FAQ’s

Op deze pagina vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen.

Lightwriter SL40

Hoe schakel ik het meeleesvenster van mijn Lightwriter SL40 in of uit

De tekst die u typt in het gesprekvenster zal gewoonlijk ook op het meeleesscherm verschijnen. Als u een privébericht wilt typen dat u alleen op uw eigen scherm wilt weergeven, druk dan op Menu en kies Tweede gesprek (optie 4). De tekst van het Eerste gesprek blijft op het meeleesscherm staan, uzelf krijgt een nieuw blanco gesprekvenster waarop u uw privébericht kunt typen. Rechts in uw scherm verschijnt het cijfer 2.

Om deze tekst privé te houden, wordt in het Tweede gesprek de leeswijze per woord of per zin gedeactiveerd. Om de tekst te laten uitspreken, drukt u op Ok. Om terug te keren naar uw originele gesprek drukt u op Menu en kiest u Eerste gesprek. Alle eerder ingevoerde tekst zal bewaard zijn, net als alle tekst die u in uw Tweede gesprek achterlaat.

Binnen het Instellingenscherm werkt de menutoets niet, verlaat dus eerst het Instellingenscherm.

Als ik op mijn Lightwriter SL40 in hoofdletters typ, worden sommige woorden verkeerd uitgesproken.

Wanneer op de Lightwriter SL40 met alleen hoofdletters getypt wordt (bijvoorbeeld omdat de gebruiker een beperkte visus heeft), worden sommige drieletterwoorden (bijv. BEN en KAN) niet correct uitgesproken. De woorden worden als afkorting (losse letters) uitgesproken, in plaats van als woord.

Dit is te verhelpen door in de instellingen bij Woordenboek > Spraakuitzonderingen deze woorden uit te laten spreken als BENN en KANN. Op die manier zal de SL40 de woorden correct uitspreken.

Hoe maak ik het toetsenbord van mijn Lightwriter SL40 schoon

Als de toetsen zwaar gaan of helemaal niet meer ingedrukt kunnen worden, dan moet het toetsenbord schoongemaakt worden. Ga hierbij als volgt te werk:

 • Draai de twee schroefjes aan de zijkant los.
 • Bij de Lightwriter wordt een tooltje meegeleverd waarmee het toetsenbordraster los gehaald kan worden. Plaats dit tooltje in de inkepingen aan de onderkant van het toetsenbord en wip het raster naar boven los.
 • Verwijder alle toetskapjes en leg ze in een bakje met lauw water. Voeg eventueel wat afwasmiddel toe en laat de kapjes enige tijd weken.
 • Houd het raster onder lauw stromend water en maak zo nodig de gaten in het raster schoon met een doekje.
 • Maak het rubber van het toetsenbord voorzichtig schoon met een vochtig doekje.
 • Haal de toetskapjes uit het water en laat ze even uitlekken.
 • De toetskapjes mogen teruggeplaatst worden als ze nog nat zijn, ze zijn dan gemakkelijker op de rubberen voetjes aan te brengen. Het is heel belangrijk dat de toetskapjes recht op de rubberen voetjes komen te staan. Als een kapje hellend op het voetje komt te staan, verwijder dan het kapje en plaatst het opnieuw. Herhaal dit totdat het kapje recht staat.
 • Let erop dat u elk toetskapje op de juiste positie terugplaatst, gebruik hiervoor eventueel de lay-outs die in de handleiding staan afgebeeld.
 • Plaats het raster terug. Druk dit goed aan zodat het helemaal recht komt te zitten.
 • Breng tenslotte de twee schroefjes weer aan.
Kan mijn Lightwriter SL40 sms-berichten ontvangen in stand-by stand

Voor een optimale gebruiksduur gaat de Lightwriter SL40 na 1, 2, 5 of 10 minuten automatisch in stand-by stand, wanneer deze niet actief wordt gebruikt. Om de accu te sparen, controleert de SL40 niet op nieuwe sms-berichten als deze in stand-by stand staat of uitgeschakeld is.

Wanneer de SL40 weer wordt ingeschakeld, kan het tussen de 10 en 20 minuteren duren, alvorens de sms-berichten alsnog ontvangen worden.

Om sms-berichten direct te kunnen ontvangen, dient de SL40 actief aan gehouden te worden. De SL40 is daarmee niet zo geschikt voor het ontvangen van berichten, wel om zelf berichten mee te versturen.

De Connect-versie van de SL40 is specifiek ontworpen voor telefonie en kan in de stand-by modus wel berichten ontvangen.

Ik heb problemen met sms'en met mijn Lightwriter SL40.

Controleer het volgende:

Staat de telefoonmodule aan?
Ga naar Instellingen > Uitschakelen > Telefoonmodule en kijk of deze aan staat.

Is de accu vol?
De accu mag niet te leeg zijn. Als deze niet vol genoeg is, dan kan de SL40 aangeven dat een bericht later wordt verzonden.

Is de simkaart goed geplaatst?
U kunt dit controleren door de Signaalindicator af te lezen in het hoofdmenu. Zie verderop in deze beschrijving.

Lightwriter SL40: plaatsing simkaart

Maak het Postvak Uit leeg door berichten te verwijderen. Houdt dit postvak altijd zo leeg mogelijk.
Ga naar het Postvak Uit. Druk op Menu om een lijst te zien van de opties voor het geselecteerde bericht. Kies Verwijder sms. Deze optie verwijdert het bericht permanent uit het Postvak UIT. U zult gevraagd worden om een bevestiging voordat het bericht wordt verwijderd. Eenmaal bevestigd kan de actie niet meer ongedaan worden gemaakt.
Als er berichten zijn met een sterretje erbij, dan worden deze nog verzonden. Dit zou automatisch moeten gebeuren zodra er weer een goed signaal is.

Signaalindicator
U kunt zien of uw Lightwriter voldoende bereik heeft om sms-berichten te verzenden en te ontvangen door te kijken naar het sms-icoon in de Activiteitenbalk. De signaalsterkte wordt aangegeven in de vorm van balkjes in het icoon, zoals u hieronder kunt zien:

Lightwriter SL40: signaalindicator

Nadat u de Lightwriter uit de stand-by haalt, kan het tot 30 seconden duren voordat het sms-icoon de juiste informatie geeft.

SpeakOut

Het meeleesdisplay van mijn SpeakOut werkt niet

Als het meeleesscherm niet werkt, druk dan op de functietoets (F) + V.

Is het mogelijk voor de SpeakOut een beschermhoes i.c.m. een afdekraster te gebruiken

De plastic folie van de beschermhoezen is dun genoeg om daar overheen nog een afdekraster te plaatsen. Om het raster te bevestigen aan de SpeakOut zullen er wel vier kleine gaatjes in de beschermhoes geprikt moeten worden, zodat de schroefjes er doorheen kunnen.

Smart

Het aanraakscherm van mijn Smart 2 werkt niet meer nauwkeurig. Hoe los ik dit op

Als het aanraakscherm niet meer nauwkeurig werkt, dan moet het scherm opnieuw gekalibreerd worden. Dit gaat als volgt:

 • Verlaat Mind Express met Bestand > Afsluiten
 • Ga in Windows Mobile via Start naar Settings en selecteer het tabblad Systeem
 • Klik op het icoon Screen en klik vervolgens op Align Screen
 • Raak met de stylus nauwkeurig het midden aan van de kruisjes die verschijnen
 • Als het kalibreren klaar is, verschijnt het venster Screen weer
 • Ga via Start naar Programs en start Mind Express weer op
Hoe kan ik het wachtwoord van mijn Smart achterhalen

Om het wachtwoord van de Smart te achterhalen, moet u de Smart aansluiten op de computer.

Ga vervolgens op uw computer naar Deze Computer > Mobiel Apparaat > Mijn op Windows Mobile gebaseerd apparaat > Program Files > MindExpress > Settings. In deze map staat het bestand Default. Kopieer dit bestand naar het bureaublad van uw computer en open het met Kladblok of Wordpad (klik met de rechter muisknop op het bestand en kies Openen met). U vindt uw wachtwoord in deze tekst achter pwd= (tussen de aanhalingstekens).

