SymbolStix Prime

SymbolStix Prime is een webgebaseerde zoekmachine voor SymbolStix symbolen, die u toegang geeft tot de grootste symbolenbibliotheek ter wereld.

De SymbolStix symbolen
SymbolStix symbolen zijn eenvoudige, direct herkenbare tekeningen in kleur, variërend van stokpoppetjes tot realistische weergaven van o.a. personen, dieren, voorwerpen, voedingsmiddelen, gebeurtenissen, activiteiten en emoties. De SymbolStix bibliotheek is van Amerikaanse oorsprong, maar bevat ook een grote hoeveelheid afbeeldingen van typisch Nederlandse begrippen en personen, zoals beschuit met muisjes en koning Willem Alexander.

De SymbolStix symbolen zijn afkomstig uit News-2-you, een Amerikaanse krant voor het speciaal onderwijs. Om die reden wordt de bibliotheek met grote regelmaat bijgewerkt met nieuwe hedendaagse en nieuwsgerelateerde begrippen. SymbolStix Prime biedt bovendien de mogelijkheid zelf symboolverzoeken in te dienen. Op dit moment bevat de bibliotheek zo’n 30.000 symbolen.

Zoeken, verzamelen en downloaden
Binnen SymbolStix Prime zijn de symbolen ingedeeld in categorieën. Daarnaast is er een voorspellende zoekfunctie om extra snel te kunnen zoeken.

U kunt de symbolen downloaden, gebruiken in activiteitensjablonen, of opslaan in uw eigen online mappen voor later gebruik. Uw online opgeslagen symbolen kunt u organiseren in verschillende Verzamelingen, die u naar eigen inzicht kunt indelen en benoemen, bijv. naar onderwerp, per leerling of per vak.

Gedownloade symbolen kunnen in elke communicatiesoftware geïmporteerd worden, maar ook bijvoorbeeld in een Word- of Powerpoint-document. U kunt symbolen per stuk downloaden, of een hele verzameling in een keer.

Communicatiekaarten en lesmateriaal
Het is ook mogelijk om binnen SymbolStix Prime communicatiekaarten en lesmateriaal te maken, voor gebruik op de computer (online) of om te printen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een van de kant-en-klare sjablonen, of kiest u een vrij roosterformaat van 1×1 tot 5×7 vakken.

SymbolStix Prime bevat een groot aantal sjablonen voor bekende statische communicatiehulpmiddelen, waaronder de verschillende QuickTalkers, de SuperTalker en de ProxTalker.

U vult een sjabloon of rooster met losse symbolen of met een hele symbolenverzameling in een keer. Daarnaast is het mogelijk uw eigen afbeeldingen te uploaden om in de kaart of activiteit te gebruiken. Na het vullen kunt u de symbolen eenvoudig verplaatsen door ze te verslepen, of weer van de kaart wissen. Wilt u alleen gebruik maken van tekst, dan kunt u de symbolen (tijdelijk) verbergen. Daarnaast kunt u per vak de tekst, het lettertype en de tekst- en achtergrondkleur wijzigen.

Druk uw kaart of activiteit vervolgens af of bewaar hem online. Bij opslaan kunt u uw activiteiten verschillende labels toekennen, om ze later gemakkelijk terug te kunnen vinden. Label ze bijvoorbeeld naar soort activiteit, leerling of cliënt, niveau of inhoud.

Omdat u uw activiteiten online beheert, kunt ze openen op elke pc, tablet of digibord met een internetverbinding.

Huidskleur
SymbolStix Prime heeft een unieke functie waarmee u in uw activiteiten de huidskleur van de SymbolStix poppetjes kunt wijzigen. Met deze functie kunt u verschillende voorstellingen creëren van bijvoorbeeld handelingen, emoties en beroepen. Zo maakt u communicatiekaarten extra persoonlijk en activiteiten passend bij de diversiteit van een multiculturele klas en de wereld.

Spraakfunctie
Gebruikt u uw materialen op een computer, dan kunt u gebruik maken van de spraakfunctie. Deze functie voorziet uw activiteiten automatisch van gesproken feedback en maakt het mogelijk met uw cliënten of leerlingen het gebruik van symbolen en een (statisch) communicatiehulpmiddel te oefenen. Tijdens het voorlezen worden de woorden een voor een gemarkeerd. De kleur van de markering past u eenvoudig aan.

Licentie
Een licentie voor SymbolStix Prime geeft u een jaar lang onbeperkt toegang tot de hele SymbolStix symbolenbibliotheek en alle genoemde aanvullende functies. Symbolen kunnen worden gedownload en in alle programma’s worden gebruikt, mits voor niet-commerciële doeleinden.

Vanaf 1-1-2018 is SymbolStix Prime niet meer verkrijgbaar via rdgKompagne. U kunt een abonnement afsluiten via de webshop van N2Y.