Pc-bediening

Communicatie

Leren communiceren

Interactief snoezelen

Assessment

Spelsoftware

Dankzij de beschikbaarheid van zeer eenvoudige computerspelletjes kunnen ook personen met een laag ontwikkelingsniveau van oogbesturing profiteren en zodoende zelf invloed hebben op hun speelomgeving. Naast betaalde softwarepakketten zijn er online ook veel gratis spellen te vinden die geschikt zijn voor deze doelgroep.

Op hoger niveau zijn o.a. via de Microsoft Store veel spellen te vinden die te spelen zijn met alleen muisbewegingen en zodoende ook geschikt zijn voor oogbesturing.

Op deze pagina geven wij u een overzicht van betaalde en gratis software en tips voor websites waar u geschikte spellen kunt vinden. Ook vertellen wij u waar u op moet letten wanneer u zelf op zoek gaat naar geschikte spelletjes.

 

Betaalde pakketten

Gratis te downloaden

Zelf zoeken naar spelletjes voor oogbesturing

Online spellen (gratis)

Online spellen (betaald)

Gratis spellen in de Microsoft Store

Tips van Nathalie

Meer tips


 

Betaalde pakketten

 

Sensory Eye FX 2

Sensory Eye FX 2 is een softwarepakket met 30 aantrekkelijke activiteiten voor beginnende gebruikers van oogbesturing. De activiteiten zijn speciaal ontworpen om essentiële visuele vaardigheden te ontwikkelen, zoals lokaliseren, selecteren, veranderen van focus, visueel zoeken en visueel geheugen. De activiteiten zijn geschikt om gebruikers visueel te stimuleren, maar ook om beginnende gebruikers op weg te helpen naar functioneel gebruik van oogbesturing als bedieningsmethode. De activiteiten bevorderen de ontwikkeling van computer- en communicatievaardigheden door gebruikers te laten ontdekken, creatief te spelen en te gamen. De activiteiten van Eye FX 2 zijn ingedeeld in 5 niveaus. Deze niveaus richten zich op verschillende oogbesturingsaspecten en maken het mogelijk gericht te werken aan specifieke vaardigheden zoals het bevorderen van interesse voor het scherm, objectinteractie, gebiedsprecisie, actief ontdekken en gericht doelen raken.

Via het startscherm kan de gebruiker helemaal zelf activiteiten kiezen, opstarten en afsluiten. Ook kan de gebruiker wisselen tussen het spelmenu van Eye FX 2 en de communicatiesoftwarepakketten Communicator of Snap. Begeleiders of therapeuten kunnen voor elke activiteit de kleuren, plaatjes, achtergronden, animaties en geluiden vervangen door ander materiaal dat beschikbaar is in de mediabibliotheek. Zo kunt u interactie aanmoedigen, betrokkenheid vergroten en verkenning stimuleren.

Meer informatie…

 

Magic Eye FX

Magic Eye FX is een krachtig softwarepakket met 40 aantrekkelijke activiteiten gericht op gebruikers van oogbesturing, ingedeeld in 5 vaardigheidsniveaus. De activiteiten bevorderen de ontwikkeling van computer- en communicatievaardigheden door gebruikers te laten ontdekken, creatief te spelen en te gamen. Door de unieke mogelijkheid oogbesturing te combineren met spraak, schakelaars, aanraakscherm, spelbesturingen, muis en toetsenbord kan gezocht worden naar de ideale combinatie van computerbedieningen en kunnen anderen de oogbesturingsgebruiker ondersteunen en uitdagen bij de activiteiten. De 5 niveaus van Magic Eye FX richten zich op verschillende oogbesturingsaspecten en maken het mogelijk gericht te werken aan specifieke vaardigheden.

Het toegangs- en spelmenu is volledig te bedienen via oogbesturing zodat de gebruiker zelfstandig activiteiten kan kiezen, instellingen kan wijzigen en zelfs externe applicaties kan starten. Met de Magic Eye FX software is het ook mogelijk zelf activiteiten te ontwikkelen met foto’s, afbeeldingen en video’s uit de eigen omgeving van de gebruiker. De instellingen en effecten zijn met deze app-bouwer volledig aanpasbaar aan het niveau van de speler. Bij de software zit een afstandsbedieningsapp waarmee de begeleider of therapeut Magic Eye FX ook kan bedienen vanaf de eigen tablet of smartphone.

Meer informatie…

 

Look to Learn

Look to Learn is een softwarepakket met 40 activiteiten voor beginnende gebruikers van oogbesturing. De activiteiten zijn speciaal opgezet om de benodigde vaardigheden voor oogbesturing op een leuke manier aan te leren. De activiteiten zijn onderverdeeld in vijf niveaus: sensorisch, verkennen, richten, kiezen en beheersing. In de verschillende niveaus leren gebruikers allereerst dat er iets gebeurt wanneer zij naar het scherm kijken, vervolgens wordt de gebruiker gestimuleerd het hele scherm te gebruiken, nauwkeuriger naar objecten te kijken, keuzes te maken en tot slot om de controle met de ogen verder te verbeteren. De opbouw in activiteiten sluit goed aan bij het leercurve-concept en kan tevens voor leerkrachten en therapeuten een goede tool zijn om vast te stellen of een cliënt of leerling met oogbesturing kan (leren) omgaan.

