• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

Ervaringen en onderzoek met omiVista

“Trots op ambassadeur Noah Wall”

Noah Wall werd geboren met een open ruggetje. Zijn hersenen functioneerden maar voor 2% en hij was verlamd vanaf de borst. Noah heeft experts van over de hele wereld versteld doen staan van de fysieke en mentale vooruitgang die hij de afgelopen jaren heeft geboekt.

omiVista Noah

Engeland leerde Noah kennen in 2013, door een hartverscheurende aflevering van BBC DIYSOS. Hij woonde met zijn gezin in een vervallen Cumbriaans huis, in omstandigheden die niet geschikt waren om in te leven. Zijn ouders Rob en Michelle waren altijd blijven geloven in hun zoon, en waren heel terecht genomineerd om hun leven te veranderen met behulp van het programma DIYSOS Big Build. Als onderdeel van dit BBC-programma heeft omi Interactive een sensorische vloer gedoneerd (het omiVista-systeem). Hiermee zou Noah kunnen genieten van interactieve activiteiten die bovendien:

  • Stimuleren om zijn bovenlichaam te bewegen, te strekken en te versterken
  • Zijn verbeelding ontwikkelen en kansen bieden om te spelen
  • Zijn mentale capaciteit verhogen door activiteiten met oorzaak en gevolg
  • Zijn communicatiemogelijkheden met zijn familie en vrienden verbeteren

Vijf jaar later is Noah een zelfverzekerde 7-jarige die iedereen die hem ontmoet verbaast met zijn zelfverzekerde spraak, vastberaden geest en positieve levenshouding. Verbazingwekkende recente hersenscans hebben aangetoond dat Noah een bijna volledig functionerend brein heeft gekregen, hetgeen neurologen en medische experts van over de hele wereld versteld doet staan. Noah heeft nog een lange weg te gaan, maar het is geweldig dat de omiVista heeft geholpen om zijn behendigheid en cognitieve ontwikkeling te vergroten. Zoals zijn moeder Michele zegt: “De dagelijkse stimulering van zijn interactieve omiVista-vloer moet hebben bijgedragen aan de groei van Noah’s hersenen.”

Noah’s moeder gaat verder: “Noah’s zintuiglijke vloer heeft ons leven veranderd. Het is het eerste wat hij ’s ochtends wil doen en het motiveert hem enorm om te spelen en bewegen. Hij is gek op de muziek en kent alle kleuren, vormen en nummers. Hij kan zichzelf uit zijn rolstoel wippen en zoeft over de vloer, en laat zo al dansend objecten uit elkaar spatten. Als hij bezoek krijgt, is dit het eerste wat hij hen wil laten zien. Hij is erg trots op zijn zintuiglijke kamer en we zijn ontzettend blij dat Noah nu ambassadeur is.”

De combinatie van muziek, beweging en interactieve projecties is duidelijk een krachtige stimulans geweest voor Noah. Onlangs heeft omi Interactive weer een bezoekje gebracht aan zijn huis in Cumbria, om te zien hoe het met Noah en zijn familie gaat. “Het is altijd inspirerend om tijd met hem door te brengen en te zien hoe onze sensorische technologie zo effectief wordt gebruikt. We zijn ongelooflijk trots op onze ambassadeur Noah en alles wat hij heeft bereikt!”

Onderzoek naar de effecten van persoonlijke projecties bij dementie

In 2019 is Steven Molenschot, student Mens en Techniek aan de Avans Hogeschool, afgestudeerd op een onderzoek naar de effecten van persoonlijke activiteiten op de omiVista bij mensen met dementie.
De mogelijkheid om zelf (persoonlijke) activiteiten te maken is uniek voor de omiVista. Andere projectiesystemen hebben deze mogelijkheid niet, en worden geleverd met een vaste set standaard activiteiten.
omiVista persoonlijke projectie
Steven vergeleek de reacties op drie soorten projecties:
1. standaard projecties, bijv. met bloemen
2. projecties met herkenbare beelden, bijv. met de Eiffeltoren
3. persoonlijke beelden, bijv. met familieleden
Steven observeerde bewoners van twee zorginstellingen. Het verschil tussen standaard en herkenbare projecties testte hij met tien bewoners en de persoonlijke projecties met twee van hen. Hiervoor maakte hij zelf op de omiVista een aantal projecties, aan de hand van gesprekken met verzorgers en familie. Tijdens de observaties bracht hij de gemoedstoestand van de bewoners in kaart met behulp van het meetinstrument Qualidem.
De scores laten voor alle deelnemers een verbetering zien in de beleving van herkenbare en persoonlijke activiteiten ten opzichte van standaard activiteiten. De eindconclusie van Steven luidde:
“Herkenbare en persoonlijke projecties verbeteren aantoonbaar het resultaat van de omiVista. Ze leveren meer activiteit, meer reminiscentie en een grotere muziekbeleving op. Dit draagt bij aan het behalen van de algemene doelen: tegengaan van apathie, meer beweging en lichamelijke activiteit, sociale interactie en relaties, en ontspanning en speelplezier.”

Toveren op de vloer

Onderstaand artikel is verschenen in Klik, vakblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Plonzen in een bad, ballonnen kapot trappen en basketballen, dat kan allemaal met een systeem dat op de vloer beelden projecteert die reageren op je bewegingen. Een prikkelende activiteit, die bijzonder geschikt is voor mensen die maar weinig mogelijkheden hebben om hun omgeving te verkennen.