Zingui

Hoe kan ik mijn Mind Express Zingui software langer dan 2 maanden gebruiken

De demoversie van de pc-software Mind Express Zingui maakt het mogelijk om al een vocabulaire voor te bereiden, voordat u de Zingui in huis heeft. De demoversie is 2 maanden geldig. Daarna dient u elke 2 maanden verbinding te maken met de Zingui of Zingui Plus om de software opnieuw te activeren.

In de demosoftware van Mind Express Zingui zijn zowel de PCS als SymbolStix symbolen beschikbaar.

Hoe kalibreer ik het aanraakscherm van mijn Zingui

Als het aanraakscherm niet nauwkeurig werkt, dan moet het scherm gekalibreerd worden. Ga hierbij als volgt te werk.

Op een Zingui met Mind Express 3:
Ga naar Bestand > Licentie info, typ vervolgens het woord CALLIBRATE (let op: met 2 L’en) in het activatieveld en tik op OK. Volg daarna de instructies.

Op een Zingui met Mind Express 4:
Ga naar Bestand > Info  > Update licentie, typ vervolgens het woord CALLIBRATE (let op: met 2 L’en) in het activatieveld en tik op OK. Volg daarna de instructies.

Hoe update ik Mind Express 4 op de Zingui

U wordt aangeraden om Mind Express altijd up-to-date te houden, zowel op de computer als op de Zingui. Bestaande documenten, afbeeldingen, geluiden of stemmen worden bij een update altijd behouden.

Om de update te installeren:

 • Controleer of u inderdaad versie 4 van Mind Express gebruikt: ga op de Zingui naar het menu Bestand > Licentie-info. Het versienummer moet beginnen met 4 (bijv. 4.2.3.1211). Is uw versienummer lager is dan 4, volg dan de instructies voor het updaten van versie 3 van Mind Express.
 • Gebruik voor de update de pc die u ook gebruikt om uw bestanden naar en van de Zingui te importeren en exporteren. Wilt u een andere pc gebruiken, zorg dan dat Windows Mobile Apparaatcentrum of ActiveSync geïnstalleerd is.
 • Sluit de Zingui aan op uw computer met behulp van de usb-kabel.
 • Download de Zingui update.
 • Open het gedownloade bestand om de update uit te voeren.
 • Afhankelijk van het beveiligingsniveau van uw computer kan er om bevestiging gevraagd worden. Klik op Ja om de updater toe te staan wijzigingen aan te brengen op de computer.
 • U wordt gevraagd te controleren of de Zingui verbonden is met de computer. Klik op Ja als dat zo is.
 • Hierna zal het updatebestand worden uitgepakt en vervolgens automatisch worden uitgevoerd. Sluit uw pc of de Zingui niet af tijdens het updaten! Het updaten zal zeker 10 minuten in beslag nemen en is voltooid als de boodschap “Zingui will now restart to finalize the update…” verschijnt. U kunt dan op een toets drukken om het updatevenster te sluiten. Uw Zingui zal automatisch opnieuw opstarten.

Als bovenstaande boodschap na 30 minuten nog niet verschijnt, sluit dan het Opdrachtvenster, reset de Zingui en start de update opnieuw.

Hoe update ik Mind Express 3 op de Zingui

Als het serienummer van de Zingui lager is dan ZG11600, doe dan eerst het volgende:

 • Ga op de Zingui naar Bestand > Licentie Info en typ in het veld voor de activatiecode het woord EXTRAMS
 • Ga in Windows Mobile naar My Device > Windows en dubbelklik op UpdateTool
 • Klik op Version Info. De versie van de Bootloader en de Image moet 4.0 of hoger zijn.
 • Klik op CPLDVersion (kies Yes bij de Warning die verschijnt). De CPLD versie moet 1,8 of hoger zijn.
 • Als de versies niet de genoemde waarden hebben, neem dan contact op met de helpdesk.
 • Start Mind Express weer op door op de resetknop achter op het apparaat te drukken en de Zingui weer aan te zetten.

Download het volgende bestand: www.jabblasoft.com/files/zingui/update_26_04_12.tsu. Let erop dat de browser het bestand opslaat als .tsu bestand en niet als .zip bestand.

Verbind de Zingui met uw pc en start op de pc Mind Express Zingui op. Ga naar Bestand > Update installeren op Zingui en selecteer het gedownloade .tsu bestand. Na enige tijd wordt u gevraagd de Zingui te herstarten. Dit kunt u doen door op de Zingui te gaan naar Extra > Zingui > Afsluiten en daarna weer op de aan-knop te drukken.

Als de Zingui weer volledig is opgestart, is deze voorzien van de laatste update van Mind Express.

Hoe verwijder ik ongebruikte geluiden van mijn Zingui

Wanneer op de Zingui een knop verwijderd wordt uit een vocabulaire, dan vraagt de Zingui niet of u het bijbehorende geluid ook wilt verwijderen. Geluiden blijven daardoor allemaal bewaard, hetgeen veel ruimte in beslag neemt.

De Zingui heeft echter een speciale functie om ongebruikte geluiden op te ruimen. U vindt deze functie onder Extra > Zingui > Schijf opruimen. De functie zal alle documenten op de Zingui doorlopen en de geluiden verwijderen die nergens meer worden gebruikt.

Hoe verklein ik afbeeldingen in Mind Express 4 zodat mijn Zingui niet vastloopt

Afbeeldingen worden bij het exporteren naar de Zingui vanuit Mind Express 4 niet meer automatisch verkleind. Bij te grote afbeeldingbestanden, zal de Zingui steeds vastlopen.

Afbeeldingen die gebruikt gaan worden op de Zingui, moeten daarom al direct bij het importeren in de mediabibliotheek van Mind Express 4 verkleind worden. Importeren doet u via Bestand > Mediabibliotheek > Item toevoegen/importeren. Vink vervolgens de optie “Verklein figuren na importeren” aan.

Bij het kiezen van spraakknoppen op mijn Zingui hoor ik twee stemmen door elkaar

Dit probleem kan zich voordoen als bij de instellingen voor Muisselectie de optie Auditieve feedback aanstaat. Deze instelling zorgt ervoor dat de teksten die op de knoppen staan, bij aanraken worden uitgesproken. Deze functie is alleen van belang als aan de knoppen geen synthetische of opgenomen spraak is toegevoegd.

Wanneer deze instelling aanstaat terwijl een knop ook synthetische spraak bevat, dan hoort u soms twee stemmen door elkaar. Door een klein tijdsverschil tussen de stemmen klinkt dit vaak als een echo. De oplossing is in dat geval de Auditieve feedback uit te zetten. Hiervoor gaat u naar Extra > Muisselectie en vinkt u Auditieve feedback uit.

Mijn Zingui geeft een RAPI.DLL foutmelding

Een foutmelding met betrekking tot het bestand rapi.dll heeft te maken met de communicatie tussen de Zingui en de pc, en betekent dat Windows Mobile Apparaatcentrum niet geinstalleerd is (in Windows Vista, 7 en 8).

In Windows 7 en 8 zal Windows Mobile Apparaatcentrum automatisch gedownload en geïnstalleerd worden wanneer de Zingui wordt aangesloten. Uiteraard moet de computer dan verbinden hebben met internet. Het downloaden en installeren zal enige tijd in beslag nemen.

Heeft u geen internetverbinding, werkt u met Windows Vista, of gaat om een andere reden het downloaden of installeren niet vanzelf, dan is Windows Mobile Apparaatcentrum via de onderstaande links te downloaden. Controleer hiervoor eerst of u een 32 bits of een 64 bits versie van Windows heeft:

 • Klik op Start
 • Klik met de rechter muisknop op Computer en kies Eigenschappen
 • In het venster dat verschijnt, wordt onder Systeem het systeemtype weergegeven

Downloadlinks:
Voor 32 bits Windows : http://www.jabblasoft.com/files/misc/mobile_center_32bit.zip
Voor 64 bits Windows: http://www.jabblasoft.com/files/misc/mobile_center_64bit.zip

De spraak van mijn Zingui versnelt of vertraagt na stand-by

Dit kan voorkomen wanneer de communicatiekaart zeer korte geluidsopnamen bevat (van minder dan 1 kB). Hierdoor gaat er iets mis met de audiocodec. Deze bestanden bevatten waarschijnlijk geen spraak, maar kunnen wel in gebruik zijn door de communicatiekaart.