Meer informatie…

 

Eyefeel

Eyefeel is een pakket oefeningen en spellen voor kijktraining, therapie, ontwikkeling en ontspanning, speciaal gemaakt voor oogbesturing. Eyefeel is ontwikkeld in samenwerking met een groep wetenschappers en therapeuten uit het speciaal onderwijs, de ontwikkelingspsychologie en de logopedie, die dagelijks te maken hebben met mensen met ernstige beperkingen.

Eyefeel bevat spellen op verschillende niveaus, waardoor de software voor verschillende doelgroepen en doelen kan worden ingezet. Er zijn o.a. oefeningen voor het trainen van de blikrichting, aandacht en concentratie, en het onderscheiden van begrippen. Door de oefeningen te combineren met uw eigen gesproken opdrachten of toelichting, traint u bovendien aanvullende vaardigheden, zoals ruimtelijke oriëntatie en begrip.

Meer informatie…

 

EyeGaze Learning Curve

Het softwarepakket EyeGaze Learning Curve bestaat uit een collectie van 54 spellen gericht op het trainen van beginnende oogbesturingsvaardigheden en het leren maken van keuzes. Ook dit pakket sluit aan bij het leercurve-concept en biedt activiteiten voor assessment, het trainen van begrip van oorzaak en gevolg en het gebruik van oogbesturing voor communicatie, leren en ontspanning. De software kan door docenten en therapeuten als assessment-tool gebruikt worden om visuele vaardigheden vast te stellen en de mogelijke bruikbaarheid van oogbesturing in te schatten.

De 54 spellen zijn verdeeld in drie pakketten (Attention and Looking, Exploring and Playing, Choosing and Learning) met ieder 18 activiteiten. Ieder pakket richt zich op een andere set vaardigheden. De drie pakketten zijn ook afzonderlijk van elkaar te bestellen.

Meer informatie…

 

Active 3.0 (Acticomm)

Acticomm is een computersysteem met aanraakscherm, verwerkt in een veilig meubel, en voorzien van speciale software. De Acticomm is speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking, die normaalgesproken niet zelfstandig kunnen computeren. Onder het scherm van de Acticomm kan ook een beugel met PCEye oogbesturingsmodule gemonteerd worden. Op de Acticomm is standaard het softwarepakket Active geïnstalleerd. Active is ontwikkeld in samenwerking met logopedisten en therapeuten werkzaam in de gehandicapten- en ouderenzorg. Binnen de Active omgeving kan de gebruiker filmpjes en foto’s bekijken, internetten in een veilige browser, muziek luisteren, educatieve of gewoon leuke spelletjes spelen, en andere activiteiten doen. Een aantal van deze activiteiten is ook te bedienen met oogbesturing.

Active is ook als los softwarepakket verkrijgbaar.

Meer informatie…

 

Dotty games

Dotty games is een serie van zes spellen, gericht op het activeren van mensen met matige tot ernstige meervoudige beperkingen. De Dotty games zijn afgeleid van de Beleefgames, een spellenset die speciaal is ontwikkeld voor Pillo en standaard onderdeel uitmaakt van het Pillo-pakket. Als Dotty games is deze spellenset los verkrijgbaar, zonder de Pillo-kussens. In Dotty zijn de spellen zo aangepast dat ze niet alleen gespeeld kunnen worden met de Pillo-kussens, maar ook met een aanraakscherm, muis, toetsenbord, of schakelaars. In samenwerking met rdgKompagne zijn de Dotty games bovendien geschikt gemaakt voor oogbesturing.

Meer informatie…

 

Look to Read

Ontluikende geletterdheid begint met het spelenderwijs ontdekken van boeken: kijken naar de kaft, leren dat tekst van links naar rechts gaat, bladeren om verder te komen in een verhaal – het zijn allemaal belangrijke lessen. Met Look to Read kunnen jonge OC-gebruikers zelfstandig op die ontdekkingsreis. Look to Read is leuk voor elke beginnende lezer – het maakt niet uit of je nog maar net begint of al wat leesvaardigheden hebt.

Look to Read is speciaal ontwikkeld voor kinderen met een beperking en is te bedienen met oogbesturing, schakelaar(s) of aanraakscherm. Elk boek is volledig toegankelijk, met aantrekkelijke verhalen en leuke activiteiten voor elk niveau.

Meer informatie…

 

Naar boven


 

Gratis te downloaden

 

EyePlayMusic

EyePlayMusic is een gratis te downloaden muziekprogramma, speciaal gemaakt voor gebruikers van oogbesturing. Door naar grote knoppen op het scherm te kijken, breng je verschillende tonen ten gehore. De software heeft veel aanvullende mogelijkheden om naar wens te kunnen musiceren. Zo kun je zelf bepalen als welk instrument je wil klinken, welke noten de verschillende toetsen moeten oproepen, hoe lang de toon klinkt wanneer je naar een toets kijkt, en kun je zelfs transponeren om optimaal samen te kunnen spelen met anderen.

Onze stagiaire Nathalie heeft EyePlayMusic voor ons uitgeprobeerd. Nathalie is zelf Tobii-gebruikster en heeft veel ervaring met het spelen van spellen op haar Tobii. Zij weet dus als geen ander waar je als Tobii-gebruiker rekening mee moet houden en waar je tegenaan loopt bij het spelen van spellen met oogbesturing. Hier volgen haar bevindingen:

MyBreathMyMusic is een organisatie die als doelstelling heeft om mensen met een zware lichamelijke beperking de mogelijkheid te bieden tot het maken van muziek middels zelf ontwikkelde elektrische instrumenten. Zo hebben ze ook een computerprogramma ontwikkeld, genaamd EyePlayMusic, om diverse instrumenten te bespelen. Dit is gedaan door acht knoppen in een cirkel te zetten, die elk een geluid produceren en in het midden één rustpunt. Je kunt de toonhoogtes aanpassen. Het programma is makkelijk te bedienen. Omdat het er niet uitziet als een echt instrument moet je er misschien even aan wennen en sommige knoppen zijn wat klein. Hiervoor is een kaart gemaakt in Communicator, zodat je de kleine knoppen makkelijker kunt bedienen.

EyePlayMusic en de kaart voor Communicator zijn te downloaden via https://mybreathmymusic.com/eyeplaymusic.

 

EyePlayChords

EyePlayChords is een gratis te downloaden muziekprogramma van dezelfde makers als EyePlayMusic. Het is een muzikaal instrument voor mensen met een zeer ernstige beperking en is te bedienen via oogbesturing, (aangepaste) muis of schakelaars. Met EyePlayChords kan de gebruiker akkoorden, een combinatie van drie of meer noten, creëren en spelen. Op het scherm is een pianoklavier zichtbaar waarmee je zelf akkoorden kunt programmeren. Deze akkoorden kun je vervolgens opslaan als ‘chordpads’, grote gekleurde vakken die alleen of in combinatie met het pianoklavier worden weergegeven. Door het selecteren van een chordpad kun je de akkoorden spelen. Selecteren kan met behulp van oogbesturing, met schakelaars of door er met een muispijl overheen te bewegen. EyePlayChords heeft veel aanvullende, muzikale mogelijkheden zoals de combinatie met MIDI-programma’s en het bespelen van externe muziekinstrumenten.

EyePlayChords is te downloaden via https://mybreathmymusic.com/eye-play-chords.

 


GazePlay

GazePlay is gratis te downloaden en bevat bijna 60 spellen die speciaal gemaakt zijn voor gebruikers van oogbesturing. Er is keuze uit verschillende soorten spellen, gericht op actie-reactie, selecteren, onthouden, rekenen, puzzelen, tekenen en nog veel meer. De spellen zijn mooi vormgegeven en werken heel eenvoudig: enkel het kijken naar een object is voldoende om een reactie teweeg te brengen.

Via de grote knop voor het instellingenmenu kunnen instellingen geregeld worden, zoals taal, weergave en dwelltijd. Geoefende gebruikers kunnen ook alle instellingen zelf beïnvloeden.

In het instellingenmenu is het ook mogelijk om het verloop van de spellen op te nemen en er bijvoorbeeld een heatmap van te maken, voor eenvoudige ‘assessments’. De spellen van GazePlay zijn geschikt voor gebruikers vanaf een laag cognitief niveau. Als het spel opstart in een andere taal kun je via het instellingenmenu voor de Nederlandse taal kiezen.

GazePlay is te downloaden via https://gazeplay.net

 

Naar boven


 

Zelf zoeken naar spelletjes voor oogbesturing

Naast de hierboven genoemde spellen die speciaal ontwikkeld zijn voor het gebruik met oogbesturing, zijn er ook veel (al dan niet gratis) spelletjes op internet te vinden die met de ogen gespeeld kunnen worden. Als u op zoek gaat naar dit soort spelletjes is het goed om met een aantal zaken rekening te houden:

 • Voor gebruik met oogbesturing kan het beste gezocht worden naar spelletjes die enkel met de muis bediend worden. Er zijn spelletjes waarbij de muis (en dus de ogen) enkel bewogen hoeft te worden om een effect te bereiken. Er zijn ook spelletjes waarbij geklikt moet worden of zelfs gesleept. Kies een spel dat past bij de ervaring die de gebruiker heeft met oogbesturing en diens cognitieve niveau. Spellen waarbij de muisknop ingedrukt moet worden gehouden, zijn door gebruikers met een laag cognitief niveau vaak goed te spelen met de hulp van een ouder of begeleider. De gebruiker hoeft dan alleen maar de ogen te bewegen.
 • Online spelletjes worden doorgaans gespeeld binnen een standaard internetpagina. Ze kunnen het beste gespeeld worden in full screen modus, zodat de gebruiker niet per ongeluk verkeerde zaken kan aanklikken. Let er dus bij het zoeken naar spelletjes op of dit mogelijk is. Houd er wel rekening mee dat het ook in full screen modus mogelijk blijft om het standaard internetmenu met de ogen terug te krijgen door bovenin het scherm te kijken. De spelomgeving is dus niet afgeschermd.
 • Bij gratis spelletjes op internet wordt vaak veel reclame getoond. Bij gebruik met oogbesturing zal deze reclame gemakkelijker ongewild aangeklikt worden dan met de muis, vooral als de knoppen groot en/of opvallend zijn, wat bij reclame vaak het geval is. Houd hier dus rekening mee.

Wij hebben een aantal van deze online spelletjes getest. Hieronder leest u onze bevindingen.

 

Naar boven


 

Online spellen (gratis)

 

Jackson Pollock

https://www.jacksonpollock.org

“Kliederen” met verf: maak schilderijen in Jackson Pollock-stijl. Door eenvoudig met de ogen te bewegen over het scherm kun je “schilderen”. Als je de ogen enige tijd fixeert op een bepaald punt, verandert de kleur. Het is niet mogelijk om zelf kleuren te kiezen.

