• Communicatie
  • Bediening
  • Zelfstandig leven
  • Ontwikkeling, spel en therapie
  • Adaptatietechniek
AlphaCore voor Mind Express: Message Banking

AlphaCore nu met Message Banking

20-04-2023

Vorig jaar al kondigden wij aan dat Message Banking een belangrijke functionaliteit zou worden in AlphaCore voor Mind Express. Deze functie heeft even op zich laten wachten, maar nu is hij dan echt beschikbaar. Importeer uw eigen spraakopnames nu gemakkelijk in AlphaCore.

Uw eigen stem opnemen

Voor mensen die dreigen hun stem te verliezen, kan het raadzaam zijn de eigen stem op te nemen wanneer dat nog kan. Zo kunt u, wanneer u aangewezen raakt op een communicatiehulpmiddel, uw hulpmiddel met uw eigen stem gebruiken.

Message Banking is een eenvoudige manier om opnames van uw stem vast te leggen in een berichtenbank. Dit is wat anders dan stemdigitalisering (of Voice Banking), waarbij op basis van een beperkte set opnames een kunstmatige stem wordt gegenereerd. Bij Message Banking heeft u alleen de beschikking over de door u opgenomen zinnen, maar dat is dan wel uw natuurlijke stem en u kunt het zo uitgebreid maken als u zelf wil.

Eerder publiceerden wij hierover een informatieflyer in samenwerking met drs. Sandra Offeringa van het Amsterdam UMC. In die flyer kunt u lezen welke zinnen zinvol zijn om op te nemen en hoe u MyMessageBanking.com kunt gebruiken om uw zinnen makkelijk op te slaan en te categoriseren.

Gebruiken in AlphaCore

Na het maken of importeren van uw spraakopnames in MyMessageBanking, kunt u uw map met opnames downloaden als zipbestand en importeren binnen Mind Express. Hierna maken uw opnames direct (automatisch) onderdeel uit van uw vocabulaire. U kunt ze op verschillende manieren oproepen:

  • Door het exacte label van de opname te typen.
  • Typ de eerste letters van het bericht en uw bericht verschijnt in de voorspellingen.
  • Elke spraakknop in uw AlphaCore vocabulaire waarvan de tekst overeen komt met het label van een opname, zal voortaan uw opname laten horen. Deze knoppen zijn te herkennen aan een spraakicoontje achter het knoplabel.
  • Voor al uw MyMessageBanking tags/categorieën worden automatisch nieuwe onderwerppagina’s gemaakt binnen AlphaCore, met daarin de bijbehorende spraakboodschappen. Bestaat een onderwerp al in uw vocabulaire, dan worden de betreffende boodschappen aan de bestaande pagina toegevoegd.

In deze video laat Amy Roman zien uit hoe dit werkt (Engelstalig).

AlphaCore updaten

Om toegang te krijgen tot deze nieuwe functionaliteit dient u eerst te zorgen dat uw versie van Mind Express 5 up-to-date is (minimaal versie 5.2.0.3152). Is dat niet het geval, installeer dan de laatste versie via het Mind Express Menu > Instellingen > Systeem > Update-instellingen.

Vervolgens kunt u de nieuwste versie van AlphaCore installeren binnen uw profiel in Mind Express via Menu > Importeren > Online documenten > AlphaCore (NL) met berichtenset – QWERTY.