Deze bestanden dienen verwijderd te worden:

 • Sluit de Zingui aan op de computer. Blader naar de map \Flash Disk\Mind Express\Sounds\Rec. Verwijder alle geluidsbestanden die kleiner zijn dan 1 kB (om deze bestanden sneller te lokaliseren, kunt u de bestanden sorteren op grootte).
 • Ontkoppel de Zingui van de computer en herstart deze met behulp van de resetknop achterop het apparaat.
De symbolensets in Mind Express 4 op de Zingui en de computer komen niet overeen

Het kan voorkomen dat op de Zingui symbolen ontbreken die in hetzelfde vocabulaire wel voorkomen op de computer, of omgekeerd dat er symbolen ontbreken op de computer die wel op de Zingui voorkomen.

De oorzaak hiervan kan zijn dat de licenties voor de symbolenset op de Zingui en de computer niet overeenkomen. De Mind Express 4 voor op de computer die bij een Zingui geleverd is zou dezelfde licenties moeten hebben als de Zingui. Als een andere Mind Express 4 gebruikt wordt dan kunnen de ontbrekende licenties voor symbolensets er eventueel bijgekocht worden.

Om de licenties te controleren gaat u in Mind Express voor de computer naar Help > Info. De licenties die aanwezig zijn zwart of donkergrijs, en de niet aanwezige licenties lichtgrijs. Op de Zingui de kunt u de aanwezige of ontbrekende licenties op dezelfde manier zien door naar Bestand > Info te gaan.

Als de licenties wel overeenkomen en er desondanks toch nog symbolen ontbreken dan is er op de computer of op de Zingui een symbolenset niet geïnstalleerd terwijl er wel een licentie voor aanwezig is. U ziet de betreffende licentie dan donkergrijs bij Info staan.

Op de computer kunt u dit oplossen door een update van Mind Express 4 uit te voeren met deze link: http://www.jabblasoft.com/files/me4/me4_setup.exe.Tijdens het uitvoeren van de update krijgt u dan een venster te zien waarbij de ontbrekende symbolensets moeten worden aangevinkt.

Als op de Zingui een symbolenset niet is geïnstalleerd dan kunt u het beste telefonisch contact opnemen met onze helpdesk. Wanneer de Zingui dan verbonden is met een computer die toegang heeft tot internet kunnen wij op afstand de ontbrekende symbolenset op de Zingui installeren.

Mobi

Hoe verwijder ik de simkaart uit de Mobi

Leg de mobi met het beeldscherm naar beneden en klap de tafelstandaard omhoog.

Prik met een pen in het gaatje zoals hieronder afgebeeld en druk het klepje opzij.

Nadat het klepje is verwijderd, kan de batterij uit de Mobi gehaald worden.

Verwijder vervolgens de simkaart door op het knopje naast de simkaarthouder te drukken, zoals op de afbeelding hieronder.

De simkaarthouder komt hierdoor iets naar buiten en kan uit de Mobi geschoven worden.

Hoe plaats ik een simkaart in de Mobi 2

Leg de Mobi met het beeldscherm naar beneden neer.

Draai de 3 ‘Torx T6’ schroeven van het batterijklepje los.

Trek het batterijklepje voorzichtig omhoog totdat u een klik hoort. Haal het klepje er dan af.

Haal nu de accu eruit zoals hieronder afgebeeld:

Nu kan de simkaarthouder uit de Mobi 2 gehaald worden door op het kleine knopje te drukken naast de simkaarthouder. Wanneer u op dit knopje drukt, schuift de houder een stukje uit de Mobi, zodat deze er uitgenomen kan worden. Plaats de simkaart in de simkaarthouder en plaats de houder terug in de Mobi 2.

Ik heb problemen met bellen en sms'en op mijn Mobi

1. Controleer of de simkaart correct is geplaatst:

De simkaart dient met de chip naar boven in de simkaarthouder te zijn geplaatst.

Vervolgens moet het geheel met de chip naar beneden in de mobi geplaatst zijn (ervan uitgaande dat de mobi plat ligt met monitor naar beneden).

2. Controleer in ‘Mobi Tool’ of de optie Microphone to GSM uitgeschakeld is:

Als het goed is, staat er een snelkoppeling naar Mobi Tool op het bureaublad van de Mobi. Als dat niet het geval is, ga dan naar Start > Programma’s > Mobi > Mobi Tools. Zorg ervoor dat de optie ‘Microphone to GSM’ niet ingedrukt is.

3. Als er geluidsproblemen zijn tijdens het bellen, dan ligt dat waarschijnlijk aan het volume van de audio lijningang. Deze moet gedempt zijn:

Dubbelklik op het luidsprekertje in taakbalk (naast de tijd). Ga in het venster dat verschijnt naar Opties > Eigenschappen. Selecteer de optie Opnemen en plaats een vinkje bij Lijningang. Klik op OK. Het schuifje bij Lijningang moet helemaal naar beneden zijn geschoven.

4. Controleer de sms-instellingen in Mind Express:

Open Mind Express en ga naar Extra > SMS > Instellingen. Zorg ervoor dat in dit venster het model Mobi geselecteerd is en bij poort COM1 staat. Vergeet ook niet de juiste pincode in te voeren. Als dit juist is ingesteld, gaat u weer naar Extra > SMS en klikt u op (opnieuw) verbinding maken. Als het goed is, hoort u een piep als het verbinden is gelukt.

5.  Als bovenstaande stappen niet hebben geholpen, dan kan het nog helpen een update van Mind Express uit te voeren:

Controleer eerst uw huidige versie Mind Express versie. Ga binnen Mind Express naar Help > Info. In het venster dat verschijnt, staat bovenaan het versienummer.

Maak voordat u Mind Express gaat updaten altijd eerst een back-up van uw eigen database. Als alles goed gaat, zult u deze niet nodig hebben, maar het is toch verstandig om dit te doen!

U kunt de nieuwste Mind Express versie hier downloaden: http://www.jabblasoft.com/files/me/me_nl_pcg5.exe. Controleer eerst of deze versie nieuwer is dan uw huidige versie. Als de nieuwste versie al op uw Mobi staat, dan heeft updaten geen zin. Is uw Mobi nog niet voorzien van de nieuwste versie, voer dan het bestand uit op de Mobi en volg de stappen. Dit is vrij eenvoudig. Na de installatie van de Mind Express update wordt u gevraagd of u RealSpeak wilt installeren. Hier kunt u op Annuleren klikken. De nieuwste versie van Mind Express is nu geïnstalleerd.

Wanneer ook het updaten van Mind Express niet helpt, probeer dan een andere simkaart. Herhaal vervolgens stap 4.

Ik kan niet bellen en sms'en met mijn Mobi 2

Controleer allereerst of de Mobi GSM-functie automatisch met Windows wordt opgestart. Dubbelklik hiervoor op het Mobi2 icoontje in de systeembalk:

Het venster Mobi2 options verschijnt. Zorg ervoor dat onder het kopje GSM de optie ‘Turn on GSM when Mobi starts up’ aangevinkt is. Druk achter GSM op de knop On. Klik op OK om de Mobi2 options te sluiten.

Vervolgens controleert u de telefooninstellingen. Ga hiervoor binnen Mind Express 4 naar Extra > Telefoonfuncties > Instellingen.

Stel hier de pincode van uw simkaart in. Wanneer uw simkaart niet is beveiligd met een pincode, voer hier dan toch een 4-cijferige code in, bijv 0000. Zorg ervoor dat bij Model: Mobi2 is geselecteerd en bij Poort: COM3. Ook moet ‘Initialisatie bij opstarten’ aangevinkt zijn.