 • Niveau: Geschikt voor gebruikers vanaf een laag cognitief niveau
 • Full screen modus: Beschikbaar (F11)
 • Nederlandstalig: n.v.t.
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee

 

Plink

dinahmoelabs.com/_plink/

Samen muziek maken. Voordat het spel start geef je jezelf een naam. Dit is geen account, maar alleen om tijdens het spel te zien wie je bent en wie er nog meer aan het spelen zijn. Tijdens het spel zie je een aantal bewegende rijen bubbels. De rij waarbij je naam staat, is van jou. Je maakt muziek door je ogen te bewegen en te klikken. Beweeg je je ogen op en neer, dan verander je de toonhoogte. Je produceert de tonen door te klikken. Door aan de rechterkant een kleur te kiezen, verander je het muziekinstrument dat je bespeelt. De andere rijen bubbels die in beeld zijn, zijn van anderen die op dat moment het spel spelen. Omdat je de muziek van alle spelers door elkaar hoort, maak je samen muziek. Eenmaal opgestart, werkt Plink heel eenvoudig en is het geschikt voor gebruikers vanaf een laag cognitief niveau.

 • Niveau: Om tonen te produceren moet de gebruiker kunnen “klikken”. Voor het zelf kiezen van een andere kleur/instrument dient de gebruiker bedreven te zijn in het besturen van de muiscursor en het uitvoeren van klikfuncties. Het spel is echter ook op laag niveau te spelen met alleen oogbewegingen, wanneer een ouder of begeleider de muisknop indrukt en kleuren selecteert.
 • Full screen modus: Beschikbaar (F11)
 • Nederlandstalig: n.v.t.
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee
 • Aandachtspunt: Zelf (zonder begeleiding) produceren van tonen werkt het beste met een korte dwelltijd. Voor het produceren van continue tonen, is het handig in het muismenu de sleepfunctie te activeren. Onderaan het speelveld staan, ook in de full screen modus, een aantal grote links, die je per ongeluk zou kunnen aanklikken. Dit zijn links naar andere spellen, dus aanklikken is niet zo’n heel groot probleem. Mocht dit gebeuren, dan is via dezelfde balk ook heel snel weer terug te keren naar het spel Pink. Zowel boven- als onderaan de pagina staan ook kleinere iconen van Twitter, Google+ en Facebook in beeld waarop ongewild geklikt kan worden.

 

Light Box

https://www.senteacher.org/download/79/CauseEffectSensory.html

Eenvoudig (snoezel)spel met mooie audiovisuele effecten. In het beginscherm kies je een “bol”. Elke bol staat voor een audiovisueel effect. Door eenvoudig met de ogen te bewegen, verschijnen er mooie, snoezelachtige licht- en geluideffecten. Via de verschillende bollen zijn andere effecten te kiezen. Dat is alles wat de gebruiker met het spel kan doen. Linksboven in het scherm is een aantal knoppen te zien. Hiermee kun je bijvoorbeeld een eigen achtergrondfoto toevoegen. Rechtsboven in het scherm staat een instellingenknop, waarmee o.a. het gedrag van de muis aangepast kan worden. Zet hier de Pointing Device Options op ‘Always on’ om het gemakkelijkst met de ogen te kunnen spelen. Het spel is dan geschikt voor gebruikers vanaf een zeer laag cognitief niveau. Het spel houdt de instellingen niet vast, dus deze moeten bij opstarten van het spel steeds opnieuw gekozen worden. Het spel is te verlaten via de Escape knop en dan is het spel ook meteen helemaal afgesloten.

 • Niveau: Geschikt voor gebruikers vanaf een zeer laag cognitief niveau
 • Full screen modus: Automatisch
 • Nederlandstalig: Nee, maar dit is niet van belang om het spel te kunnen spelen
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee
 • Aandachtspunt: Dit spel is niet te spelen via internet maar moet gedownload worden op de computer. Dit is gratis.

 

Candy Crush Saga Online

https://king.com/nl/#!/play/candycrush

Probeer combinaties van dezelfde snoepjes te maken om de snoepjes weg te spelen. Het is de bedoeling dat je telkens twee snoepjes van plaats verwisselt, om een rij met dezelfde snoepjes te krijgen. Met een muis kun je dit doen door te slepen, maar je kunt de te verwisselen snoepjes ook één voor één selecteren. Op die manier is het spel ook goed met de ogen te bedienen.

 • Niveau: Voor dit spel is een wat hoger cognitief niveau noodzakelijk, aangezien de gebruiker de werking van het spel moet begrijpen. Ook is ervaring met oogbesturing nodig, de snoepjes zijn relatief klein en om selecties te kunnen maken, moet je met Mouse Emulation of Gaze Selection overweg kunnen.
 • Full screen modus: Beschikbaar (F11)
 • Nederlandstalig: Ja
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee
 • Aandachtspunt: Onderaan de startpagina van het spel staan vier grote knoppen in beeld, om het spel te downloaden in de verschillende app stores. Omdat je op deze startpagina enige tijd moet wachten terwijl het spel geladen wordt, klik je gemakkelijk per ongeluk op één van deze knoppen en wordt je doorgestuurd wordt naar een store.

 

De Uil Boo

https://www.deuilboo.com

Verschillende eenvoudige leerzame spelletjes om te leren omgaan met muis en toetsenbord. Er zijn spelletjes om te leren omgaan met het toetsenbord en spelletjes om te leren bewegen, klikken en slepen met de muis. De spelletjes die bedoeld zijn voor toetsenbordbediening, reageren ook op muiskliks. Behalve de sleepspelletjes kunnen dus alle spellen ook met oogbesturing gespeeld worden.

 • Niveau: Geschikt voor gebruikers vanaf een laag cognitief niveau
 • Full screen modus: Beschikbaar (F11)
 • Nederlandstalig: Ja, te kiezen via het menu
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee. Er kan eventueel een betaald account aangemaakt worden. In de betaalde versie wordt geen reclame weergegeven en kan er fullscreen gespeeld worden.
 • Aandachtspunt: Er komt een zijbalk met reclame in beeld, waarop met de ogen, gemakkelijk per ongeluk geklikt kan worden, waardoor ongewild downloads kunnen starten.

 

Online kleuren

https://www.online-kleuren.com

Ruime keuze uit online kleurplaten in verschillende thema’s. De kwast wordt over de kleurplaat bewogen met de muis, met een linker muisklik worden de vakken ingekleurd of kan een andere kleur gekozen worden. De kleurplaten kunnen ook afgedrukt worden.

 • Niveau: Geschikt voor gebruikers vanaf een laag cognitief niveau
 • Full screen modus: Beschikbaar (F11)
 • Nederlandstalig: Ja
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee
 • Aandachtspunt: Er komt een zijbalk met reclame in beeld, waarop met de ogen, gemakkelijk per ongeluk geklikt kan worden, waardoor ongewild downloads kunnen starten. De in te kleuren vakken en te kiezen kleuren zijn mogelijk wat klein voor beginnende gebruikers.

 

Eye Gaze Games

https://www.eyegazegames.com

Deze site bevat zes spellen die speciaal gemaakt zijn voor oogbesturingsgebruikers. De gebruikers kunnen zelf het spel van hun keuze aanklikken door middel van grote vakken. De achterliggende techniek maakt gebruik van directe bediening van de vakken, dus niet van muispijlbesturing. Op de site zelf kunnen instellingen geregeld worden zoals de dwelltijd en hoe deze wordt weergegeven. Geoefende gebruikers kunnen ook alle instellingen zelf beïnvloeden. De spellen zijn mooi vormgegeven en er kan ook tegen elkaar gespeeld worden. Eventueel kan er ook met schakelaars gespeeld worden. Er kan gekozen worden uit Solitaire, Vier op een rij, Schaken, Dammen en Sudoku in 2 varianten.

 • Niveau: Geschikt voor gebruikers met een hoog cognitief niveau
 • Full screen modus: Beschikbaar (F11)
 • Nederlandstalig: Nee
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee

 

EyeMine (Minecraft)

https://www.specialeffect.org.uk/eyemine

De makers van Eye Gaze Games werken ook aan het toegankelijk maken van Minecraft voor oogbesturingsgebruikers. De EyeMine software is gratis te downloaden, gebruikers moeten wel een Minecraft account hebben. De software werkt samen met verschillende typen oogbesturingsmodules en apparaten waaronder die van Tobii en de TM5. EyeMine maakt de meest gebruikte functies van Minecraft toegankelijk voor oogbesturingsgebruikers door middel van een speciaal toetsenbord dat onder het Minecraft veld wordt weergegeven. De achterliggende techniek maakt gebruik van directe bediening van de vakken, dus niet van muispijlbesturing. Minder geoefende gebruikers kunnen kiezen voor een toetsenbord met grote knoppen waarmee zij kunnen lopen, vliegen en aanvallen. De meer geoefende gebruikers kunnen daarnaast ook bouwen, items kiezen uit de inventaris en chatten. De knoppen op dit toetsenbord zijn kleiner waardoor er dus meer functies kunnen worden bediend.

 • Niveau: Geschikt voor gebruikers met gemiddeld tot hoog cognitief niveau. De gebruiker moet in staat zijn het spel Minecraft te begrijpen.
 • Full screen modus: Nee, er wordt een speciaal Minecraft toetsenbord weergegeven op een gedeelte van het scherm
 • Nederlandstalig: Nee
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee
 • Aandachtspunten: Er zijn een aantal systeemeisen waaraan de pc moet voldoen, deze worden beschreven op de site. EyeMine is niet geschikt voor gebruik op mobiele apparaten of game consoles.

 

Starfall

https://www.starfall.com

Bevat heel veel verschillende eenvoudige leerzame spelletjes.

 • Niveau: “Schoolse” spelletjes, geschikt voor gebruikers met het cognitieve niveau van kleuter. Ook enige ervaring met oogbesturing is nodig.
 • Full screen modus: Beschikbaar (F11)
 • Nederlandstalig: Nee
 • Gratis: Ja
 • Account nodig: Nee
 • Aandachtspunt: De spellen bevatten veel gesproken tekst, die essentieel is voor het spel. Deze teksten zijn Engelstalig, er is geen Nederlandse versie beschikbaar.

 

Naar boven


 

Online spellen (betaald)

 

Help Kidz Learn: https://www.HelpKidzLearn.com

Busythings: https://www.busythings.co.uk

Gingertiger: https://www.gingertiger.net/en

Poissonrouge: https://www.poissonrouge.com

Stuk voor stuk uitgebreide verzamelingen van leerzame spellen, al dan niet speciaal voor kinderen met een beperking. Er is een account nodig om de spellen te kunnen spelen. Dit is niet gratis. Op al deze sites kunt u zich wel gratis aanmelden voor een gratis proefaccount. U krijgt dan tijdelijk en/of beperkt toegang tot de spellen. De sites en spellen zijn Engelstalig. Soms zijn er andere talen te kiezen, maar Nederlands zit daar helaas nog niet bij. Let op: niet alle spellen in deze verzamelingen zijn gemaakt of geschikt voor oogbesturing.

