Pc-bediening

Communicatie

Leren communiceren

Interactief snoezelen

Assessment

Oudere versies van Windows-besturing

Tobii maakt al langere tijd gebruik van methodes voor alternatieve muispijlbesturing. Het doel hierbij is om de gebruiker volledige controle over de pc te geven op een efficiënte, snelle en gebruiksvriendelijke manier. De huidige software van Tobii heet TD Control, voorlopers hiervan zijn Windows Control, tweede generatie, Gaze Point en Klassieke Windows Mouse Control. Deze methodes kunt u incidenteel nog tegenkomen wanneer iemand gebruik maakt van een wat ouder oogbesturingssysteem.

 

Windows Control, tweede generatie: De Windows Control software vervangt de standaard muis en het toetsenbord. De vele functies en sneltoetsen vereenvoudigen de bediening van Windows met de ogen. U bestuurt namelijk niet de muispijl, maar kijkt direct naar de objecten die u wilt aanklikken. Dit is niet alleen rustiger en minder vermoeiend, het gaat ook sneller dan directe muispijlaansturing. Ook alle instellingen zijn met de ogen toegankelijk. Dat betekent dat gebruiker zelf de mogelijkheid heeft om te kalibreren, de dwelltijd aan te passen, gebruikers en talen te wijzigen, en nog veel meer.

De Windows Control software verdeelt het computerscherm in een kijkgebied en een menubalk, die de beschikbare functies toont. In het kijkgebied gebeurt niets, totdat een functie is geselecteerd in de menubalk. Om bijvoorbeeld een muisklik uit te voeren, kijkt u eerst naar het icoon van de klikfunctie in de menubalk, om daarna in het kijkgebied naar het object te kijken dat u wilt aanklikken. Voor elke actie in het kijkgebied is dus een extra oogbeweging nodig naar de menubalk. Dit werkt echter heel natuurlijk en maakt de bediening in de praktijk zelfs sneller. Voor het kiezen van een functie in de menubalk richt u de blik op het betreffende icoon, om weer direct terug te kijken naar het kijkgebied. U hoeft de blik dus niet enkele seconden op het icoon te fixeren, zoals bij besturing van de muiscursor het geval is. Groot voordeel van deze methode is bovendien dat u gewoon rond kunt kijken op het scherm en rustig teksten kunt lezen, zonder per ongeluk objecten aan te klikken.

Een zoomfunctie maakt het mogelijk zelfs de kleinste gebieden op het scherm te selecteren. Zodra u een muisfunctie heeft gekozen en u naar een gebied op het scherm kijkt, zal dat gebied geleidelijk uitvergroot worden, zodat u steeds exacter naar het gewenste object kunt kijken. U blijft gewoon naar het object kijken, totdat de klik wordt uitgevoerd.

Naast de klikfunctie bevinden zich in de menubalk iconen voor dubbelklikken, rechtsklikken, slepen en scrollen. Ook kan vanuit de menubalk een schermtoetsenbord worden geopend. Op het schermtoetsenbord verschijnt steeds onder de letter waarnaar u kijkt de tekenreeks die u aan het typen bent. Dit zorgt ervoor dat u weet wat u typt, terwijl u het typt, zodat u niet steeds op en neer hoeft te kijken van het document naar het toetsenbord.

Daarnaast kan vanuit de menubalk een uitgebreid extra menu met snelkoppelingen opgeroepen worden, waarmee uiteenlopende Windows-functies snel toegankelijk zijn.

 


Gaze Point:
Voor toepassingen waarbij eenvoudige muispijlbediening voldoende is zoals laag niveau spelsoftware, is er de Gaze Point software. Hiermee is het uitsluitend mogelijk de muis over het scherm te verplaatsen en links te klikken. De gebruiker hoeft zelf niets in het menu te selecteren maar kijkt eenvoudig naar het scherm. De muiscursor volgt automatisch de blik van de gebruiker. De linker muisklik wordt uitgevoerd door middel van dwellselectie maar kan ook worden uitgeschakeld. Deze vorm van Windows bediening is uitermate geschikt voor beginnende en laag-cognitieve gebruikers.

 
 

Klassieke Windows Mouse Control: Op de I en I+ apparaten van Tobii wordt pc-bediening uitgevoerd met behulp van de klassieke versie van Windows Mouse Control. De gebruiker kan hierbij kiezen tussen twee besturingsmethoden: Gaze Selection en Mouse Emulation. De methode Gaze Selection is vergelijkbaar met de functionaliteit zoals hierboven beschreven bij Windows Control, tweede generatie. Ook bij deze methode wordt met behulp van functies en sneltoetsen het bedienen van Windows met de ogen vereenvoudigd. De gebruiker kiest in een menu aan de zijkant van het scherm eerst de functie die moet worden uitgevoerd en kijkt vervolgens naar het gedeelte van het scherm waar deze functie moet worden uitgevoerd. Op de positie van de muispijl wordt vervolgens ingezoomd zodat een zeer nauwkeurige positionering van de muis mogelijk is. Bij de tweede optie, Mouse Emulation, stuurt de gebruiker direct de muispijl aan. Deze vorm van pc-bediening is vooral geschikt voor toepassingen zoals EyeFX en Look to Learn, waarbij muisemulatie noodzakelijk is, of voor zeer geoefende Windows-gebruikers.