Ik heb problemen met de IR op de Mobi 2

Controleer het volgende:

Wordt de Mobi 2 goed op de ontvanger gericht? Houd de Mobi 2 rechtop, richt deze op de ontvanger en bedien een IR-vakje. De Mobi 2 is erg kritisch in het bereik bij het uitsturen van een IR-signaal. De zend-led’s bevinden zich middenboven aan de achterkant van de Mobi 2, achter het ronde glaasje. Controleer of niets dit glaasje blokkeert.

Kunt u bij de bediening van een IR-vakje het rode ledje achter het IR-venster even zien oplichten?

Staat bij Extra > GEWA > Eigenschappen de COM-poort op COM 6 ingesteld?

Is bij Extra > Invoegtoepassingen de GEWA-optie aangevinkt?

Ga naar de bewerkmodus en open het IR-vakje. Staat hier de GEWA als opdracht ingesteld, met daarbij een GEWA-kanaalnummer, bijvoorbeeld ‘gw1’?

Werkt via Extra > GEWA > Aanleren het aanleren en uitzenden van IR-signalen wel? Let er wel op dat u met het aanleren een bestaand IR-signaal overschrijft. Gebruik daarom een GEWA-kanaalnummer dat niet gebruikt wordt, of maak eerst een backup via Extra > GEWA> Back-up.

Vragen met betrekking tot de externe accupack van de Mobi

Waar dient het schuifknopje met de rode en groene led op het externe accupack voor?

Wanneer de schakelaar richting de rode led is geschoven, dan brandt de groene led en staat de accupack aan.

Wanneer de schakelaar richting de groene led is geschoven, dan staat de accupack uit.

Brandt de rode led dan wordt de accupack opgeladen.

Wanneer zowel de oplader als de Mobi op de externe accupack zijn aangesloten, maar de externe accu is uitgeschakeld, dan zal alleen de externe accupack opgeladen worden. De Mobi wordt dan dus niet opgeladen.
Wat is de volgorde van stroomverbruik bij gebruik van een externe accu?

De lading van de externe accu wordt al eerste opgemaakt. Wanneer deze is opgebruikt zal de Mobi overschakelen op de ingebouwde accu.

Kan het kwaad als de externe accu blijft aangesloten wanneer deze leeg is?

Dit kan geen kwaad. De externe accu kan probleemloos aangesloten blijven, ook wanneer deze leeg is.

Wanneer de oplader op de externe accu wordt aangesloten, worden dan zowel de externe accu als de Mobi tegelijk opgeladen?

Ja. Normaalgesproken zal de externe accupack het snelst opladen. Let wel op dat de schuifschakelaar op de externe accu hiervoor in de juiste stand moet staan (zie hierboven).

Mind Express 3

Mind Express geeft een foutmelding bij opstarten: LHSP01.DLL niet gevonden

Er is bij de installatie van Mind Express gekozen voor de RealSpeak spraaksynthesizer, terwijl de licentie recht geeft op gebruik van TTS3000 of Acapela spraak.

Installeer Mind Express opnieuw en kies voor TTS3000/Acapela spraak. Nu zou de foutmeling verdwenen moeten zijn.

Hoe gebruik ik de functie Snelle opname tijdens het scannend bedienen van Mind Express

Mind Express heeft een functie waarmee de knoppen in het vocabulaire snel van spraak kunnen worden voorzien. Deze “Snelle opname” functie kan aangezet worden in de voorkeursinstellingen. In oudere versies van Mind Express 3 werkte deze functie niet wanneer de software scannend bediend werd. In de nieuwere versies van Mind Express 3 kan de functie wel in scanmodus gebruikt worden. Hiervoor moeten de scannerinstellingen (te vinden onder het menu Opties) als volgt geconfigureerd zijn:

Reageren bij indrukken van toets: UIT.
Muisinput tijdens scannen toelaten: AAN.
Lege vakjes overslaan: UIT (voor als u spraak wilt opnemen bij een leeg vakje).

Hoe kan ik in Mind Express 3 een (tremor)filter toepassen voor bediening met een joystick

Binnen Mind Express kan een joystick als bedieningsvorm ingesteld worden, maar het programma kent geen instelling om te filteren voor tremoren.

Om toch een filter toe te passen, kunt u de instelling Filtertoetsen van Windows gebruiken. Toetsaanslagen die snel na elkaar worden uitgevoerd of toetsen die onbedoeld enkele seconden lang worden ingedrukt, worden dan genegeerd.

Mind Express 4

Hoe gebruik ik de camerafuncties in Mind Express 4

In Mind Express 4 kan gebruik worden gemaakt van camerafuncties. Is uw communicatiehulpmiddel of computer niet voorzien van een ingebouwde camera, dan kunt u gebruik maken van een webcam. Alle webcams die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, zijn in principe geschikt om met Mind Express te gebruiken. Bij de aanschaf is het wel van belang om op het volgende te letten:

Resolutie:
De resolutie bepaalt hoe groot het beeld van de webcam op het scherm verschijnt. Hoe hoger de resolutie, hoe groter het beeld. Een resolutie van 1024×768 geeft dus een groter beeld dan 640×480. Het heeft geen zin om een dure webcam te gebruiken, die een hogere resolutie heeft dan uw beeldscherm.

Besturingsysteem:
Sommige communicatiehulpmiddelen waarop Mind Express 4 gebruikt wordt, werken nog met Windows XP (b.v. de Tellus 3/3+). Dit oudere besturingsysteem wordt niet meer door alle verkrijgbare webcams ondersteund. Let er in dit geval dus op dat de webcam Windows XP nog ondersteunt.

In een vocabulaire kan een vak worden gemaakt dat het camerabeeld weergeeft. Ook kunnen aan vakken verschillende camerafuncties worden toegekend. Om snel een camera uit te proberen, kan gebruik worden gemaakt van het demovocabulaire “me4_ned”, dat standaard in Mind Express 4 is opgenomen. In dit bestand komt u via Multimedia op de Camera-pagina.

Hoe gebruik ik de functie Snelle opname tijdens het scannend bedienen van Mind Express 4

Vanaf Mind Express versie 4.2.2.1211 is het mogelijk om de Snelle opname te gebruiken tijdens het scannen. Hiervoor moeten de volgende instellingen geconfigureerd worden.

Onder Extra > Opties: vink de optie ‘Snelle opname’ aan en stel daar achter een zo kort mogelijke tijd in (bijv. 1 seconde).
Onder Extra > Scanningselectie, tabblad Algemeen: vink de optie ‘Gebruik muis tijdens scannen’ aan.

Als u daarna in de scanmodus op een vakje drukt (aanraakscherm) of klikt (muis) en dit korte tijd vasthoudt, zal na het verstrijken van de ingestelde tijd het dialoogvenster Snelle opname verschijnen.

Het is hierbij van belang dat u de pen, vinger of muis tijdens het vasthouden stil houdt. Door de tijd zo kort mogelijk in te stellen (zie hierboven), maakt u dit gemakkelijker.

Op de Zingui is deze methode niet mogelijk bij gebruik van het aanraakscherm.

Nieuwe pagina's worden al geopend voordat de spraakboodschap helemaal is uitgesproken

In Mind Express 4 wordt bij knoppen die naar andere pagina’s verwijzen en bovendien geluid bevatten, niet gewacht tot de boodschap volledig is uitgesproken. Anders dan in Mind Express 3 wordt de nieuwe pagina direct geopend.

U kunt dit veranderen door onder Document > Voorkeuren de optie ‘Wacht op spraak bij pagina-overgang’ in te schakelen.

Mind Express neemt mijn muziek- en videobestanden niet mee bij het exporteren van een kaart

De reden dat dit niet gebeurt, is dat muziek- en videobestanden over het algemeen vrij groot zijn, hetgeen zou kunnen leiden tot zeer grote exportbestanden. Om problemen te vermijden, is ervoor gekozen om deze bestanden niet mee te exporteren. Vanuit de mediabibliotheek kunt u muziek en video’s eenvoudig overzetten op bijvoorbeeld een usb-stick.