 • Niveau: Geschikt voor gebruikers vanaf een laag cognitief niveau
 • Full screen modus: Beschikbaar (F11)
 • Nederlandstalig: Nee
 • Gratis: Nee
 • Account nodig: Ja

 

React 2

https://www.react2.com

Online therapiesoftware. Bevat een grote verzameling begrip- en cognitietesten voor kinderen en volwassenen met spraaktaalproblemen als gevolg van bijvoorbeeld afasie, NAH, dementie, autisme, of een verstandelijke beperking. De tests zijn goed af te leggen met oogbesturing. Voor het zelfstandig uitvoeren van de tests moet de gebruiker in staat zijn kliks uit te voeren. Kan de gebruiker dat niet, dan kan Gaze Viewer uitkomst bieden. De software is Engelstalig, maar voor veel tests betreft dat alleen de gesproken instructies, die ook door een therapeut of begeleider uitgesproken kunnen worden. Maar de oefeningen geven vooral zinvolle ideeën en voorbeelden voor het creëren van uw eigen materiaal voor Gaze Viewer. U kunt een gratis proefaccount aanmaken voor 3 dagen.

 • Niveau: Gebruikers moeten cognitief in staat zijn (gesproken) instructies te begrijpen en keuzes te maken
 • Full screen modus: Automatisch
 • Nederlandstalig: Nee
 • Gratis: Nee
 • Account nodig: Ja

 

Naar boven


 

Gratis spellen in de Microsoft Store

in de Microsoft Store Voor Windows 8 en 10 zijn in de Microsoft Store diverse spelletjes-apps te vinden, die gespeeld kunnen worden met alleen muisbewegingen en/of dwellselectie, of met assistentie van een ouder of begeleider die de muisknop ingedrukt houdt. Veel spellen zijn gratis te spelen. Voor het downloaden is een (eveneens gratis) Windows Account nodig. Veel van deze spellen zijn ook leuk voor hoger cognitief niveau.

Zoekt u in de Microsoft Store bijvoorbeeld eens naar: Baby Bird Rescue (alleen muisbewegingen), Bubble Birds (muisbewegingen en dwellselectie), Cut The Rope (muisbewegingen en geassisteerd slepen/swipen), Extreme Air Hockey (alleen muisbewegingen), Flow Free (muisbewegingen en dwellselectie met langere dwelltijd, of geassisteerd slepen/swipen), Flow Free: Bridges (muisbewegingen en dwellselectie met langere dwelltijd, of geassisteerd slepen/swipen), Gold Hunt (alleen muisbewegingen), Heliblast Caves (alleen muisbewegingen), Operation Madness (alleen muisbewegingen), Police Pit (alleen muisbewegingen), Worms vs. Bees (muisbewegingen en geassisteerd slepen/swipen).

NB: let bij het downloaden op of u over het juiste besturingssysteem beschikt!

Onze stagiaire Nathalie heeft deze spellen voor ons uitgeprobeerd. Nathalie is zelf Tobii-gebruikster en heeft veel ervaring met het spelen van spellen op haar Tobii. Zij weet dus als geen ander waar je als Tobii-gebruiker rekening mee moet houden en waar je tegenaan loopt bij het spelen van spellen met oogbesturing. Hier volgen de bevindingen van Nathalie:

 

Baby Bird Rescue

Het doel van het spel is om vogeltjes op te vangen in een nestje. Dit doe je door met het nestje onder het vogeltje te gaan staan als deze naar beneden komt. In eerste instantie begint het met één vogel, later worden het er steeds meer. Hoe meer vogels in het nestje komen, hoe beter.

Op zich is het wel een leuk spel, alleen gaat het om snelheid en dat lukt met oogbesturing bijna niet.

 

Bubble Birds

Het doel van het spel is om alle beestjes bovenin je scherm weg te spelen. Dit doe je door het beestje dat je onderaan ziet naar de beesten met dezelfde kleur, die bovenin het staan, te klikken. Als je een combinatie van drie of meer beestjes hebt, gaan deze weg. Op deze manier probeer je alles weg te spelen (dit lukt bijna niet) . Als de beestjes te ver naar onder zakken, ben je game over.

Dit spel is heel erg geschikt voor Tobii-gebruikers want er zit geen tijdsdruk aan vast. Ook is het leuk om op deze manier de oogbesturing beter te trainen. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat, als je aan het kijken bent waar je de beestjes heen wilt laten gaan, je al het beestje naar boven laat gaan. Dit kan een kwestie van wennen zijn.

 

Extreme Air Hockey

In dit spel kun je air hockey tegen de computer of een tegenstander spelen. Voor Tobii-gebruikers gaat dit te snel.

 

Flow

In dit spel is het de bedoeling dat je twee stippen van dezelfde kleur met elkaar verbindt. Je sleept als het ware een streep van de ene stip naar de andere stip. Als je alle kleuren stippen met elkaar verbonden hebt, heb je het level gehaald en ga je naar het volgende level. Er zijn verschillende niveaus. Je kunt het beste met het eerste niveau beginnen. Hoe hoger het niveau dat je speelt, hoe kleiner de stippen worden.

Het spel is goed te spelen op de Tobii. Je moet alleen wel tussen stippen door kunnen slepen.

Het is aanrader, ook om je ogen te trainen.

