AKKA Smart: zelf leren rijden in een elektrische rolstoel
AKKA Smart geeft mobiliteit, regie en ontwikkelkansen aan kinderen en volwassenen die (nog) niet zelfstandig in een elektrische rolstoel kunnen rijden.
De AKKA is een groot plateau op elektrisch aangedreven wieltjes. Je neemt plaats op de AKKA in je eigen (rol)stoel. Vervolgens kan je de AKKA besturen met knoppen of andere schakelaars, met een joystick, of zelfs met oogbesturing. De AKKA kan veilig een vast parcours volgen, maar ook volledig vrij rijden.
Onder het AKKA plateau bevindt zich een camera, die zwarte lijnen kan detecteren en volgen. Door met tape die zwarte lijnen uit te zetten op de vloer, vorm je zelf een parcours, zo groot als je wil.
De AKKA Smart kan functioneren op vier manieren, van sterk gelimiteerd tot volledig zelfstandig:
Eén route volgen
In deze modus kan je alleen vooruit de uitgezette route volgen. Je stuurt het plateau aan met 1 knop of met de joystick.
Route rijden met keuzes
In deze modus kan je ook afslagen nemen, die met de tape zijn gevormd. Op een splitsing stopt het plateau en krijg je door middel van lampjes de keuze: rechtdoor of links-/rechtsaf. Ook is het mogelijk om op de tape om te draaien.
Binnen grenzen rijden
In deze modus kan je vrij rijden binnen een kader dat met de tape is afgezet.
Vrij rijden
In deze modus rijd je volledig vrij.
Het plateau is rondom voorzien van een rubberen stootrand met een sensor. Zodra je een obstakel raakt, of de zwarte tape stopt, stopt ook het AKKA plateau. Het is ook mogelijk een extra stopknop op de AKKA aan te sluiten.
Route naar onafhankelijkheid
Het AKKA plateau is geschikt voor een brede doelgroep: voor kinderen en volwassenen, met minimale functionele tot ernstige meervoudige beperkingen. AKKA is bijvoorbeeld in te zetten om:
jonge kinderen met een motorische beperking te leren rijden in een elektrische rolstoel met aangepaste bediening;
volwassenen met een spierziekte en een bijkomende cognitieve beperking te leren rijden in een elektrische rolstoel met oogbesturing;
verschillende bedieningsvormen uit te proberen;
mensen met ernstige meervoudige beperkingen meer mobiliteit en regie te geven;
mensen met ernstige meervoudige beperkingen meer mogelijkheden te geven voor ontwikkeling.
Het AKKA plateau wordt internationaal al veelvuldig gebruikt in de gehandicaptenzorg, het speciaal onderwijs, kinderdagcentra, activiteitencentra, revalidatiecentra, verpleeghuizen, maar ook in de thuisomgeving.
Ontwikkelkansen
De AKKA Smart biedt vele mogelijkheden voor ontwikkeling:
traint motorische, communicatieve, cognitieve en sociale vaardigheden;
bevordert initiatief, het begrip van oorzaak en gevolg, en de perceptie van tijd, ruimte en lichaam;
geeft de mogelijkheid de omgeving te ontdekken, te leren begrijpen en er een interactie mee aan te gaan;
geeft regie, onafhankelijkheid en zelfvertrouwen: controle over de eigen bewegingen, zelf bepalen wanneer, hoe en in welk tempo;
verbetert de toegang tot activiteiten en ervaringen.
Enkele creatieve toepassingen uit de praktijk:
Leg een route naar de dagbesteding, keuken, woonkamer en/of slaapkamer.
Plak een sensor op de route waarmee een lamp of bellenblaas wordt geactiveerd.
Laat de route door snoezelelementen lopen, zoals (licht)slierten of een interactieve wandprojectie (omiReflex).
Bij rijden binnen grenzen: plaats obstakels, zoals lege dozen, binnen het kader om te oefenen met manoeuvreren.
Geef de AKKA rijder een taak, zoals post bezorgen van A naar B.
AKKA besturing
Het AKKA plateau is te besturen met één tot vier knoppen, met een joystick, met hoofdbediening, of zelfs met oogbesturing.
De bedieningsunit is voorzien van 5 minijackaansluitingen en een seriële joystickpoort. Op de minijackingangen zijn grote of kleine drukknoppen, maar ook andere soorten schakelaars aan de sluiten. De bestuurder kan voor elk van de vier richtingen (vooruit, achteruit, linksaf, rechtsaf) een schakelaar hebben. De vijfde ingang is bedoeld voor een eventuele (draadloze) stopknop voor een begeleider.
De speciale AKKA joystick is voorzien van lampjes, die bij een splitsing de mogelijke richtingen aangeven. Maar ook elke andere joystick met seriële connector is bruikbaar.
Het gebruik van oogbesturing is mogelijk met een door rdgKompagne aangepaste versie van de BJ ToyBox als interface tussen de AKKA en de oogbesturingscomputer.
Voor meer informatie of een demonstratie, neem contact op met Team UP.