De mogelijkheid om te importeren/exporteren van/naar de Zingui ontbreekt in Mind Express 4

Als in Mind Express 4 de mogelijkheid om te importeren (Bestand > Importeren > van Zingui) van en te exporteren (Bestand > Exporteren > Naar Zingui) naar de Zingui ontbreekt, dan wordt er waarschijnlijk een oude versie van de software gebruikt, waarin deze optie nog niet aanwezig is. Mind Express moet dan geüpdated worden.

Ga naar Help > Controleren op updates en volg de instructie op.

Als het updaten op deze manier niet lukt, download dan het volgende bestand: www.jabblasoft.com/files/me4/me4_setup.exe en voer het uit. Let op: tijdens het uitvoeren van dit bestand moet Mind Express afgesloten zijn.

Hoe stel ik oogbesturing in in Mind Express 4

Mind Express 4 heeft een ingebouwde oogbesturingsmogelijkheid voor verschillende oogbesturingssystemen, waaronder voor de door ons geleverde Tobii spraakcomputers (I-series en C-series) en voor de losse oogbesturingsmodules van Tobii. Het instellen van de oogbesturing gaat als volgt:

Installeer zo nodig de oogbesturingssoftware van de oogmodule zelf en kalibreer de oogbesturingsmodule als dat nog niet eerder is gedaan.

Installeer zo nodig de laatste versie van Mind Express 4 via Help > Controleren op updates.

Stel de oogbesturing in via Extra > Oogbesturing > Selectie. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van dwellselectie met als dwellindicator een klok.

Zet de invoermethode op oogbesturing via Bewerken > Oogbesturing. Als u wilt dat Mind Express vanzelf opstart met oogbesturing als invoermethode dan stelt u dit als volgt in: Ga naar Extra > Opties. In het venster dat dan verschijnt kan bovenin ingesteld worden dat opgestart moet worden met oogbesturing.

Tobii I-serie

Hoe kan het aanraakscherm op de Tobii I-serie worden uitgeschakeld

Ga voor het uitschakelen van het aanraakscherm naar Configuratiescherm > Pen en aanraken. Selecteer vervolgens het tabblad ‘Aanraken’ en vink de optie ‘Uw vinger als invoerapparaat gebruiken’ uit.

Als het aanraakscherm later weer ingeschakeld moet worden, hebt u wel een muis of trackball nodig om de optie weer aan te vinken. Hiervoor kan het bijgeleverde toetsenbord met trackball gebruikt worden.

De interne microfoon van de I-serie werkt niet

Als de interne microfoon van de I-serie niet werkt moet u het volgende controleren: Ga naar Configuratiescherm > Geluid. Kies het tabblad ‘Opnemen’. Hier moet de microfoon “Realtek High Definition Audio” als standaard ingesteld zijn. Als dit niet het geval is dan moet deze eerst geselecteerd worden en vervolgens moet ‘Als standaard instellen’ gekozen worden.

Via ‘Eigenschappen’ en tabblad ‘Niveaus’ kunt u vervolgens controleren of de microfoon (voldoende) open staat.

Mijn Tobii I-serie/I-serie+ gaat niet aan

Als een Tobii I12(+) of I15(+) niet aan gaat na het indrukken van de aan-knop, kan het mogelijk helpen om de restspanning van het apparaat te halen. Dit gaat als volgt:

 • Verwijder de accu’s uit het apparaat (deze zitten aan de onderkant).
 • Trek de stekker van de lader uit het apparaat.
 • Houd de aan-knop minstens 10 seconden ingedrukt.
 • Plaats de accu’s terug en sluit de lader aan.
 • Probeer het apparaat nu weer met de aan-knop in te schakelen.
Hoe schakel ik de rechtermuisknopfunctie van het aanraakscherm van de I-serie(+) uit

Het aanraakscherm van de I-serie en de I-serie+ biedt de mogelijkheid om een rechtermuisklik uit te voeren. Hiervoor blijft u met de vinger het scherm even aanraken. Er verschijnt dan na korte tijd een witte cirkel rond het aanraakpunt. Als u de vinger vervolgens van het scherm haalt wordt een rechtermuisklik uitgevoerd. Deze mogelijkheid staat standaard aan. Voor sommige gebruikers kan de rechtermuisknopfunctie hinderlijk zijn. In dat geval kan deze als volgt worden uitgeschakeld:

Ga naar Configuratiescherm > Pen en aanraken. Selecteer het tabblad “Aanraken”. In dit dialoogvenster zit u de aanraakoptie “Tikken en vasthouden” staan (bij de I-serie+ heet dit “Drukken en vasthouden”). Zorg dat deze optie geselecteerd is en klik vervolgens op “Instellingen”. Er verschijnt dan een dialoogvenster waarin de optie “Tikken en vasthouden inschakelen voor de rechtermuisknopsimulatie” staat (bij de I-serie+ staat hier “Drukken en vasthouden inschakelen voor de rechtermuisknopsimulatie”). Vink deze uit.

Tobii C-serie

Mijn Tobii C12/C15 gaat niet aan

Als een Tobii C12 of C15 niet aan gaat na het indrukken van de aan-toets, dan kan het mogelijk helpen om de restspanning van het apparaat te halen. Dit doet u als volgt:

 • Verwijder de accu’s uit het apparaat.
 • Trek de stekker van de lader uit het apparaat.
 • Houd de aan-toets minstens 10 seconden ingedrukt.
 • Plaats de accu’s weer terug en sluit de lader aan.
 • Probeer het apparaat nu weer met de aan-toets in te schakelen.
De accu's van mijn Tobii C-apparaat laden soms niet op in de externe acculader

De externe acculader van de Tobii C-serie is wat ‘onvriendelijk’ in het gebruik.

De lader dient op het stopcontact en op het apparaat aangesloten te worden, vóórdat de accu’s geplaatst worden. Doet u dit per ongeluk in een andere volgorde (eerst accu’s plaatsen, dan voeding aansluiten) dan laden de accu’s niet op. Ook wanneer u vervolgens de accu’s uit de lader haalt en ze opnieuw plaatst, zullen de accu’s niet opgeladen worden. Dit komt vermoedelijk doordat er dan nog spanning op bepaalde condensatoren staat.

U kunt dit oplossen door de accu’s uit de lader te nemen, de voeding van de lader af te halen en vervolgens de accu’s weer in de lader te plaatsen. De accu’s trekken dan de restspanning weg. Hierna verwijdert u opnieuw de accu’s uit de lader, sluit u de lader aan op het stopcontact en op het apparaat en plaatst u de accu’s weer in de lader.

Om te controleren of de accu’s opgeladen worden, kunt u de indicatorknop (met de tekst Push) indrukken. Als een van de indicatorleds knippert, dan wordt de accu geladen.

Ik heb problemen met de Gewa Micro USB-module op mijn Tobii C12/C15

Bij problemen met de Gewa Micro USB infraroodmodule kan men het volgende doen:

 • In Windows Apparaatbeheer: zoek onder Poorten naar Tira. Klik hierop met de rechtermuisknop en kies ‘Installatie ongedaan maken’. Zet een vinkje bij de optie ‘De stuurprogramma’s voor dit apparaat verwijderen’ en klik op OK.
 • In Windows Apparaatbeheer: zoek onder Universal Serial Bus-controllers naar Tira. Klik hierop met de rechtermuisknop en kies ‘Installatie ongedaan maken’. Zet een vinkje bij de optie ‘De stuurprogramma’s voor dit apparaat verwijderen’ en klik op OK.
 • Schakel Tira uit in de C-series Hardware Options onder Omgevingsbediening.

Als de Gewa Micro USB nu nog niet herkend wordt, download en installeer dan de laatste (Windows) driver van de FTDI-site: http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm.

Sono Key start op mijn Tobii C12/C15 in de evaluatiemodus

Dit probleem kan zich voordoen na het terugzetten van een back-up van de C-partitie. Hierna moeten alle Tobii updates gedownload en geïnstalleerd worden met behulp van de Update Notifier. Daarbij wordt Tobii Communicator wel bijgewerkt maar Sono Key niet.

