Voor de pers
Uiteraard kunnen ook journalisten die een reportage maken over oogbesturing of een aanverwant onderwerp bij het expertisecentrum terecht.
Door succesvolle campagnes rond de zenuwziekte ALS heeft deze ziekte de afgelopen jaren veel aandacht gekregen in de media. Daarbij wordt vaak ook de communicatieproblematiek van deze patiënten belicht. Voor veel mensen bij wie zowel spraak als motorische functies zijn weggevallen, is oogbesturing dé oplossing om nog te kunnen communiceren en de pc te gebruiken. Dat geldt uiteraard niet alleen voor mensen met ALS, maar ook voor kinderen en volwassenen met andere ziektes of handicaps. Daarnaast worden beperkte vormen van oogbesturing inmiddels ook toegepast in consumentenelektronica, zoals smartphones. Maakt u een reportage over zo’n onderwerp en wilt u meer vertellen over of laten zien van oogbesturing, dan is het expertisecentrum u graag van dienst.
Informatie
Heeft u vragen over oogbesturing of bent u op zoek naar meer informatie over de werking en mogelijkheden, neem dan contact met ons op. Eventueel kunnen wij u ook in contact brengen met cliënten die in het dagelijks leven van oogbesturing gebruik maken. Uitproberen Wilt u de werking van oogbesturing eens zelf ervaren, dan kunt u een afspraak maken om de systemen op een van onze vestigingen in Enschede, Utrecht of Geldrop te komen uitproberen.
Bruikleen
Heeft u tijdelijk een oogbesturingssysteem nodig, bijvoorbeeld voor het maken van een televisieuitzending? Mogelijk kunnen wij u van dienst zijn. Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.
Voorbeelden
Patiënten die op de Intensive Care (IC) aan de beademing liggen, kunnen niet praten en vanwege lichamelijke zwakte of een aandoening niet volledig bewegen. Om te zorgen dat zij tóch kunnen communiceren, maakt het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg als eerste ziekenhuis in Nederland structureel gebruik van oogbesturing als communicatiehulpmiddel. Op 13 juli 2022 verscheen hierover een artikel op o.a. tilburg.com.
Naar aanleiding van de berichtgeving over Fernando Riksen, die een Tobii had gekregen om mee te communiceren, werden wij op 10 september 2018 geïnterviewd door tv ploegen van SBS 6 voor Hart van Nederland, en de Limburgse omroep L1. De beelden van de eerste uitzending zijn terug te zien op de website van Hart van Nederland, de tweede uitzending is terug te zien op de website van L1.
In maart 2017 was in het BNN-programma “Je zal het maar hebben” Corné, een van onze cliënten, te zien die communiceert met behulp van oogbesturing. Voor de opnames leende BNN een Tobii I-15 van het expertisecentrum zodat ook presentator Tim Hofman kon ervaren hoe het is om met oogbesturing te communiceren. De twee bezochten samen een concert. De uitzending is terug te zien op de website van NPO3, Je zal het maar hebben.
Neem contact met ons op