• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
TD Pilot, oogbesturing op een iPad

Communiceren met oogbesturing op een iPad

16-11-2021

Hier is TD Pilot: een iPad-gebaseerd communicatiehulpmiddel met de oogbesturing van Tobii Dynavox

We hebben er lang op gewacht, maar eindelijk is het dan zover: Tobii Dynavox heeft de TD Pilot gelanceerd, een gloednieuw communicatiehulpmiddel met oogbesturing, gebaseerd op de iPad!

De TD Pilot is speciaal ontwikkeld voor mensen die een hulpmiddel met oogbesturing nodig hebben, zoals mensen met ALS, dwarslaesie of CP, maar graag willen blijven werken met hun vertrouwde systeem en favoriete apps.

Voor de ontwikkeling van de TD Pilot heeft Tobii Dynavox nauw samengewerkt met Apple. De oogbesturing is volledig geïntegreerd in iPadOS en is MFI-gecertificeerd, dus voldoet helemaal aan Apple’s prestatiestandaarden.

Gebouwd voor Ondersteunde Communicatie

De TD Pilot is een medisch gecertificeerd apparaat dat speciaal is ontwikkeld voor Ondersteunde Communicatie. De behuizing is licht en duurzaam, met krachtige luidsprekers én een meeleesvenster voor de gesprekspartner aan de achterzijde. Voor aangepaste bediening heeft de TD Pilot naast de oogbesturingsmodule ook aansluitingen voor twee schakelaars.

De TD Pilot wordt geleverd met de communicatie-app TD Talk voor geletterde gebruikers of TD Snap voor symboolgebruikers.

Gebouwd voor Oogbesturing

De ingebouwde oogbesturingsmodule is uiteraard zo nauwkeurig, betrouwbaar en tolerant als we van de Tobii Dynavox modules gewend zijn. De oogbesturing werkt voor vrijwel alle ogen, beperkingen en omstandigheden, zowel binnen als buiten. Bovendien is stilzitten niet nodig; ook als de ogen buiten de trackbox bewegen, worden ze snel weer opgepikt.

De communicatie-apps TD Talk en TD Snap maken gebruik van ‘regio-gebaseerde’ bediening, zoals we ook kennen van Communicator en TD Snap op de I-serie. Met deze methode bestuur je niet de muispijl, maar kijk je direct naar de knoppen op het scherm om die te activeren. Deze wijze van bediening is eenvoudiger en vereist minder inspanning, doordat je minder nauwkeurig hoeft te kijken. Een geweldige ontwikkeling dat dit nu ook op een iPad kan!

Andere apps zijn te bedienen door de muispijl te besturen, met de mogelijkheden van Apples AssistiveTouch.

Gebouwd voor iOS

TD Pilot maakt iPadOS functies zoals tikken of scrollen mogelijk met de ogen, vingers of een schakelaar. Geniet van alle content die op een iPad beschikbaar is, zoals sociale media, games, entertainment en educatieve apps.

De app TD CoPilot helpt u de TD Pilot optimaal af te stellen op uw behoeftes. Met TD CoPilot kunt u de oogbesturing kalibreren, instellingen aanpassen, updates uitvoeren en de accu controleren.

 

 

Webinar

Wilt u als eerste kennis maken met de TD Pilot? Neem dan op dinsdag 7 december deel aan de introductiewebinar door Elwin van Middendorp van Tobii Dynavox en Niels Bakker van rdgKompagne.