Tobii Dynavox Communicator

Tobii Dynavox Communicator is een programma waarmee op eenvoudige wijze dynamische communicatiekaarten (paginasets) gemaakt kunnen worden. De kaarten kunnen uiteenlopende vormen aannemen met letters, cijfers, volledige teksten, symbolen of andere plaatjes. De toetsen kunnen zeer veel verschillende acties uitvoeren.

Communicator bevat een groot aantal kant-en-klare paginasets voor communicatie en tekstinvoer. Zo zijn er voor tekstinvoer diverse schermtoetsenborden in verschillende lay-outs met woordvoorspelling, die de gebruiker helpen snel en foutloos te typen. Ook zijn er speciale toetsenborden voor het surfen op internet en voor het besturen van programma’s als Internet Explorer en Word. Er zijn paginasets voor symboolcommunicatie en voor tekstgebaseerde communicatie, beide met spraakuitvoer. Een speciale paginaset voor muisbesturing geeft gebruikers van schakelaars volledige toegang tot allerlei externe applicaties, doordat de muispijl bestuurd kan worden en muiskliks kunnen worden nagebootst. Pagina’s kunnen bovendien gebruikt worden voor het versturen en ontvangen van e-mail en sms, voor telefoneren, skypen, Facebooken, foto’s maken en aansturen van een aangesloten infraroodapparaat voor omgevingsbediening. Tenslotte zijn er nog verschillende spelletjes, een agenda, een rekenmachine en een muziekspeler.

Een begeleider richt Communicator in voor de eindgebruiker met behulp van een eenvoudige wizard. Daarbij worden de te gebruiken paginasets, een startpagina en de gewenste bedieningsvorm gekozen.

De eindgebruiker ziet de persoonlijke startpagina op zijn of haar hulpmiddel, en kan van daaruit gemakkelijk en snel de geselecteerde communicatiekaarten, toetsenborden en toepassingen opstarten. De startpagina is volledig vrij in te richten. De Windows omgeving kan zo in meer of mindere mate voor de eindgebruiker worden afgeschermd.

Communiceren
Zowel met tekst als met symbolen kunnen volledige zinnen worden opgebouwd. De zinnen kunnen in een berichtenvenster geplaatst worden en indien gewenst, plaatst het programma automatisch plaatjes bij getypte tekst. Alle berichten kunnen worden uitgesproken door de Acapela spraaksynthesizer. Daarnaast kunnen spraakopnames of andere geluidsbestanden aan de toetsen gekoppeld worden.

Bij het invoeren van tekst wordt de gebruiker geholpen door de woordvoorspeller. Afkortingen worden automatisch aangevuld. De woordvoorspelling is gebaseerd op kennis van woordfrequenties en woordcombinaties. De voorspelling is zelflerend en lijsten kunnen handmatig worden bewerkt.

Bij het werken met plaatjes kan gebruik gemaakt worden van grammaticale ondersteuning: werkwoorden kunnen door Communicator automatisch vervoegd worden.

Gebruikers kunnen persoonlijke zinnenlijsten maken en bewaren voor gebruik in verschillende scenario’s.

Berichten versturen en ontvangen
Samengestelde berichten kunnen worden verzonden als e-mail of als sms. Voor het versturen van berichten hoeft slechts op de foto van de ontvanger geklikt te worden. Voor sms’en moet de computer of het hulpmiddel verbonden zijn met een mobiele telefoon of zijn uitgerust met een gsm-module met simkaart.

Bediening
Communicator paginasets kunnen bediend worden met de muis, maar ook met aanraakscherm, schakelaars, of andere populaire invoerapparaten. Alle kaarten ondersteunen automatisch scanning. Communicator is bovendien zeer geschikt voor gebruik met de Tobii oogbesturingssystemen.

