• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek

Spraakherkenning

Spraakherkenning is een techniek waarbij het toetsenbord en de muis van de computer vervangen worden door de stem. De gebruiker kan teksten dicteren in een tekstverwerker, e-mailen, programma’s opstarten en afsluiten, menu’s bedienen, internetkoppelingen “aanklikken”, en zelfs de muispijl met de stem bedienen.

Lees verder

Spraakherkenning kan worden ingezet bij mensen met RSI/CANS en bij mensen met een beperkte handfunctie. Voor mensen met dyslexie kan spraakherkenning ondersteuning bieden bij schrijf- en spellingproblemen. Het is wel wenselijk dat de gebruiker computerervaring heeft, redelijk kan spreken en zien, en bereid is de nodige uren te oefenen.

Ook voor mensen met een zwaardere handicap, die volledig handenvrij met de computer moeten kunnen werken, kan spraakherkenning een goede bedieningsmogelijkheid zijn. Voorwaarde is wel dat de gebruiker beschikt over een stabiele stem. De voordelen zijn groot: bediening met spraak gaat veel sneller dan de bediening van de computer met andere invoerhulpmiddelen. Met spraakherkenning kan een geoefend gebruiker een invoersnelheid halen die in de buurt komt van die van een geoefend typist. Voor gebruikers met een zware handicap is dat een drastische verhoging van de invoersnelheid.

Voor het leren werken met spraakherkenning is training van groot belang. Dat geldt zowel voor mensen mét als voor mensen zónder beperkingen. rdgKompagne biedt spraakherkenning daarom altijd aan in combinatie met enkele dagdelen training. Hiervoor werken wij samen met bedrijven die zeer veel ervaring hebben met het gebruik van spraakherkenning door mensen met een handicap.