omiVista voor EMB

omiVista voor Dementie

omiVista voor Autisme

omiVista in de Revalidatie

omiVista in het Onderwijs

Toveren op de vloer

 

Onderstaand artikel is verschenen in Klik, vakblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg.


Plonzen in een bad, ballonnen kapot trappen en basketballen, dat kan allemaal met een systeem dat op de vloer beelden projecteert die reageren op je bewegingen. Een prikkelende activiteit, die bijzonder geschikt is voor mensen die maar weinig mogelijkheden hebben om hun omgeving te verkennen.

OmiVista heet het systeem, dat reageert op bewegingen en ze omzet in geluids- en visuele effecten. De projector die je aan het plafond hangt, of die – in een mobiele versie – in een verrijdbare kast zit, zorgt dat in een gebied van een paar vierkante meter beelden op de vloer verschijnen. De beelden worden via een spiegel op de vloer of op een tafel geprojecteerd. Het systeem bedien je met een eenvoudige afstandsbediening, waarmee je verschillende projecties kunt selecteren.

Er zijn honderden projectie-‘oefeningen’: uiteenlopend van een hoop bladeren, vissen tot vuurwerk en muziekinstrumenten. De infraroodcamera en pc met software die daaraan gekoppeld zijn, herkennen de bewegingen die je op de vloer maakt, en zetten ze om in allerlei betoverende effecten. Zo kun je met een zwaai van je arm bladeren wegvegen, al rollend spetteren in het water en kruipend muziekinstrumenten bespelen. Samen spelen in een groep is ook mogelijk, het systeem reageert op alle bewegingen in het projectiegebied.

De OmiVista biedt niet alleen vermaak, maar laat je ook leren en ontdekken. Het apparaat stimuleert mensen met een zeer laag ontwikkelingsniveau tot communicatie, doordat ze bij elke beweging direct een audiovisuele reactie krijgen. Op hoger niveau kan je spelenderwijs werken aan ruimtelijk bewustzijn, visuele concentratie, timing en probleem oplossen. Door de balansoefeningen kan de Omivista ook worden gebruikt bij fysiotherapie. Daarnaast is het apparaat te combineren met oogbesturing.

In het eetcafé van de Prinsenstichting in Purmerend is begin dit jaar zo’n systeem geïnstalleerd. Begeleider Vincent Aalbers vertelt over de ervaringen met het interactieve vloerprojectiesysteem. “Het is een gaaf, mooi ding, cliënten zijn er heel enthousiast over. Wij hebben het vooral aangeschaft om ook cliënten met een lager niveau iets te bieden in het eetcafé, maar het sluit aan bij alle niveaus. Favoriet is een zogenaamd ‘spletterspel; waarbij je beestjes of aliens kunt vertrappen. Cliënten kunnen er ook mee relaxen, bijvoorbeeld met de projectie waarbij je lekker in bad kan gaan liggen. En het is educatief, zo kunnen ze verschillende provincies of landen aangeven bij de kaart van Europa of Nederland. De bediening is heel simpel, cliënten gaan er zelf mee aan de slag. Ze vinden het zo leuk dat ze soms niet kunnen stoppen, ze blijven er mee spelen.”

Lees het volledige artikel