De nieuwste versie van Sono Key kunt u hier downloaden: http://www.tobii.com/en/assistive-technology/global/support-and-downloads/?product=423. Zoek de laatste versie van de Sono Key software en klik op Dutch om hiervan de Nederlandse versie te downloaden. Na het downloaden kunt u de software installeren.

Als het probleem zich hierna nog steeds voordoet, doe dan het volgende:

Ga naar Configuratiescherm > Programma’s en onderdelen, selecteer ‘C-series Hardware Options’ en klik op Herstellen. Start het systeem daarna opnieuw op.

De oogbesturing op mijn Tobii C15/C12 werkt niet

Probeer de volgende stappen:

 1. Open op het bureaublad Gaze Interaction Settings en controleer of de besturingsstatus selecteerbaar is. Als dat niet het geval is, ga dan verder met stap 3 hieronder.
 2. Controleer in Tobii Communicator of de Invoermethode correct is ingesteld. Ga hiervoor binnen Tobii Communicator naar Instellingen > Invoermethode. Hier moet “Muisklik met aanraakscherm” of “Tobii Gaze Interaction” geselecteerd zijn. Als dit niet tot resultaat leidt, voer dan stap 4 uit.
 3. Controleer of bij de netwerkadapters het Tobii IS Platform is ingeschakeld:
  – Rechtsklik op het bureaublad op Deze Computer, klik op Eigenschappen en vervolgens op Apparaatbeheer.
  – Klap de lijst met Netwerkadapters uit.
  – Rechtsklik op Tobii IS Platform en controleer of deze is ingeschakeld. Zo niet, schakel deze dan in.
  – Test nu de oogbesturing. Wanneer deze nog niet werkt, start dan de C12 of C15 opnieuw op en test de oogbesturing nogmaals.
 4. Installeer Gaze Interaction Software opnieuw:
  – Ga naar Start > Configuratiescherm > Programma’s en onderdelen.
  – Selecteer Tobii Gaze Interaction Software en klik op Verwijderen.
  – Start uw internetbrowser en ga naar http://tdvox.web-downloads.s3.amazonaws.com/GazeInteractionSW/software/TobiiDynavox_GazeInteractionSW_Enterprise_Installer_2-6-5-3_x86.msi. Download en installeer vervolgens de Tobii Gaze Interaction Software.
  – Start na de installatie de C12 of C15 opnieuw op.
  – Wanneer de oogbesturing weer werkt, dan moet deze opnieuw gekalibreerd worden.
 5. Wanneer het bovenstaande niet tot resultaat leidt, is er mogelijk sprake van een slecht contact tussen de oogmodule en het apparaat. Dit kan mogelijk verholpen worden door de oogmodule even los te halen en opnieuw te monteren. Hiervoor is een torx-sleutel nodig, die standaard bij de oogmodule is meegeleverd.Ga als volgt te werk. Schakel het apparaat uit en leg het ondersteboven op een zacht oppervlak, zodat het scherm niet beschadigd raakt. Draai de twee schroeven van de oogmodule los. Trek de oogmodule los en plaats deze direct weer terug. Zorg ervoor dat u de contacten op de oogmodule en het apparaat niet aanraakt. Draai de twee schroeven gelijkmatig vast. Schakel het apparaat weer in en controleer of de oogbesturing werkt. Wanneer deze weer werkt, moet opnieuw een kalibratie uitgevoerd worden.

Lossen de bovenstaande stappen het probleem niet op, neem dan contact met ons op.

Op mijn C12/C15 is geen CEye aangesloten, maar er verschijnt toch een rode stip
De rode stip wordt gegenereerd door de software Tobii Eye Control Suite. U kunt deze dus ook tegenkomen op pc’s waarop geen module voor oogbesturing is aangesloten, maar waarop wel de software is geïnstalleerd. Om dit te verhelpen gaat u via de Welkompagina van Tobii Communicator naar Instellingen > Tobii CEye. Hier kunt u het type feedback op onzichtbaar zetten.
Zal Windows de schermbeveiliging (screensaver) inschakelen als ik de oogbesturing pauzeer

Nee, wanneer oogbesturing is gepauzeerd, worden oogbewegingen nog gewoon door de CEye gedetecteerd en door Windows gezien als muisbewegingen. De pauzefunctie zorgt er alleen voor dat oogbewegingen niet worden omgezet in acties. Doordat Windows muisbewegingen blijft registreren, zal de screensaver niet geactiveerd zal worden.

De screensaver kan wel geactiveerd worden wanneer er geen ogen zichtbaar zijn. In dat geval zal het scherm echter direct weer actief worden wanneer u weer achter de CEye plaatsneemt.

Tobii Communicator

De woordvoorspelling in Tobii Communicator werkt niet

Waarschijnlijk is het woordenboekbestand corrupt geraakt. Om dit te herstellen moet eerst Tobii Communicator worden afgesloten. U vindt het betreffende bestand in de volgende map, waarbij u in plaats van ‘Gast’ de naam van de Communicator-gebruiker invult:

C:GebruikersAdministratorAppDataRoamingViking SoftwareCommunicator4UsersGastCustom Dictionaries.

Als deze map niet zichtbaar is dan dient u ‘Verborgen bestanden weergeven’ aan te zetten. Ga hiervoor (in Windows 7) naar Start > Computer, klik in het venster dat verschijnt linksboven op ‘Organiseren’ en vervolgens op ‘Map- en zoekopties’. Open het tabblad ‘Weergave’ en vink in de lijst de optie ‘Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven’ aan.

U herkent het woordenboekbestand aan de .vfo extensie en de naam van de gebruikte taal. Wanneer u beschikt over een andere computer met Tobii Communicator dan kunt u dit bestand vanaf die computer kopiëren. Is dat niet het geval, neem dan contact op met rdgKompagne zodat wij u een nieuw woordenboekbestand kunnen toesturen.

Als er in de map al een bestand voorkomt met dezelfde naam (dit is het corrupte bestand), dan dient u het nieuwe bestand een andere naam geven. In Communicator kunt u vervolgens het nieuwe bestand als standaard woordenboek instellen. Start Tobii Communicator, maak de menubalk zichtbaar (d.m.v. de Esc-knop op het toetsenbord) en ga naar Extra > Woordenboeken. Hier ziet u het nieuw toegevoegde woordenboek. Maak dit actief en klik op OK.

Nu kunt u testen of dit woordenboek wel goed werkt.

Na ongewoon afsluiten van Tobii Communicator 4 (bijv. na vastlopen) werkt de woordvoorspelling niet meer

Dit is meestal te verhelpen door de tijdelijke bestanden die Tobii Communicator van de woordenlijsten aanmaakt te verwijderen. De locatie van deze tijdelijke (tmp) bestanden kunt u vinden in Communicator, via het menu Instellingen > Gegevensmappen. Door de hier aangegeven map te openen in Windows Verkenner, kunt u de tmp-bestanden uit de map Dictionaries verwijderen.

Hoe verwijder ik verkeerd gespelde woorden uit de woordenlijst van Tobii Communicator 4

Om verkeerd gespelde woorden uit de woordenlijst te verwijderen, volgt u de volgende stappen:

 • Klik in de menubalk op Extra > Woordenboeken.
 • Selecteer in de lijst van woordenboeken het woordenboek dat u gebruikt (dit is te herkennen aan de toevoeging ‘Actief’).
 • Klik op de knop Woordenboek bewerken.
 • Selecteer het woord dat u wilt verwijderen en klik op de knop Woord verwijderen.
 • Herhaal de laatste stap totdat alle ongewenste woorden zijn verwijderd.
 • Sluit het dialoogvenster af door twee keer op OK te klikken.
Waar kan ik de tekstbestanden vinden die ik in de tekstverwerker van Tobii Communicator heb gemaakt

De tekstbestanden worden opgeslagen op een nogal omslachtige plek. De gemakkelijkste manier om er te komen is via Tobii Communicator:

Ga in Tobii Communcator 4 naar het menu Instellingen > Gegevensmappen
Ga in Tobii Communicator 5 naar menu Bestand>Naar>Geavanceerde instellingen (Instellingen zorgverlener)>Systeem>Gegevensmappen

Klik bij de ‘Toepassingsgegevensmap’ op Verkennen. In Windows Verkenner opent u de map Users > Gast > Settings > Textfiles (vul hierbij in plaats van ‘Gast’ de naam van de Communicator-gebruiker in). De tekstbestanden staan in de map Textfiles.