Eigen paginasets maken
Alle kant-en-klare paginasets kunnen volledig naar eigen inzicht aangepast worden en het is ook mogelijk nieuwe pagina’s te ontwerpen. Daarbij kunnen alle soorten vormen, kleuren, randen, plaatjes, tekst en de bijgeleverde SymbolStix symboolbibliotheek gebruikt worden. Aan elke gemaakte knop kan een functie worden toegewezen, zoals het uitspreken van tekst, het sturen van tekst naar een tekstverwerker, het afspelen van een mp3-bestand, het aanzetten van de tv, het uitvoeren van een Windows functie (bijv. programma afsluiten), of het versturen van een e-mail. Alle knoppen zijn toegankelijk via verschillende scantechnieken. Er kan gekozen worden tussen verschillende voorgedefinieerde scanpatronen, maar het scanpatroon kan ook volledig zelf bepaald worden.

De bewerkmodus van Communicator heeft werkbalken in de stijl van Microsoft Office. Omdat deze werkbalken bij de meeste mensen al bekend zijn, is het eenvoudig om ermee te werken. De grote hoeveelheid meegeleverde paginasets besparen u tijd, omdat er vaak wel een paginaset is die lijkt op wat u wilt maken, zodat u kunt volstaan met het aanpassen daarvan.

Dankzij Slimme knoppen en het nieuwe hulpmiddel Objecten dupliceren kunnen snel eigen pagina’s met geavanceerde functies gemaakt worden. Zo kunt u bijv. een toetsenbord maken door één toets te tekenen, deze aan te wijzen als toetsenbordtoets en te dupliceren. In de gebruiksmodus wordt van uw toetsen vervolgens automatisch een toetsenbord van gemaakt met de ingestelde gebruikerslay-out (Qwerty, ABC, Scan of Aanwijzer).

PCS en SymbolStix symbolen
Communicator 5 wordt standaard geleverd met de uitgebreide SymbolStix en PCS symbolenbibliotheken.

Sono Suite
Ook Sono Suite is bij Communicator 5 standaard inbegrepen. Dit is een bundel kant-en-klare paginasets voor communicatie op verschillende niveaus.

Sono Key is een complete gebruikersinterface voor Communicator, die de verschillende functies van uw communicatiehulpmiddel snel en gemakkelijk toegankelijk maakt. Sono Key kan bediend worden met alle denkbare invoerhulpmiddelen, maar is dankzij de grote knoppen in het bijzonder geschikt voor bediening met de ogen. Sono Key is ontworpen voor geletterde gebruikers. Met Sono Key kunt u uw eigen gesynthetiseerde spraakboodschappen maken en documenten opslaan en printen. Ook heeft u de beschikking over kalenders, e-mail, chat, sms, Facebook, een mediaspeler en fotobibliotheken. Via dezelfde grote knoppen heeft u bovendien controle over de Windows omgeving en internet browser en kunt u zelf de belangrijkste gebruikersinstellingen wijzigen.

Sono Flex is een uitgebreid symboolgebaseerd vocabulaire voor gevorderde gebruikers. Het vocabulaire bestaat uit een groot aantal categorieën, die gemakkelijk aan- of uitgezet kunnen worden. Zo leert de gebruiker binnen een vaste structuur stap voor stap omgaan met een steeds uitgebreider vocabulaire.

Sono Primo is een set voor beginnende gebruikers, bestaande uit symboolgebaseerde pagina’s rond thema’s die passen bij de leefwereld van jonge kinderen. Voor elk thema komen dezelfde soorten pagina’s terug, die steeds op dezelfde manier zijn opgebouwd. Zo leert het kind de pagina’s snel kennen en kan het bovendien profiteren van het motorische geheugen. Voor elk thema zijn er rastergebaseerde communicatiekaarten met verschillende aantallen vakken, visuele scènes, stap-voor-stap kaarten en een spelletjes. Van de rasterkaarten en visuele scènes zijn er versies met en zonder vast kernvocabulaire. Voor elke gebruiker is persoonlijk in te stellen welke thema’s, kaarten en spelletjes zichtbaar zijn. Zo kan de gebruiker (leren) communiceren op zijn eigen manier en niveau. Kan de gebruiker goed overweg met Sono Primo dan kan hij of zij de opstap maken naar Sono Flex.

Licentie
Tobii Dynavox Communicator 5 wordt geleverd op een USB-stick en kan per licentie op 3 computers geregistreerd worden.

Uitproberen
U kunt van Communicator 5 kosteloos een 30-dagen demoversie downloaden (download start direct).

Optie

Prijs

Toevoegen aan offerteaanvraag