 

Flow bridge

Net als bij Flow is het in dit spel de bedoeling dat je twee stippen van dezelfde kleur met elkaar verbindt. Je sleept als het ware een streep van de ene stip naar de andere stip. Als je alle kleuren stippen met elkaar verbonden hebt, heb je het level gehaald en ga je naar het volgende level. Hier zijn alleen bruggen waar je de streep onderdoor of overheen moet leiden. Er zijn verschillende niveaus. Je kunt het beste met het eerste niveau beginnen. Hoe hoger het niveau dat je speelt, hoe kleiner de stippen worden.

Het spel is goed te spelen op de Tobii. Je moet alleen wel tussen stippen door kunnen slepen.

Het is een aanrader, ook om je ogen te trainen.

 

Worms vs Bees

In dit spel ben je een worm die de bijen van zich af probeert te houden. Dit doe je door rond te vliegen (muis heen en weer te bewegen) en te schieten (linkermuisknop op slepen te zetten).

Het is wel een leuk spel, maar het gaat wel heel snel en dat is moeilijk met oogbesturing.

 

Gold Hunt

In dit spel moet je stukken goud opvangen in een kommetje, die omlaag vallen in een waterval. Er vallen ook stenen en deze moet je proberen te ontwijken anders draait je kommetje en dan kun je niks meer opvangen. Na een paar seconden draait kommetje weer goed. Om het spel te starten, moet je de linkermuisknop ingedrukt houden op de ‘playknop’.

Het is geschikt voor Tobii-gebruikers, maar het gaat wel snel.

 

Heliblast Caves

In dit schietspel begeef je je in een grot en met een helikopter moet je op tanks en voorbijkomende dingen schieten. Om te schieten moet je constant dubbelklikken. Ondertussen moet je ook nog ijspegels ontwijken.

Voor oogbesturing is het nadeel van dit spel dat je tegelijkertijd moet kijken wat er aan komt en dan gaat de helikopter ook in de richting waarnaar je kijkt. De helikopter besturen en schieten tegelijk is dus lastig.

 

Operation Madness

Dit is een schietspel wat zich afspeelt in de ruimte. Je moet proberen om alles wat naar beneden komt neer te schieten. Ondertussen moet je proberen om niet geraakt te worden, anders ben je af. Je kunt het best je muis op slepen zetten, zodat je constant aan het schieten blijft. Om het spel te starten, houd je de ‘playknop’ ingedrukt met de ‘sleepknop’.

Als je van eenvoudige schietspellen houdt is dit spel het proberen waard, maar het gaat wel heel erg snel. Meestal ben je zo game over.

 

Police Pit

In dit spel bestuur je een politieauto. Met deze politieauto moet je proberen om zoveel mogelijk auto’s van de weg te drukken. Dit doe je door met de zijkant van de politieauto tegen de zijkant van de achterwielen van de auto’s te botsen en naar de zijkant van het scherm te drukken. Er rijden ook bussen. Als je tegen deze bussen aanrijdt, ben je game over. Ook ben je game over als je op de verkeerde plek de auto’s aanrijding. Om het spel te starten houd je de ‘playknop’ ingedrukt met de ‘sleepknop’

Als je van eenvoudige spellen met auto’s houdt, is het spel een aanrader om te spelen. Het nadeel voor oogbesturing is dat je heel snel van de ene kant naar de andere kant van het scherm moet bewegen en ondertussen moet kijken of er een auto of bus aankomt, waardoor je muis daar dus ook weer heengaat.

 

Naar boven


 

Tips van Nathalie

Hieronder volgen nog enkele tips van onze stagiaire Nathalie, zelf Tobii-gebruikster en fervent gamer.

 

Putt-Putt Goes to the Moon

Putt-Putt is een paars autootje dat in dit spel naar de maan gaat. In het begin van het spel bezoek je met Putt-Putt en zijn pup een gebouw waar een raket staat. Als je op een raampje klikt, vliegt er een vlinder naar binnen. Als de pup dit ziet, springt hij omhoog en raakt hij de hendel en dan schiet er een raket door het gebouw. Deze raket neemt Putt-Putt en pup mee naar de ruimte. Als je in de ruimte bent aangekomen, ga je op zoek naar de maan. Ben je op de maan aangekomen, ga je een weg zoeken naar een stad. Onderweg kom je een aantal obstakels tegen. Als je deze obstakels hebt overwonnen, kom je in een stad. Hier kom je er achter dat je een raket moet bouwen. Je krijgt een bouwtekening mee. Met deze bouwtekening ga je op zoek naar de voorwerpen en kun je een raket bouwen. Eigenlijk wijst het zich vanzelf. Als je alle voorwerpen hebt, hoor je het en ga je terug naar de aarde en is het spel afgelopen.

Dit spel is voor op de tablet (Android). Het is goed te spelen met oogbesturing door de tablet aan te sluiten op de pc/laptop. In het spel zitten een paar opdrachten waar je snel moet reageren, dit kan lastig zijn met oogbesturing, maar het is wel haalbaar.

Dit spel kost eenmalig €4,99 in de Playstore. Er zijn meerdere spellen van Putt-Putt en die zijn allemaal goed te spelen.