Klik omiVista

OmiVista heet het systeem, dat reageert op bewegingen en ze omzet in geluids- en visuele effecten. De projector die je aan het plafond hangt, of die – in een mobiele versie – in een verrijdbare kast zit, zorgt dat in een gebied van een paar vierkante meter beelden op de vloer verschijnen. De beelden worden via een spiegel op de vloer of op een tafel geprojecteerd. Het systeem bedien je met een eenvoudige afstandsbediening, waarmee je verschillende projecties kunt selecteren.

Er zijn honderden projectie-‘oefeningen’: uiteenlopend van een hoop bladeren, vissen tot vuurwerk en muziekinstrumenten. De infraroodcamera en pc met software die daaraan gekoppeld zijn, herkennen de bewegingen die je op de vloer maakt, en zetten ze om in allerlei betoverende effecten. Zo kun je met een zwaai van je arm bladeren wegvegen, al rollend spetteren in het water en kruipend muziekinstrumenten bespelen. Samen spelen in een groep is ook mogelijk, het systeem reageert op alle bewegingen in het projectiegebied.

De OmiVista biedt niet alleen vermaak, maar laat je ook leren en ontdekken. Het apparaat stimuleert mensen met een zeer laag ontwikkelingsniveau tot communicatie, doordat ze bij elke beweging direct een audiovisuele reactie krijgen. Op hoger niveau kan je spelenderwijs werken aan ruimtelijk bewustzijn, visuele concentratie, timing en probleem oplossen. Door de balansoefeningen kan de Omivista ook worden gebruikt bij fysiotherapie. Daarnaast is het apparaat te combineren met oogbesturing.

In het eetcafé van de Prinsenstichting in Purmerend is begin dit jaar zo’n systeem geïnstalleerd. Begeleider Vincent Aalbers vertelt over de ervaringen met het interactieve vloerprojectiesysteem. “Het is een gaaf, mooi ding, cliënten zijn er heel enthousiast over. Wij hebben het vooral aangeschaft om ook cliënten met een lager niveau iets te bieden in het eetcafé, maar het sluit aan bij alle niveaus. Favoriet is een zogenaamd ‘spletterspel; waarbij je beestjes of aliens kunt vertrappen. Cliënten kunnen er ook mee relaxen, bijvoorbeeld met de projectie waarbij je lekker in bad kan gaan liggen. En het is educatief, zo kunnen ze verschillende provincies of landen aangeven bij de kaart van Europa of Nederland. De bediening is heel simpel, cliënten gaan er zelf mee aan de slag. Ze vinden het zo leuk dat ze soms niet kunnen stoppen, ze blijven er mee spelen.”

Lees het volledige artikel

Onderzoek omiVista bij dementie

Onderzoeksbureau Care Research heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik en effect van de omiVista in verzorgingshuizen in Engeland. Het onderzoek werd onafhankelijk uitgevoerd in opdracht van ontwikkelaar OM Interactive. Tussen augustus 2018 en april 2019 voerden de onderzoekers observaties uit in twaalf zorginstellingen. Daarbij maakten zij video-opnames en interviewden zij verzorgend personeel, management en bewoners over hun ervaringen met de omiVista.

omiVista bij Dementie

Hieronder staan voor drie kerngebieden kort de bevindingen en een aantal citaten van staf en management.

Fysieke effecten

  • Binnen vijf minuten was een verhoging van fysieke activiteit en ontwikkeling zichtbaar.
  • Het gebruik van de omiVista op zowel de tafel als op de vloer gaf mogelijkheden voor lichaamsbeweging van zowel het boven- als het onderlichaam.
  • Gemiddelde gebruikers gebruikten vijf verschillende vormen van lichaamsbeweging tijdens het gebruik van de omiVista.

Emotioneel welbevinden

  • Meer dan 90% van de gebruikers vertoonden voortdurend tekenen van plezier en geluk tijdens het gebruik van de omiVista.
  • Glimlachen en concentratie waren de meest geziene reacties tijdens het gebruik van de omiVista.
  • Gebruikers met uiteenlopende stadia van dementie waren in staat om actief en positief deel te nemen aan de activiteiten van de omiVista.

Sociale effecten

  • Gedurende het onderzoek was voortdurend intervisie zichtbaar en gebruikers voerden zowel gesprekken in de groep als met zichzelf.
  • Gebruikers die niet of nauwelijks spraken waren tijdens de activiteiten in staat een interactie aan te gaan met medegebruikers.
  • De omiVista liet duidelijk sociale voordelen zien bij zowel één op één gebruik, in kleine groepen of in grotere groepen.

Een aantal reacties van staf en management die met de omiVista werken.

“Het vrolijkt de bewoners op en maakt hen aan het lachen.”
“De bewoners vertonen allemaal interactie en betrokkenheid.”
“Ik hoor hard gelach in mijn kantoor en ik weet al wat er aan de hand is… de omiVista staat aan!”
“Het is voor iedereen!”
“Ze zijn allemaal betrokken.”
“Mensen met behoorlijk vergevorderde stadia van dementie reageren er heel goed op en worden vrolijk en levendig, terwijl ze dat daarvoor niet waren.”
“Bewoners houden van de opwinding die het geeft!”
“De staf vindt het heel gemakkelijk te gebruiken”
“De fysiotherapeut gebruikt het voor fysiotherapie sessies om het bereik van de bewoners te ontwikkelen.”
“Dat de bewoners bewegen is goed voor hun mobiliteit.”
“Het is een must voor elk verzorgingshuis. Het is een geweldig apparaat.”
“We gebruiken het elke dag!”
“Zelfs als gebruikers zelf niet aan de tafel zitten kun je zien dat ze toch luisteren, met hun voeten of handen tikken, of zelfs zingen.”“De sprankelende conversaties tussen de bewoners die het teweeg brengt is heel mooi om te zien.”