• Communicatie
 • Bediening
 • Zelfstandig leven
 • Ontwikkeling, spel en therapie
 • Adaptatietechniek
Alphacore voor Mind Express Alphacore voor Mind Express Alphacore voor Mind Express

Communicatiestrategie voor mensen met ALS

27-07-2022

AlphaCore voor Mind Express

Tijdens de Support beurs konden wij u een eerste sneak preview geven van AlphaCore voor Mind Express, een zeer compleet kant-en-klaar systeem voor communicatie en bediening, speciaal ontwikkeld voor mensen met ALS en andere aandoeningen aan het spier- of zenuwstelsel.

Oorsprong en ontwikkeling

AlphaCore is van oorsprong een Engelstalig systeem, ontwikkeld in de Verenigde Staten. Het is ontwikkeld door Amy Roman, een logopedist en spraak- en taalpatholoog met tientallen jaren behandelervaring met cliënten met ALS en andere aandoeningen van het spier/zenuwstelsel.

Voor deze Nederlandse Mind Express-versie is het systeem niet slechts vertaald, maar volledig gelokaliseerd naar de Nederlandse praktijk, met onderbouwing op basis van Nederlandse expertise. Daarvoor heeft ontwikkelaar Jabbla nauw samengewerkt met logopedist en spraak-taalpatholoog drs. Sandra Offeringa van ALS-team Amsterdam UMC.

Volwaardige communicatie

AlphaCore voor Mind Express is niet zomaar een paginaset, maar veel meer een complete strategie. Een van de belangrijkste uitgangspunten is een streven naar volwaardige communicatie. Daarvoor zijn verschillende communicatiemethoden in het systeem geïntegreerd: naast toetsenborden is er een uitgebreid aanbod aan kant-en-klare zinnen, snelle boodschappen, verschillende types gespreksonderhouders en communicatietips, allemaal specifiek relevant voor mensen met ALS of NMA.

 • Maar liefst 40 categorieën met op onderwerp gesorteerde zinnen en snelle boodschappen.
 • In een makkelijk te bedienen 6×6 indeling.
 • Snelle uitingen om een gesprek op gang te houden.
 • Communicatietips waarmee de gebruiker zijn gesprekspartners kan helpen effectief te communiceren.
 • Snelle uitingen en tips worden direct uitgesproken zodat ze de lopende conversatie niet onderbreken.

Veranderende bediening

Naast de communicatie-inhoud is er ook veel aandacht besteed aan de bediening van het systeem en de veranderende mogelijkheden van de gebruikersgroep.

Zo zijn er acht toetsenborden in verschillende indelingen, waaronder het unieke AlphaCore kernwoordenkeyboard, verschillende versies van een QWERTY-toetsenbord, een aantal interessante variaties op versimpelde toetsenborden en scanvriendelijke toetsenborden. Hiermee is er altijd een passende oplossing, bij veranderende mogelijkheden, maar ook om bij vermoeidheid gedurende de dag te wisselen van bijvoorbeeld oogbesturing naar scannende bediening, of een combinatie van oogbesturing en een schakelaar.

Behalve oplossingen voor tekstinvoer zijn er ook aangepaste mogelijkheden om andere applicaties te bedienen. Mind Express biedt veel geïntegreerde toepassingen, die makkelijk toegankelijk zijn met elke aangepaste bediening, zoals een browser, YouTube, WhatsApp, internetradio en agenda. Daarnaast geeft de nieuwe oogbesturingsinterface InControl toegang tot de gehele Windows-omgeving.

InControl

InControl maakt alle Windows-functies en -programma’s makkelijk en snel toegankelijk met oogbesturing. InControl geeft alle klik- en andere muisfuncties weer in één handige balk op het scherm. Men kiest de gewenste muisfunctie eenvoudig door ernaar te kijken in de balk, om vervolgens te kijken naar de plek op het scherm waar die functie moet worden uitgevoerd. Zo kan men snel en efficiënt klikken, dubbelklikken, typen of scrollen in alle Windows-programma’s.

Eigen stem

Voor het uitspreken van zinnen en andere boodschappen kan AlphaCore gebruik maken van synthetische spraak, maar ook van zelf opgenomen zinnen (Message Banking). Bij het typen of selecteren van een beschikbare zin zal AlphaCore automatisch de opname gebruiken.

Instelbaar door de gebruiker zelf

AlphaCore is in hoge mate instelbaar door de gebruiker zelf. Via de instellingen binnen de AlphaCore-omgeving is eenvoudig het type bediening te wijzigen, met alle bijbehorende voorkeuren. Daarnaast is de ordening van de tools aanpasbaar, maar ook de inhoud van communicatiepagina’s.

Geïntegreerde totaaloplossing

De kracht van AlphaCore voor Mind Express zit in het gegeven dat alle onderdelen voor communicatie en bediening als geïntegreerde totaaloplossing worden aangeboden en naadloos op elkaar zijn afgestemd, met de focus op de veranderende behoeften en mogelijkheden. Daarmee kan dit platform een groot verschil gaan maken in de mogelijkheden voor mensen met ALS.

 • Startpagina met compleet aanbod voor communicatie en bediening, specifiek ontworpen voor mensen met ALS of NMA.
 • Kant-en-klare tekstgebaseerde content voor uiteenlopende communicatiesituaties.
 • Eenvoudige schaalbaarheid van communicatie en bediening, zodat er ook bij veranderende mogelijkheden of wensen altijd een passende oplossing is.
 • Hoge mate van instelbaarheid en aanpasbaarheid door de gebruiker zelf.

Bèta

Op het moment van schrijven is AlphaCore voor Mind Express nog niet helemaal af. Een aantal functies verkeert nog in bètastadium en wordt nog grondig getest. Maar rdgKompagne vindt de huidige versie al goed genoeg om vanaf augustus in te zetten voor cliënten. De definitieve versie verwachten we na de zomer.