Als u de map met tekstbestanden gevonden heeft, kunt u een snelkoppeling naar deze map maken, bijvoorbeeld op uw bureaublad, zodat u uw tekstbestanden voortaan sneller kunt vinden.

Hoe stel ik Tobii Communicator 4 in voor gebruik van Gmail

Gmail kan in Tobii Communicator als volgt worden ingesteld:

Daarnaast is het nodig om “Toegang voor apps met lagere beveiliging” in Gmail in te schakelen. Log daarvoor in met uw Gmail-account op accounts.google.com.

NB: Als het binnenhalen van e-mail met deze instellingen niet lukt, dan wordt waarschijnlijk gebruik gemaakt van een oude versie van Tobii Communicator. Kies in dat geval voor SMTP poort 465. Een betere oplossing is om Tobii Communicator te updaten naar de laatste versie en poort 587 blijven gebruiken.

Hoe stel ik e-mail in in Tobii Communicator 5
 • Ga naar Bestand > Naar > Geavanceerde Instellingen (of Instellingen zorgverlener) > Toepassingen > E-mail
 • Kies Nieuw
 • Kies het e-mail type
 • Kies: Volgende
 • Voer naam, e-mailadres en wachtwoord in.
 • Kies: Klaar

Extra instellingen nodig voor Gmail

 • Ga naar de volgende site: accounts.google.com
 • Log in met uw Gmail gegevens
 • Kies: Inloggen bij Google
 • Scroll naar beneden en zet de optie ‘Apps met lagere beveiliging toestaan’ aan.
 • Log uit bij Google
Kan ik in Tobii Communicator mijn gehele Postvak In in een keer leeg maken

Dit is niet mogelijk door de gebruiker zelf vanuit een vocabulaire, maar kan wel via de menubalk:

In Tobii Communicator 4: Ga naar Instellingen > E-mailinstellingen
In Tobii Communicator 5: Ga naar Bestand > Naar > Geavanceerde instellingen > Instellingen zorgverlener > Toepassingen > E-mail

Open het tabblad Geavanceerd. Klik op de knop Mappen, selecteer de map die je leeg wilt maken en klik op Leegmaken. Let op: de gehele map wordt hiermee geleegd.

Ook de e-mailmappen die gebruikt worden in Sono Key worden op deze manier leeggemaakt.

Bij mijn ontvangen sms'jes in Tobii Communicator zijn alleen de telefoonnummers zichtbaar en niet de contactpersonen, terwijl die wel ingevoerd zijn

Om de naam van de contactpersoon bij een ontvangen sms-bericht te zien, moet exact hetzelfde telefoonnummer in de contactenlijst staan. Nummers komen binnen met het voorvoegsel +31 en zonder de eerste 0 van het netnummer (internationale notatie). Als de nummers niet op die manier in de contactenlijst staan, worden ze niet herkend.

Ik kan niet meer Skypen met Tobii Communicator

Per 1 augustus 2014 heeft Microsoft alle ondersteuning van Skype voor externe applicaties stopgezet. Dit betekent dat Skype helaas ook niet meer bruikbaar is binnen Tobii Communicator.

Het is wel mogelijk om het standaard Skype voor Windows programma te bedienen met behulp van Tobii Communicator. Op PageSetCentral is hiervoor een paginaset te downloaden:

Download Skype voor Windows

Download de Skype paginaset voor Tobii Communicator

Kan ik met een Tobii Communicator licentie op een pc ook Sono Key gebruiken

Nee, op een pc is dit niet mogelijk. Dit kan alleen op de apparaten van Tobii (C-serie, I-serie of M8). Als Communicator op een Tobii-apparaat geinstalleerd is, zullen alle extra pakketten zoals Sono Key en Sono Primo automatisch ook bruikbaar zijn. Wanneer de Communicator licentie op een pc gebruikt wordt, heeft u dus alleen Tobii Communicator zelf, zonder Sono Suite. Om toch Sono Key op een pc te kunnen gebruiken zijn er 2 opties:

1. U gebruikt de software in demomodus, met alle bijkomende nadelen. Voor het begeleiden en aanpassen van vocabulaires voor een Tobii-apparaat is dit echter een prima bruikbare oplossing.

2. U schaft een losse licentie voor Sono Key (of ander pakket) aan.

Tobii Gaze Viewer

Gaze Viewer neemt het geluid van filmpjes niet op

Gaze Viewer kan opnames maken van oogbewegingen bij het kijken naar een videofilmpje. Door de opname met de F7-toets te starten, wordt ook het geluid opgenomen. Normaalgesproken is dat zowel het omgevingsgeluid als het geluid van de film. Binnen de standaard Mediaspeler van Windows wordt de F7-toets echter gebruikt om het volume te dempen, waardoor Gaze Viewer het geluid niet kan opnemen.

Dit is op te lossen door een alternatieve mediaspeler te gebruiken. Een eenvoudige mediaspeler die goed werkt is Media Player Classic. U kunt deze speler downloaden via onderstaande links.

Media Player Classic 32 bit
Media Player Classic 64 bit

Ga in Media Player Classic naar Beeld > Opties en selecteer onder Formaten de videoformaten die u standaard met deze speler wilt afspelen.

Sensory EyeFX

Na updaten van Flash Player werkt Sensory EyeFX niet meer

De laatste versie van Adobe Flash Player blijkt niet goed te werken met de Sensory EyeFX software. Het gaat om Adobe Flash Player ActiveX versie 20.0.0.267 die op 28-12-2015 is uitgekomen.

Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van EyeFX waarin dit probleem is opgelost. Het zal echter nog enige tijd duren voordat deze beschikbaar is. Tot die tijd kunt u Adobe Flash Player beter niet updaten, wanneer u de EyeFX software gebruikt.

Als de nieuwste versie van Adobe Flash Player al geïnstalleerd is, kan dit ongedaan worden gemaakt door een herstelpunt van Windows terug te zetten. Dit gaat als volgt:

Ga naar Start > Configuratiescherm > Herstel en klik op Systeemherstel starten. Klik op Volgende en kies het herstelpunt met de installatie van de laatste versie van Adobe Flash Player. Klik op Volgende, bevestig het uitvoeren van het systeemherstel en klik op Voltooien.

Control Omni

Hoe zet ik de back-up van mijn Control Omni terug vanaf microSD-kaart

Als de Control Omni niet meer goed werkt, kan men zelf vanaf de microSD-kaart de backup terugzetten. Dit gaat als volgt:

Plaats de microSD-kaart in het slotje van de Control Omni. Ga via de knop Instellingen (tandwielicoon) naar Systeem > Veiligheidskopie en druk op Terugzetten veiligheidskopie.

Ik heb een nieuwe simkaart in de Control Omni geplaatst, maar kan niet bellen of sms'en

Nieuwe, nog niet eerder gebruikte simkaarten van verschillende providers blijken door de Control Omni niet direct gebruikt te kunnen worden. De kaartjes worden wel herkend en geven ook ontvangst aan, maar u kunt er niet mee bellen of sms’en. Het lijkt erop dat de Control Omni de simkaarten niet kan initialiseren.

U kunt dit oplossen door de simkaart eerst in een gewone mobiele telefoon te plaatsen en die aan te zetten. Na aanmelding van de simkaart (dit kan enige tijd duren) kan het kaartje weer in de Control Omni geplaatst worden.

Overige

Hoe zet ik in Windows 7 mijn computer terug naar een Herstelpunt

Als uw computer niet meer naar behoren werkt, kunt u deze terugzetten naar een eerder opgeslagen configuratie, toen de computer nog correct functioneerde. Als het probleem hierdoor niet wordt opgelost, kunt u het systeemherstel weer ongedaan maken. Voer de volgende stappen uit om de configuratie van uw computer terug te zetten:

1. Maak voor de zekerheid back-ups van belangrijke bestanden alvorens een herstel uit te voeren.

2. Sluit alle geopende programmavensters.

3. Klik op Start > Alle programma’s > Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Systeemherstel.

Het venster Systeembestanden en systeeminstellingen terugzetten verschijnt.

