systeem bedien je met een eenvoudige afstandsbediening, waarmee je verschillende projecties kunt selecteren.

Er zijn honderden projectie-‘oefeningen’: uiteenlopend van een hoop bladeren, vissen tot vuurwerk en muziekinstrumenten. De infraroodcamera en pc met software die daaraan gekoppeld zijn, herkennen de bewegingen die je op de vloer maakt, en zetten ze om in allerlei betoverende effecten. Zo kun je met een zwaai van je arm bladeren wegvegen, al rollend spetteren in het water en kruipend muziekinstrumenten bespelen. Samen spelen in een groep is ook mogelijk, het systeem reageert op alle bewegingen in het projectiegebied.

De OmiVista biedt niet alleen vermaak, maar laat je ook leren en ontdekken. Het apparaat stimuleert mensen met een zeer laag ontwikkelingsniveau tot communicatie, doordat ze bij elke beweging direct een audiovisuele reactie krijgen. Op hoger niveau kan je spelenderwijs werken aan ruimtelijk bewustzijn, visuele concentratie, timing en probleem oplossen. Door de balansoefeningen kan de Omivista ook worden gebruikt bij fysiotherapie. Daarnaast is het apparaat te combineren met oogbesturing.

In het eetcafé van de Prinsenstichting in Purmerend is begin dit jaar zo’n systeem geïnstalleerd. Begeleider Vincent Aalbers vertelt over de ervaringen met het interactieve vloerprojectiesysteem. “Het is een gaaf, mooi ding, cliënten zijn er heel enthousiast over. Wij hebben het vooral aangeschaft om ook cliënten met een lager niveau iets te bieden in het eetcafé, maar het sluit aan bij alle niveaus. Favoriet is een zogenaamd ‘spletterspel; waarbij je beestjes of aliens kunt vertrappen. Cliënten kunnen er ook mee relaxen, bijvoorbeeld met de projectie waarbij je lekker in bad kan gaan liggen. En het is educatief, zo kunnen ze verschillende provincies of landen aangeven bij de kaart van Europa of Nederland. De bediening is heel simpel, cliënten gaan er zelf mee aan de slag. Ze vinden het zo leuk dat ze soms niet kunnen stoppen, ze blijven er mee spelen.”

Lees het volledige artikel