 

The Sims

In dit spel kun je huizen bouwen of kopen en bestuur je poppetjes. Deze poppetjes heten Sims. Ze hebben verschillende levensfases, van baby tot bejaard. Je creëert eerst één of meerdere poppetjes (je begint altijd met een volwassene). Daarmee kun je een hele familie maken, maar dit is niet per se noodzakelijk. Je kunt het ook bij één Sim laten. Sims moet je in hun leven met alles helpen. Zorgen dat ze eten, naar het toilet gaan, werken, kinderen krijgen en verder hun leven invullen. Door te werken kunnen de Sims geld verdienen. Daar kun je dan allerlei dingen van kopen, zoals aankleding van je huis en leuke dingen voor je Sim zelf. Dit is geen echt geld maar speelgeld en kost je niks. Met een bepaalde code kun je extra geld binnen halen, niet helemaal eerlijk maar wel lekker makkelijk!  Ook hebben de Sims een levenswens, die je zelf uitkiest. Deze moet je vanaf dat je Sim jongvolwassen is proberen te vervullen. Een levenswens is een doel dat je Sim graag wil bereiken voordat hij overlijdt. Dit gebeurt als hij oud is. Sims kunnen ook overlijden als je niet goed voor ze zorgt. En ze kunnen dus ook kinderen krijgen. Die kunnen worden afgepakt als ze spijbelen of als je ze verwaarloost.

Het spel is goed te spelen met PCEye en er ligt niet echt een tijdsdruk op. Tenzij je met andere Sims bent. Zij verplaatsen zich snel en als je op een andere Sim wil klikken, moet je wel kunnen klikken. Bovendien kun je vanaf Windows 8 pas zelf namen en codes intypen. Je kunt dan het schermtoetsenbord van Windows even tevoorschijn halen. Dit doe je door met de muis net boven het muismenu van Tobii te klikken, zo minimaliseer je het spel en kun je het schermtoetsenbord opstarten. Ben je klaar met typen, dan kun je het schermtoetsenbord weer afsluiten. Als je een andere Windows-versie hebt, moet iemand het even voor je intypen.

Je hebt een basisspel dat je kunt aanvullen met uitbreidingen. Ook heb je meerdere “losse” spellen en daar heb je ook weer uitbreidingen op.

 

Farm Heroes

In dit spel is het de bedoeling dat je gewassen verzamelt. Als je op een level klikt, zie je wat het doel is van dat level. Tijdens het spel zie je aan de linkerkant van het scherm wat je doel is en wat je nog nodig hebt. Er zijn gewassen zoals: aardbeien, uien, appels en zonnetjes. Deze verzamel je door minimaal drie dezelfde gewassen naast elkaar te krijgen. Als je een vijf op een rij verzamelt, gaan al dezelfde gewassen die dan in je speelveld staan in één keer weg. Dit is heel fijn, want des te eerder heb je de benodigde gewassen bij elkaar. Je hebt per level een bepaald aantal zetten. Hoeveel zetten je nog hebt, zie je linksboven in het scherm. Als je een level hebt gehaald, krijg je wonderbonen. Hoeveel wonderbonen je krijgt, ligt aan met hoeveel sterren je het level haalt. Dit zie je ook linksboven. Buiten de gewassen om moet je ook soms eieren, witte en/of zwarte schapen verzamelen. Je hebt allerlei werelden met daarin verschillende levels. In elke wereld heb je één level met “Walgie”. Dit is een wasbeer die je moet proberen te verslaan. Dit doe je door elke zet zoveel mogelijk gewassen te verzamelen. Dan gaat zijn energie omlaag. Als hij geen energie over heeft, heb je dat level gehaald. Elke dag krijg je gratis hulpmiddelen. Dit is een schepje, een tractor, een +1 en een hond. Schep: hier kun je een gewasje mee wegscheppen. Met de wonderbonen kun je er steeds drie kopen als je ze hebt gebruikt. Tractor: hiermee kun je in één keer een hele rij weghalen. +1: dit verdubbelt de punten per gewas. Hond: verzamelt één gewas naar keuze van het speelbord.

Farm Heroes is heel goed te bedienen met oogbesturing. De gewassen zijn redelijk groot en er zit geen tijdsdruk op.

Je kunt Farm Heroes spelen vanaf Facebook, de website www.king.com of via de app op je tablet/telefoon.

 

Wordfeud/Webfeud

Wordfeud/Webfeud is eigenlijk Scrabble online. Je speelt dit met zijn tweeën. Dit kan met een bekende van je zijn, of met iemand die je niet kent. Je krijgt in het begin van het spel zeven letters. Met deze letters moet je proberen om één woord te maken op het bord. Dit hoeft niet met alle letters te zijn. Als je wel alle letters in één keer gebruikt, krijg je hier bonuspunten voor. Als je een woord hebt gelegd, krijg je automatisch nieuwe letters, zodat je weer zeven letters hebt. Dan is de andere aan de beurt. Het doel van het spel is om aan het eind meer punten te hebben dan de andere. Op het speelveld staan gekleurde hokjes. Dit zijn bonusvakjes. Als je er een letter op plaatst, krijg je extra punten. Het spel is afgelopen als alle letters op zijn, jij en je tegenstander twee keer achter elkaar passen of als iemand van jullie tweeënzeventig uur niet speelt. Onder je letters heb je een paar knoppen. Pass: hiermee sla je een beurt over. Shuffle: hiermee schud je je letters door elkaar. Swap: hiermee kun je je letters ruilen tegen andere letters. Door op de letters en vervolgens op “ok” te klikken, kies je welke letters je ruilt.

Als je van woordspelletjes houdt, is dit spel echt een aanrader. Het enige nadeel is dat de vakjes, waar de letters op geplaatst moeten worden, best wel klein zijn.

Via de website www.webfeud.com kun je een gratis account aanmaken en vanaf daar spelen. Als je het vanaf je telefoon wilt spelen, kun je de app downloaden via de Playstore.

 

Naar boven


 

Meer tips

Meer gratis games en tips met beschrijvingen, vindt u op de website van Tobii Dynavox.

 

Naar boven