4. Selecteer de optie ‘Een ander herstelpunt selecteren’ en klik op Volgende.

5. Selecteer in de lijst een van de beschikbare herstelpunten en klik op Volgende.

LET OP: In het herstelproces worden systeembestanden toegevoegd, verwijderd of gewijzigd naar de versies van de systeemconfiguratie op de geselecteerde datum. Software en drivers die na deze datum werden geïnstalleerd, werken mogelijk niet meer correct en moeten in dat geval opnieuw geïnstalleerd worden.

6. Bevestig het herstelpunt door op Voltooien te klikken.

8. Er verschijnt nog een melding dat het systeemherstel niet onderbroken kan worden. Klik op Ja.

9. Nadat het herstel voltooid is, wordt de computer afgesloten en opnieuw opgestart.

Klik op Sluiten. De computer is nu hersteld naar de instellingen van een eerder tijdstip, toen alles goed functioneerde.

Hoe laat ik Windows 8 direct opstarten in het bureaublad

Windows 8 start altijd in het startscherm met de tegels, maar via een simpele truc kunt u ervoor zorgen dat Windows 8 na het inloggen voortaan meteen doorstart naar het bureaublad.

In Windows 8.1 is dit heel eenvoudig. Ga naar het bureaublad, klik met de rechter muisknop op de taakbalk en kies ‘Eigenschappen’. Selecteer het tabblad ‘Navigatie’ en vink hier ‘Wanneer ik mij aanmeld ….’ aan.

In Windows 8 zijn wat meer stappen nodig om direct naar het bureaublad te gaan. Het is overigens mogelijk om Windows 8 gratis te upgraden naar Windows 8.1 zodat u bovenstaande werkwijze kunt gebruiken. Wanneer u Windows 8 gebruikt, volg dan de hieronder beschreven werkwijze.

U kunt, net zoals voorheen het geval was in de oude Windows-versies, gewoon programma’s automatisch laten starten nadat u bent ingelogd in Windows. Het bureaublad is weliswaar geen programma dat handmatig opgestart moet worden (het is altijd op de achtergrond aanwezig), maar het kan wel op dezelfde manier zichtbaar gemaakt worden. Door een snelkoppeling naar het bureaublad op te nemen in de rij programma’s die automatisch na het inloggen worden gestart, kunt u ervoor zorgen dat het bureaublad standaard wordt weergegeven. Dit doet u als volgt:

Open de Windows Verkenner met behulp van de toetscombinatie Windowstoets+E. Klik vervolgens op Beeld > Opties > Map > Zoekopties wijzigen. Kies het tabblad Weergave, selecteer in de lijst de instelling ‘Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven’ en klik op OK.

In verkenner bladert u nu naar de volgende map, waarbij u de gebruikersnaam kiest van het account waarmee u momenteel werkt:

C:GebruikersKoppelingen.

In deze map staat een aantal standaard snelkoppelingen naar diverse programma’s en Windows-onderdelen, waaronder het bureaublad. Kopieer het snelkoppelingbestand Bureaublad naar de volgende map:

C:GebruikersAppDataRoamingMicrosoftWindowsMenu StartProgramma’sOpstarten.

In deze map kunt u snelkoppelingen plaatsen naar alle programma’s die u automatisch wilt laten starten na het inloggen in Windows 8. Het duurt wel altijd enige seconden voordat deze programma’s worden uitgevoerd. Na het herstarten van Windows 8 zult u zien dat u na het inloggen eerst het startscherm krijgt, maar dat na enkele seconden het bureaublad in beeld komt.

Desgewenst kunt u de verborgen mappen en bestanden voor de veiligheid weer verbergen. Ga hiervoor opnieuw naar het venster Mapopties, zoals hierboven beschreven, maar selecteer nu ‘Verborgen bestanden, mappen of stations niet weergeven’.

Het scherm van mijn Tobii M8 schakelt niet automatisch uit

Op de M8 is het niet mogelijk om het scherm automatisch te laten uitschakelen wanneer het apparaat enige tijd niet wordt gebruikt. Het is dus niet mogelijk op deze manier energie te besparen om langer op de accu te kunnen werken.

Op de M8 kan alleen de automatische slaapstand gebruikt worden om energie te besparen. De slaapstand kan echter niet beëindigd worden door het beeldscherm aan te raken; om de M8 uit slaapstand te halen, moet men in staat zijn het aan/uit-knopje bovenop het apparaat in te drukken. Voor sommige gebruikers is dat een probleem. Om die reden stellen wij de M8 altijd zo in dat deze nooit in slaapstand gaat. Het scherm en de M8 staan daardoor altijd aan, wat tot gevolg heeft dat de accu na circa 8 uur leeg is.

Het is wel mogelijk om met behulp van een Windows programmaatje het scherm handmatig uit te schakelen. De M8 kan dan weer ingeschakeld worden door het scherm aan te raken. Het betreffende programmaatje vindt u in de map C:\Windows\System32 en heet “scrnsave.scr”. Door met de rechter muisknop op het bestand scrnsave te klikken, kunt u een snelkoppeling maken op het bureaublad. Het is ook mogelijk om dit programmaatje onder een knop in Tobii Communicator te programmeren, zodat het vanuit de communicatiekaart kan worden uitgevoerd.

Hoe bedien ik met de Woodpecker de linker en rechter muisknop

Kies in het programma Woodkey de optie om een Macro te maken. Vul de volgende commando’s in om de muisfuncties te gebruiken:

Voor linkermuisklik: {MouseClickLeft}
Voor rechtermuisklik: {MouseClickRight}
Voor dubbelklik: {MouseDoubleClick}

Het programma Woodkey moet hiervoor op de achtergrond draaien, anders werken deze functies niet.

Hoe kan ik de conditie van de accu van mijn Allora testen
 • Laad de accu eerst volledig op.
 • Verwijder de aansluiting van de lader en zet het apparaat aan.
 • Typ  =burnintest=  en druk op Enter.
 • Er wordt nu continu een hard geluid afgespeeld totdat de accu leeg is. Leg het apparaat in een aparte ruimte zodat u hier geen last van heeft.
 • Wanneer de Allora is uitgegaan, sluit u de lader weer aan. De accu moet mogelijk enige tijd opgeladen worden voordat het apparaat weer aangezet kan worden.
 • Typ =burninlog= en druk op Enter.
 • U kunt nu de tijd aflezen die nodig was om de accu te ontladen. Een nieuwe accu moet het 4 uur of langer volhouden.
De ontvanger van mijn Jelly Beamer reageert niet op de schakelaar

De ontvanger moet dan het signaal van de schakelaar (zender) inleren. Dit doet u als volgt:

 1. Zet de schakelaar en de ontvanger aan met behulp van het schuifjes aan de zijkant.
 2. Druk aan de onderkant van de ontvanger (met behulp van een paperclip of iets dergelijks) het verzonken leerknopje in en houd dit vast tot de led aan de bovenkant groen oplicht.
 3. Druk aan de onderkant van de schakelaar eveneens het verzonken leerknopje in en houd dit vast tot de led aan de zijkant groen oplicht.
 4. Bedien de knop van de schakelaar. De leds op zowel schakelaar en ontvanger knipperen eenmaal en gaan vervolgens uit. De ontvanger zal nu (weer) op de zender reageren.

NB: Licht de led op de ontvanger of zender niet op, controleer dan de batterijen. Indien na vervangen van de batterijen het ledje nog steeds niet oplicht, dan is de ontvanger of zender mogelijk defect.

Hoe hef ik de toetsenblokkering van de Gewa Jupiter telefoon op

De Gewa Jupiter telefoon kan met een persoonlijke 3-cijferige code beveiligd worden. Wanneer deze code niet meer bekend is, kan deze als volgt opgeheven worden:

Toetsblokkering opheffen: P S 000 P 000 000

Persoonlijke code resetten: P S 000 #