Fluency TTS

Fluency TTS is software waarmee tekst op uw computer omgezet kan worden in (kunstmatige) spraak.

Vanaf versie 5.0 is Fluency TTS gebaseerd op de veelgebruikte “unit selectie” techniek, waarbij fragmenten uit door menselijke stem ingesproken woorden en zinnen op intelligente wijze aan elkaar worden geplakt. De nieuwe stemmen klinken zeer natuurlijk en levendig. Op dit moment bevat Fluency TTS 12 Nederlandstalige stemmen: 5 mannenstemmen (waarvan 1 Vlaamse), 3 vrouwenstemmen (waarvan 1 Surinaamse), 4 tienerstemmen, 7 kinderstemmen en een fluisterstem. Daarnaast zijn er drie stemmen voor het voorlezen van teksten in het Fries en zijn vanaf versie 6.0 ook de oude MBROLA stemmen weer beschikbaar gemaakt. Deze stemmen klinken weliswaar minder natuurlijk, maar zijn zeer goed verstaanbaar bij hogere snelheden. Om die reden zijn ze met name bij mensen met een visuele beperking nog steeds erg populair.

Stem op maat
De “FUSS-spraaksynthese” van Fluency gaat echter verder en maakt het mogelijk om met behulp van een relatief klein corpus een nieuwe stem te genereren, die een treffende gelijkenis vertoont met de stem van degene die het materiaal heeft ingesproken. Met behulp van een speciaal programma wordt de stem opgenomen. De opgenomen spraakbestanden worden vervolgens door Fluency verwerkt tot een spraakdatabase. Deze technologie biedt interessante mogelijkheden voor mensen die dreigen hun stem te verliezen, bijv. als gevolg van ALS of een laryngectomie. Door opnames van de stem te maken wanneer dat nog kan, kan men in een later stadium de eigen stem in een communicatiehulpmiddel gebruiken. Meer informatie over stemdigitalisering.

Toepassingen
Bij Fluency TTS worden enkele zeer nuttige toepassingen meegeleverd die vooral voor mensen met spraak/taalproblemen zeer handig kunnen zijn:

Palaver
Dit programma biedt de mogelijkheid om een groot aantal zinnen voor te programmeren en snel toegankelijk te maken, zodat het te gebruiken is als een eenvoudig communicatiehulpmiddel.

Spika
Dit is een schermleesprogramma voor mensen met dyslexie of andere leesproblemen. Spika kan: voorlezen wat u met de muis aanwijst, voorlezen wat u typt, selecties voorlezen en tekst op het klembord voorlezen.

Spika is ook leverbaar als apart product op een USB-stick.

Audio Tools
Dit programma bestaat uit twee wizards voor het produceren van audiobestanden met Fluency TTS. Met de Audio Wizard kunt u een tekst omzetten naar een mp3- of wav-bestand. De Scan Wizard scant lange teksten op woorden die fout uitgesproken zouden kunnen worden, om deze aan uw lexicon toe te voegen.

Systeemeisen
Windows XP, Vista, 7, 8 of 10 (32 en 64 bit)
4 MB werkgeheugen + minimaal 1,5 MB voor elke stem die in het geheugen geladen wordt.

Fluency TTS kan gebruikt worden in combinatie met communicatiesoftware of schermleesprogramma’s die SAPI 5 ondersteunen.

Een Fluency TTS licentie voor 1 gebruiker kan op 2 computers geïnstalleerd worden. Er is ook een netwerkversie beschikbaar.

Uitproberen
U kunt van de Fluency spraaksynthese en van de verschillende toepassingen demonstratieversies downloaden van de Fluency website.

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag